Kako mame poduzetnice henldaju turbo ljetni multitasking?

Ljetni mjeseci asociraju na more, opuštenu atmosferu i školske praznike. Manja količina obaveza obiteljima pruža mogućnost češćeg i kvalitetnijeg druženja. Zajednička obiteljska ljetovanja ograničenog su broja pa je važno iskoristiti sve trenutke. Plaža, igranje s djecom i duži dani savršeni su uvjeti za stvaranje nezaboravnih obiteljskih uspomena.

Nekima je, ipak, ljetni raspored jednako ili više zahtjevan od onoga tijekom ostatka godine. O tome kako balansiraju poslovne i privatne obaveze ljeti razgovarali smo s našim članicama.

Prilagodba i sposobnost usredotočenosti

„Moj posao je baziran na način da je najveći obujam posla upravo u ljetnim mjesecima. Zbog tog razloga nisam u mogućnosti iskoristiti godišnji odmor u punom smislu“, kaže Iris Matković, poduzetnica koja radi u osiguranju.

Poslovnim obavezama ova majka četvero djece prilagodila se na način da suprug i ona uzimaju godišnje odmore u različitim terminima kako bi djeci što više bili na raspolaganju.

„Nastojim uzeti bar 15 dana koji se uglavnom svode na to da sam stalno prisutna na mobitelu. Obveze pokušavam riješiti prije odmora, a nakon njega mi treba otprilike 15 dana da pohvatam zaostatke. Zasad je to najbolje što mogu“, priča.

Kao prednost ljeta vidi u tome što je dan duži pa se više toga stigne i obaviti.

„Djeca ujutro duže spavaju, što meni odgovara jer tada rješavam najbitnije pozive i mailove. Tokom dana uključujem se samo u hitne situacije“, kaže.

Silom prilika kroz balansiranje posla i majčinstva u protekle 23 godine, razvila je dobru i korisnu sposobnost usredotočenosti.

„Lako se prebacujem iz jedne situacije u drugu. Kroz život i odgoj djece stalno me vodila misao da nije bitno koliko vremena provodimo s djecom, već na koji način provodimo to vrijeme.“

Iz tog razloga uvijek nastoji isplanirati dan, a naročito vikende, kada pronalazi vremena za djecu i supruga.

„Ne treba zaboraviti pronaći vremena i za supruga pa makar to značilo i ostaviti koji put djecu na čuvanje drugim članovima obitelji“, zaključila je Iris.

Nepredvidljiv posao onemogućuje planiranje unaprijed

Još jedna poduzetnica koja ljeto provodi radno je Kristina Švagelj Kramarić, osnivačica tvrtke Play Creators, koja se bavi opremanjem dječjih i sportskih igrališta.

„Meni je ljeti sezona i za vrijeme godišnjeg odmora uglavnom radim“, ističe.

Na odmor sa sobom često vodi i dijete, a radni dan pritom ne izgleda puno drugačije nego inače.

„Ujutro dok je sin na plaži rješavam hitne stvari i mailove, a ponudama se uglavnom bavim navečer“, priča.

Kao zanimljivo iskustvo izdvaja situaciju u kojoj je prošle godine radila ponudu u 1 ujutro u noćnom klubu koji je jedini imao pristup internetu.

Godišnji odmor ne može uvijek isplanirati unaprijed pa se često nađe u situaciji da teško pronalazi smještaj. Na posao se, pak, nakon ljetnog odmora vraća se jednako angažirano jer, kako kaže, posao nikad ne staje.

„Uglavnom planiram poslovne zadatke i obaveze unaprijed jer volim organizirati posao, ali to nije uvijek moguće jer se često dogodi nešto nepredvidljivo.“

Vrijeme za odmor i druženje

Ivana Štedul, pokretačica SenzoGYM koncepta i majka troje djece, ljeti ima manje poslovnih obaveza.

„Meni problem predstavljaju svi mjeseci osim ljeta, kada zbog smjenskog rada izvodimo manevre kako bismo ukladili 2 vrtićanca, jednog školarca i njihove svakodnevne gimnastičke treninge s našim kaotičnim radnim vremenima“, priča.

Organizacija obiteljskih obaveza postaje sve lakša i jednostavnija s postupnim odrastanjem djece. U dodatnoj brizi oko djece ljeti joj također pomažu i bliske osobe koje uglavnom rade u prosvjeti, pa su preko ljeta slobodne.

„Uostalom, kako su i moji klijenti većinom na godišnjim odmorima, i sama sam veliku većinu ljeta slobodna. To je, uostalom i bio jedan od razloga da se otisnem u privatne vode. Raditi cijelu godinu za samo 20 dana godišnjeg odmora godišnje s visokom stručnom spremom i troje djece činilo mi se neadekvatnim“ , priznaje.

Iako se za vrijeme odmora pokušava odmaknuti od posla, i dalje nađe ponešto vremena za rješavanje određenih pitanja.

„Za vrijeme godišnjeg odmora trudim se ne raditi gotovo ništa vezano uz posao, makar svakodnevno uzmem 10 do 15 minuta za odgovaranje na mailove i postavljanje statusa na društvene mreže.“

Budući da godišnji odmor uglavnom koristi upravo za – odmor, u periodu neposredno prije i nakon ljeta poslovni joj je raspored poprilično gust, ali to joj ne smeta.

„Ništa nije teško kad znam da ću veliku većinu ljeta provesti sa svojom obitelji uživajući. Vrijeme na godišnjem je vrijeme za odmor i druženje. Posao za sada uvijek može pričekati“, smatra.

S godišnjeg odmora vraća se napunjenih baterija, a povratak poslovnim obavezama ne predstavlja joj problem.

„Imam poslovni plan obaveza za cijelu godinu unaprijed zbog čega povratak na posao nije toliko stresan. Uostalom, doista obožavam svoj posao pa osim odmorom, baterije punim i kroz svoj rad“, zaključuje Ivana.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...