Radne nedjelje – evo kako će od srpnja raditi trgovački centri

Od 1. srpnja na snagu stupa Zakon o trgovini koji donosi ograničenje rada nedjeljom. Svega 16 nedjelja u godini bit će radno, a brojni su trgovački centri već pomno promislili koje će to nedjelje biti, a kojih će se odreći, piše Poslovni dnevnik. Od srpnja, kad zakon stupi na snagu, pa do kraja godine ostalo je još svega 27 nedjelja pa je koliko-toliko lakše odrediti kojih 16 će biti radno.

Radne nedjelje: Zagreb misli na Božić, Split na sezonu

Tako zagrebački Avenue Mall već ima konkretne datume radnih nedjelja, a Zagrepčani od srpnja pa do rujna nedjeljom mogu zaboraviti na ovaj šoping centar. Avenue Mall radit će prve tri nedjelje u rujnu, prve četiri u listopadu te sve nedjelje u studenome i prosincu. City Center One bio je u mogućnosti najbolje se prilagoditi novonastaloj situaciji jer će East raditi po jednom rasporedu, West po drugom, a preklapat će se tek na najprometnije datume, piše PD.

Tako će West raditi 9. srpnja, 13. kolovoza, 3. i 10. rujna, 8., 15., 22. i 29. listopada, sve nedjelje u studenome i sve nedjelje u prosincu, osim 31. S druge strane East će raditi 16. srpnja, 20. kolovoza, 3. i 17. rujna, 8., 15., 22. i 29. listopada, sve nedjelje u studenome te također sve nedjelje u prosincu osim 31.

Dok je maloprodajnim lancima nešto lakše, šoping centrima je bitno teže jer sve treba razraditi sa zakupcima, koji imaju različite ideje o radnim nedjeljama. Zato, primjerice, zagrebački Arena Centar još uvijek nema konkretne datume radnih nedjelja. Ipak, odlučili su se fokusirati na razdoblje povećanog interesa kupaca krajem godine.

Dok se zagrebački centri fokusiraju na božićno vrijeme, oni malo južnije moraju razmišljati i o turističkoj sezoni. Splitski Joker ima pojačan promet u srpnju i kolovozu pa su se odlučili zadržati radne nedjelje u tom razdoblju. Radit će 9. srpnja, 20. i 27. kolovoza, 3., 10. i 17. rujna, 8. i 15. listopada, sve nedjelje u studenome i sve nedjelje u prosincu osim 31.


Pročitajte više: Ovo su najznačajnije izmjene koje donosi novi Zakon o radu


Za prava radnika i balans

Podsjećamo, prema Zakonu o trgovini, trgovine bi nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci će moći odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Kako je rekao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ovim se “uređuje temeljno pravo radnika u trgovini na tjedni odmor te se rješava pitanje ravnoteže između privatnog i poslovnog, što se u svim istraživanjima javnog mijenja pokazalo kao nešto jako važno građanima”.

Radno vrijeme u trgovini, kako je kazao, regulira se na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i onda kada su blagdani, a tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati.

“Našli smo model od 16 radnih nedjelja i mislim da je to dobar balans koji će pridonijeti i pravima radnika i obiteljskom životu”, kazao je premijer Andrej Plenković.

U tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje.


Pročitajte više: Neradna nedjelja će se negativno odraziti ne samo na trgovce, nego i na OPG-ove i ugostitelje


Iznimke zbog opskrbe stanovništva

Zakonom se propisuju iznimke od općeg pravila koje se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe, brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Također, iznimke se odnose i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija tiska putem kioska, kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica, može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati.

Navedene iznimke su, kako se navodi u obrazloženju, propisane zbog potrebe opskrbe stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedjeljom i blagdanima zbog specifičnosti potreba potrošača.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -