Ranka Grgić Posavec dućanom obogaćuje turističku ponudu Zagreba

Ranka Grgić Posavec je oduvijek bila poduzetničkog duha i imala potrebu raditi samostalno kako bi mogla razvijati nove ideje. U ranim dvadesetima je osnovala i prvu agenciju za čuvanje kućnih ljubimaca u Hrvatskoj.

U poduzetništvu od ranih dvadesetih

Kako je ekonomska kriza 2009. u Hrvatskoj ozbiljno ugrozila tržište jezične edukacije u kojemu je bila zaposlena, a škola stranih jezika u kojoj je radila izgubila 80% klijenata, shvatila je da se nakon porodiljnog dopusta neće imati gdje vratiti na posao, te je odlučila osnovati vlastitu tvrtku i usmjeriti se prema rastućoj industriji turizma u Zagrebu.

„Objedinila sam svoje iskustvo iz različitih branši kako bih tržištu ponudila originalne lokalne proizvode i vodila odličnu trgovinu u kojoj će ih turisti, ali i domaći kupci, moći pronaći. S diplomom profesora psihologije radila sam na područjima istraživanja tržita i marketinga, dok sam s Cambridge CELTA certifikatom 10 godina vodila tečajeve poslovnog engleskog jezika u hrvatskim tvrtkama poput Plive, INA-e, DHMZ-a, PBZ-a, Raiffeisen banke i mnogih drugih. Kroz ova iskustva stekla sam mnoga znanja koja sam mogla upotrijebiti za pokretanje i vođenje vlastitog posla“, rekla nam je Ranka.

Uz to, provela je i četiri godine u Genevi gdje je volontirala kao urednica vijesti u časopisu American International Womens’ kluba i kao autorica kolumne o kućnim ljubimcima Pet Talk. „Iskustvo života i rada u poslovnom okruženju u Švicarskoj naučilo me visokim kriterijima kvalitete poslovnog ponašanja i profesionalnog odnosa prema klijentima i poslovnim partnerima za koje smatram da su osnova uspješnog poslovanja“.

Take me home – odličan izbor za svakoga

Mirko tvrtku Lumaris studio d.o.o. koja zapošljava dvije osobe i stoji iza trgovine TAKE ME HOME Croatian design shop otvorila je prije četiri godine. Trgovina se bavi prodajom proizvoda hrvatskih produkt dizajnera u funkciji poklona i suvenira, a uz to promovira hrvatski dizajn kao najbolji hrvatski suvenir, a nalazi se u Tomićevoj ulici 4.

Ranka_Grgic_Posavec

Otvaranju ove uspješne trgovine prethodilo je skoro dvije godine priprema, stvaranja kontakata, pronalaženja proizvoda, dogovaranja suradnji, izrade web shop-a, stvaranja prisutnosti na društvenim mrežama i drugih pripremnih aktivnosti.

A i potaknulo je čak pedesetak domaćih dizajnera da započnu, povećaju ili pak razviju vlastitu proizvodnju i ojačaju svoje brandove i osmišljaju nove proizvode, ali isto tako inspirirao i mnoge druge slične inicijative na hrvatskom tržištu da promoviraju kvalitetan domaći dizajn široj publici na domaćem i stranom tržištu.

Ponuda uključuje tri osnovne kategorije: dom, djecu i modu, pa tako možete pronaći više od 500 pojedinačnih artikala kao što su prirodna ručno izrađena kozmetika, hrvatski čajevi i začini, ručno izrađeni keramički i drveni proizvodi, torbe i ruksaci, majice, pregače, kravate, nakit i mnoge druge proizvode.

Take me home trgovina nedvojbeno je obogatila turističku ponudu grada Zagreba pa tako zagrebački turisti napokon mogu pronaći zanimljive, kvalitetne i lokalno proizvedene poklone i suvenire, što je prije nekoliko godina u Zagrebu bilo vrlo teško.

To je prepoznao i New York Times koji je u ljeto 2015. godine uvrstio TAKE ME HOME među 5 najboljih trgovina lokalnih proizvoda u Zagrebu. Tako se ova trgovina već u drugoj godini svog poslovanja našla u društvu etabliranih trgovina kao što su Croata, Kobali, Sovilj i Natura Croatica.

Uz to, preporučuju ih i svi relevantni turistički portali kao što su Trip Advisor i Lonely planet, pisali su o njima Austalian Financial Review i britanski The Times, a nalazi se i u većini vodiča koje izdaju pojedine zemlje za putovanje u Hrvatskoj.

„Od konkurencije nas izdvaja naš odličan izbor proizvoda, gdje se na jednom mjestu može pronaći za svakoga ponešto, naša suradnja s udrugama koje zapošljavaju osobe s posebnim potrebama, te naš izniman odnos prema kupcima“, smatra Ranka.

Za nju su profesionalizam i fair play izuzetno važni i na visokom mjestu liste prioriteta. Suradnici je stoga često preporučuju drugim dizajnerima kao osobu koja je uvijek korektna i profesionalna, a takva je i prema svojim zaposlenicama. „Prema njima se uvijek odnosim fer, plaćam im sve što odrade, dogovaram zajedno s njima uvjete suradnje, pazim na korektno radno vrijeme, pazim da se dovoljno odmaraju, te da od mene dobiju sva znanja i vještine potrebne za rad u trgovini.“

Majčinstvo kao priprema za poduzetništvo

Iako je u projekt inicijalno željela krenuti u partnerstvu s osobom koja bi dijelila isti viziju, nažalost, nije uspjela pronaći takvu osobu te je krenula samostalno. Vanjske je suradnike angažirala samo za određene poslove u nekim etapama projekta, dok je najveći dio posla odradila sama, i to paralelno s još zahtjevnijim poslom majke tada četverogodišnjih blizanaca.

“Moja najvažnija vještina je roditeljska. Majka sam 7,5 godišnjih blizanaca, što smatram najzahtjevnijim i najvažnijim poslom koji sam ikada radila i koji me najbolje pripremio za privatno poduzetništvo jer i jedno i drugo zahtjeva 24 satno radno vrijeme i jako puno uloženog truda za često malu ili nikakvu financijsku nagradu, ali vrlo veliko osobno zadovoljstvo i osjećaj postignuća.

Ranka u njihov odgoj  ulaže puno truda i vremena, jednako kao i u svoj biznis, a priznaje kako je i dijelom krenula u poduzetničke vode kako bi svoje radno vrijeme i obaveze mogla prilagoditi rasporedu svoje djece te s njima provesti više vremena.

Za sebe kaže da je uporna i ne odustaje pred preprekama, uvijek pronalazi rješenje problema te puno truda i vremena ulaže u ono u što vjeruje. Najjača strana joj je pristup odnosu prema kupcima, a svoja znanja i iskustva voli dijeliti s drugima i pomagati drugim poduzetnicima, posebno mladima.

Foto: Petar Glebov Pixell

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -