Kako preživjeti rad sa groznim kolegama

rad sa groznim kolegama

Možda onaj tko uistinu uspije otkriti ključ uspješne komunikacije na mjestu na kojem provodimo većinu svog dnevnog vremena, zaslužuje Nobelovu nagradu, no u međuvremenu donosimo nekoliko savjeta kako preživjeti na poslu.

Kako ne bi išli na posao ili se vraćali s njega s grčom u želucu, dobro je znati da kada razgovarate s ljudima, poglavito radnim kolegama, nikad ne započinjete razgovor o temama u kojima se s njima ne slažete, što često činimo. Porazgovarajte najprije o onome što vam je zajedničko, pa – ako vam je moguće – nastojte nekoliko puta naglasiti da težite istom cilju, premda vam se možda samo putovi do ostvarenja cilja razlikuju.

Želite li iz prepirke s kolegom izaći pobjednikom, nastojte je izbjeći

Jedna od najčešćih ljudskih slabosti jest želja za osjećam važnosti i dokazivanjem nadmoći. Ne upuštajte se u prepirku oko posve beznačajnih stvari. Najbolje je pokušati izbjeći prepirku ako iz nje ne želimo izvući tanji kraj. Gotovo svaka prepirka natjerat će protivničku stranu da još čvršće počne vjerovati u nepobitnost vlastitih tvrdnji.

Zapamtite da iz prepirke nije moguće izići pobjednikom, to jest da gubite čak i onda kad dobivate. Kako to? Lijepo: raskrinkate li protivnika i dokažete mu da ne zna o čemu govori povrijedili ste njegov ponos. Pogotovo kad je riječ o šefu. Ponizili ste ga u svojim i njegovim očima. Uvrijeđeni protivnik promeće se u ljuta neprijatelja koji tvrdokorno ostaje pri svome, makar u dubini duše osjećao da nema pravo. Mnogi uspješni prodavači kažu da šutnja i slaganje s kupcem prodaju više nego tisuću dokaza.

Poštujte mišljenje drugih. Nikad ne recite kolegi da nema pravo

Budeš li se prepirao, ljutio ili protuslovio, možda ćeš nekad i izvojevati pobjedu. No to će biti prazna pobjeda, jer njome nećeš pridobiti naklonost protivnika. Istina je da možete imati pravo, nepobitno pravo, ali ako se zanosite mišlju da ćete izmijeniti kolegino uvjerenje, budite uvjereni da vam se trud neće isplatiti, te da će ishod biti isti kao da ste imali krivo. „Želiš li nešto postići ne smiješ gubiti vrijeme na osobne prepirke. Još manje smiješ dopustiti da izgubiš vlast nad sobom i daš oduška gnjevu. „U važnim stvarima popuštaj onda kad osjećaš da si samo upola u pravu, a u nevažnima i onda kad znaš da imaš potpuno pravo. Bolje se psu skloniti s puta, nego dopustiti da te ugrize. Čak i ako ga ubiješ, rana će ostati“, rekao je jedan od najvećih američkih predsjednika Abraham Lincoln. Jedan drugi američki predsjednik poznat kao dobar komunikator Barack Obama je kazao kako želiš li prikloniti ljude svojem načinu mišljenja poštuješ mišljenje drugih. Nikad ne reci čovjeku da nema pravo.

Ako nemaš pravo, priznaj to glasno i bez oklijevanja

Ne skanjujte se priznati da ste pogriješili. Kad ste sigurni da imate pravo, nastojte druge obazrivo i promišljeno prikloniti svom načinu mišljenja. Ako, međutim, nemate pravo, što se, priznajmo, često događa – potrudite se da to odmah iskreno priznate. Takvim ponašanjem postat ćete simpatičniji okolini.

Pristupajte čovjeku kao prijatelj

Sunce će vas uvijek natjerati da svučete kaput prije nego vjetar, a ljubazna riječ, prijateljski pristup i iskreno priznanje smekšat će ljude i natjerati ih da razmisle o tvrdokornim stavovima, te da ih možda čak i izmjene. Lijepa riječ i čelična vrata otvara ili što je rekao Sokrat “kapljica meda privući će više muha nego nekoliko litara smole“, stoga želite li pridobiti ljude svom načinu razmišljanja, pristupajte čovjeku kao prijatelj.

Nastojte u početku razgovora dobiti što više potvrdnih odgovora

Trebalo mi je nekoliko godina razočarenja i promašaja prije nego sam shvatila da od prepiranja nema velike koristi, da je korisnije i zanimljivije gledati stvari očima drugih, pa ih po mogućnosti navesti na to da nam kažu „da“. Sokrat je bio jedan od najmudrijih „nagovarača“ što ih je rodio ovaj svadljivi svijet. Nikada nije govorio ljudima da nemaju pravo. Cijela njegova taktika koju danas nazivamo „Sokratovom metodom“ sastojala se od toga da od sugovornika dobije potvrdan odgovor. Postavljao je takva pitanja na koja je odgovor uvijek trebao biti da. Nakon desetak potvrdnih odgovora, protivnik bi ustanovio da se mora složiti sa zaključkom kojem se do prije nekoliko minuta žestoko protivio.

Glavnu riječ nastojte prepustiti sugovorniku

Dopustimo li prijateljima ili kolegama da nam pokažu kako su bolji od nas, potičemo u njima osjećaj osobne važnosti, dok ih u obrnutom slučaju pobuđujemo k zavisti i ljubomori.

Potaknute ljude na suradnju tako da u kolegama probudite osjećaj da je ideja njegova

Prirodno je da su svakom čovjeku vlastite zamisli milije od onih što mu ih serviraju drugi, pa makar i na srebrnom pladnju. Griješimo često u poslovnim odnosima ako pod svaku cijenu želimo okolini naturiti svoje mišljenje. Mnogo je bolje dati nekoliko sugestija te dopustiti čovjeku da razmisli o njima i dođe do vlastitog zaključka. Čarobna formula glasi: “Nastojte promatrati stvari očima drugih ljudi“.

Suosjećajte sa željama i mišljenjima kolega

U svojoj knjizi „Psihologija obrazovanja dr. Arthur Gates kaže: „Ljudska vrsta žudi za suosjećanjem. Dijete na sav glas jadikuje zbog najobičnije ogrebotine, a katkad je čak spremno samo sebe povrijediti kako bi izmislilo sućuti pažnju okoline. Iz istog razloga odrasli vole pokazivati vlastite povrede, pričati o nezgodama, bolestima i pojedinostima proživljenih kirurških operacija. Samosažaljenje nad stvarnim ili umišljenim zadaćama je tako reći sveopća pojava.

Imajte povjerenja u kolege

Još je Freud u svojim studijama tvrdio kako čovjeka na akciju potiču obično dva motiva: Stvarni i prividni. Stvarni motiv je ono što doista želimo učiniti, a prividni ruho u kojeg ga zaodijevamo. Želimo li s ljudima postići bolju suradnju bolje se pozvati na plemenite ciljeve, na ruho u koje su stvarni motivi zaodjeveni. Nastojimo li promijeniti odnose, pronađite u čovjeku ono što je dobro, potaknite ga na ostvarivanje plemenitih ciljeva. Želite li prikloniti kolege svom načinu mišljenja, dobro se pridržavati desetog pravila koje glasi: „Pozivajte se na poštenje i plemenitost drugih ljudi“.

Kada je potrebno izražavajte misli zorno i dramatično

Zornost ima važno mjesto u današnjem svijetu mas-medija. Na njoj se temelji i uspjeh suvremenog trgovanja. Reflektorima obasjani bomboni u rotirajućim košaricama nekada su se prodavali za čak 80 posto bolje nego isti bomboni u običnom izlogu. Svi znamo priču o Crysleeru koji je na svoje automobile postavljao slonove, ne bi li prikazao njihovu izdržljivost. Načelo brojki i zornosti preporučjivo je i u poslovnim pregovorima.

Ako ništa drugo ne pomaže probudite u ljudima želju za natjecanjem

Posao je često prilika da se iskažemo, da potvrdimo vlastitu vrijednost, da nadmašimo druge. Zbog toga su ljudi i izmislili smiješna natjecanja kao što su hodanje na rukama, trčanje u štiklama i slično. Ako želite potaknuti ljude na akciju – dakako ljude od karaktera i duha – dvanaesto pravilo glasi – pobudite u njima želju za natjecanjem, što je često efektnije od prijetnje otkazom.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...