Biti solo ili ostati u nepartnerskom odnosu? Tko stoji iza rastavljenih poduzetnica i menadžerica?

Jesu li žene odgovorne ako nemaju jednaku raspodjelu obaveza u partnerstvu ili ako nisu u odnosu? Zašto se žene krivi ako im veza ne uspije, zašto one „traže previše“ ako žele istinskog partnera u partnerskom odnosu i nekoga tko će ih podupirati tijekom razvitka karijere?

Žena CEO ima dvostruko veći rizik rastave od muškarca na toj poziciji

Većina žena na visokim pozicijama, čak i u rodno ravnopravnijim društvima, svoj poslovni uspjeh plaća u privatanom životu, koji je nepostojeći. Razlog tome je što je, prema pisanju BBC-a, pronalazak partnera na duže staze izazov. Nadalje, referirajući se na istraživanje American Economic Journala, ističe se da je vjerojatnost da se žena rastane nakon što počne obnašati funkciju CEO-a dvostruko viša od muškarca na istoj poziciji.

Razlozi iza ovih statistika nisu potpuno jasni. Kulturološki su uvjetovane uloge muškarca kao onog koji zarađuje i financira obitelj te žene koja je majka, često kućanica ili ima posao u kojem možda nije ispunjena karijerno. Moguće je da je razbijanje ovih odrednica okidač muškarcima čiji ponos ne može podnijeti činjenicu da je žena uspješnija karijerno, a pogotovo financijski. Ako žena zarađuje više od muškarca, to nije hvalevrijedno, već sramotno za muško u vezi. Viša pozicija na poslu donosi češće i duže izbivanje iz doma, pa se kućanske obaveze prebacuju na muškarca. Svađe postaju svakodnevica, uz argumente da „ja doma peglam i pospremam dok se ti zabavljaš s partnerima na poslovnoj večeri“.


Pročitajte više: Kako je biti samohrana mama poduzetnica u Hrvatskoj?


Brakovi u kojima žene više zarađuju su nesretniji

Prema Harvard  Business Reviewu, provedeno istraživanje je pokazalo da ako profesionalno ambiciozne žene ne mogu pronaći partnera koji će ih podržavati, za njihove je karijere bolje da budu solo. Anketa provedena među bivšim studentima Harvard Business Schoola dovela je do spoznaje da većina žena očekuje biti u egalitarnim brakovima, dok većina muškaraca očekuje da njihove karijere budu prioritet. Nadalje, istraživanja pokazuju da ako žena zarađuje više od muža, još će više vremena provoditi obavljajući kućanske obaveze. Suprug često ne podupire njenu karijeru pa dolazi i do veće vjerojatnosti za fizičkim zlostavljanjem. Brakovi u kojima žene financijski više donose su nesretniji i češće završe razvodom.

Razvod i potpora

Iako je emocionalni teret koji dolazi s razvodom nemjerljiv, gubitak na financijskom polju itekako jest. Prihodi ženskih kućanstava nakon razvoda u prosjeku padaju za 41%, što je više nego dvostruko više od prihoda muškaraca. Na koga se žene oslanjaju u takvim situacijama? Najčešće su to roditelji, braća, rođaci i ostala rodbina. Uz njih, fizički i još više emocionalni oslonac mogu biti prijatelji. Ovaj problem je višestruk. Žena koja nema partnerovu potporu u karijeri će proći kroz razvod ili poslušati društvo, pa čak i vlastitog muža u tvrdnjama da muškarčeva karijera treba biti prioritetna. U tom slučaju ona će se okrenuti majčinstvu i preuzeti te tradicionalne uloge, propuštajući s druge strane prilike za napretkom i promaknućem na poslu.  

Na ovaj se gorući problem osvrnula i Ana Ražov, direktorica financija i distributivnog centra za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu u Takedi. Tijekom prezentacije na 4. Konferenciji za žene u financijama podijelila je svoju priču. „Trebalo mi je puno vremena da shvatim jednu stvar: ako tražiš pomoć, to ne znači da nisi uspjela! To samo pokazuje koliko si snažna i svjesna sebe i svoje situacije. Treba biti hrabra i tražiti nekoga da ti pomogne.“, rekla je nadovezavši se na priču kako je sama sebi bila najgori neprijatelj, jer si nije mogla priznati da treba pomoć kad je nakon razvoda ostala sama sa kćerkom u postanarskom stanu, bez posla.


Pročitajte više: Inspirativna priča direktorice financija Ane Ražov: “Ako tražiš pomoć ne znači da nisi uspjela u životu


U redu je

Nejednakost u partnerskim odnosima nije uvijek lako predvidljiva. Dok se sami ne nađete u toj situaciji, teško je uopće zamisliti takvu situaciju. Bijeg iz toksičnog odnosa često je spas. Iako donosi ljubavni brodolom i ostavlja trajne posljedice, nije isključivo negativan ishod.

U redu je zaposliti pomoć, u redu je biti pod stresom i umorna, u redu je pričati o i isticati rodne nejednakosti u poslovnom svijetu. U redu je. Najmanje što svaka žena može pružiti drugoj je razumijevanje i suosjećanje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -