Ja sam, ti si Veronika – tko je žena koju je opjevala slovenska predstavnica?

Ja sam, ti si, Veronika – zapjevala je slovenska eurovizijska predstavnica Raiven. Riječi pjesme zavukle su nam se u glavu skoro kao Rim Tim Tagi Dim, a energičan i mističan nastup zaintrigirao je mnoge. Iako je Raiven završila tek na 23. mjestu od njih sveukupno 25, pjesma je itekako vrijedna pažnje, a iza sebe krije priču vrijednu pričanja. Evo tko je opjevana Veronika i zašto i ja sam i ti si Veronika.

Tko je bila Veronika Desinićka?

Raiven je pjevala o Veroniki Desinićki – ženi koju vežemo uz legendu o hrvatskom dvorcu Veliki Tabor.

Prema legendi, nekada davno vladao je moćni ban grof Herman II. Celjski. Njegov sin Fridrik, jašući očevim posjedima, zagledao se u zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je ljubav. No – ta ljubav nije bila po volji starom Hermanu. Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn u blizini Kočevja u Sloveniji gdje su se potajno vjenčali. Grof Herman ubrzo je doznao za njihovo vjenčanje te poslao vojsku s nalogom da ih uhvate. Fridrik je uspio spasiti Veroniku koja je pobjegla preko Gorskoga kotara i Kalnika do seoca Sveta Margita. Fridrika su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u Celjsku kulu, usku i visoku oko 23 metra. Tu je bio zatvoren više od četiri godine. Od tada se ta kula zove Fridrikova kula.

Veroniku su pak Hermanovi vojnici uhvatili i zatvorili u Velikom Taboru. Herman je nesretnu Veroniku optužio da je coprnica koja je zavela njegova sina. Organizirano je suđenje koje je trajalo puna dva dana. U predvečerje drugog dana suci su izjavili: “Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen”. 

Unatoč presudi grof Herman izdao je nalog da ubiju Veroniku. U dvorištu Velikog Tabora postavili su drvenu posudu punu vode i u njoj utopili Veroniku. Njeno mrtvo tijelo uzidali su u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. Ipak, čak se i danas, osobito u dugim zimskim noćima, u Velikom Taboru uz zavijanje vjetra čuje jecanje nesretne Veronike.


Pročitajte više: (P)osjetili smo Mizoginiju, izložbu radi koje se isplati skoknuti do Ljubljane


Sve smo mi ‘vještice’

Tragična priča pokazuje povijesno tešku sudbinu žena koje su mogle biti optužene da su vještice radi najbanalnijih stvari. Mogle su biti proglašene vješticama zato što vole ‘krivu’ osobu – kao Veronika – ili pak jer ne vole krivu osobu – kao Barica Cindek koju je muškarac kojeg je odbila proglasio vješticom. Sitnica je mogla biti presudna i pitanje doslovno života i smrti.

Dakle: svaka je žena vrlo lako mogla ‘postati vještica’. Ako bi postigla neki uspjeh, riskirala je da bude vještica. Ako je bila privlačna muškarcima, riskirala je da bude vještica. Ako je bila na bilo koji način drugačija, riskirala je da bude vještica. Niti kriva niti dužna. Ponekad je bio dovoljan jedan madež. Ili riđa kosa. Ponekad bolest poput epilepsije. I ubijalo ih se.

Svaka od nas – da je rođena koje stoljeće ranije, riskirala bi da bude prozvana vješticom. Pogubljena i mučena, a niti kriva niti dužna. I zato smo sve mi Veronika.

Raiven, Veronika: prijevod na hrvatski

Sakrila sam se u rijeku i otišla u tihu noć
Glasnim koracima, tihim pozivima u pomoć
Sad kad sam samo voda, tražim mir u valovima
Utapam se u sebe, prepuštam se svjetlu

Nađi me, rani me, brani me
Koga juriš kad me ostaviš?
Podigni me, spusti me, voli me
Tko te goni kad me se bojiš?

Koga se bojiš kad svoje želje skrivaš?
Gledaš me u oči, tvoja slika svijetli u njima
Ja sam ogledalo bez okvira
Ja sam samo odraz tvojih strahova

Nađi me, rani me, brani me
Koga juriš kad me ostaviš?
Podigni me, spusti me, voli me
Tko te goni kad me se bojiš?

Ja sam
Ti si
Veronika
Samo ona zna tvoju istinu

Ja sam
Ti si
Veronika
Samo ona zna tvoju istinu

Ja sam
Ti si
Veronika
Samo ona zna tvoju istinu

Foto: Instagram / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -