Ravnoteža je mit, tražite harmoniju privatnog i poslovnog života

Godinama je u medijima i poslovnom svijetu vrijedila ista mantra – treba težiti ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Međutim, koliko god bilo zagovornika takvog stava, toliko je i onih koji smatraju da takva ravnoteža ne postoji odnosno da ju je nemoguće postići.

Harmonija privatnog i poslovnog života za opuštenost i mir

Jedna od zagovornica “harmonije”, a ne “ravnoteže” u životu je i Lisa Nichols. Ova spisateljica bestsellera, life coach i, kako sama kaže, guru za osobnu transformaciju, u svojoj posljednjoj knjizi “Abundance Now” piše upravo o harmoniji, a ne ravnoteži u poslovnom i privatnom životu.

Međutim, ona nije jedina. Australka Belinda Bow, osnivačica Green Chilli Marketinga, smatra kako je “harmonija” puno bolji izraz od “ravnoteže” jer daje dojam opuštenosti i mira.

Ona ujedno smatra kako je ideja o postizanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života stavilo prevelik pritisak na ljude. U želji da postignu ravnotežu, ljudi ne uživaju ni u poslu ni u privatnom životu, jer stalno razmišljaju o tome jesu li postigli ravnotežu i koliko su uspješni u tome.

“Nemojte očekivati da ćete sve obaviti upravo sada. Umjesto toga, izvršite dva ili tri ključna zadatka svakog dana. Ostalo vrijeme iskoristite za zaista važne stvari. Pri tome mislim da provedete vrijeme sa svojom djecom, da si uzmete vremena i bavite se hobijima koji će vas emocionalno ispuniti. Nikad nećete zažaliti za tim vremenom”, ističe u kolumni za Women’s agenda Belinda Bow.

Kako postići harmoniju?

Puno jednostavnije nego ravnotežu. Evo kako!

Pratite svoj put

Kakav god životni put odabrali, on je samo vaš i nemojte se uspoređivati s drugima. Nemojte pokušati biti netko drugi. Svatko od nas je jedinstven. Ponosite se time i donosite odluke koje se vama u tom trenutku čine najboljima.

Postavite jasne ciljeve

Vizualizirajte što želite postići u životu i kako ćete do toga doći. Budite jasni. Nemojte razmišljati o tome kako želite biti uspješna poduzetnica ili managerica. Razmišljajte o tome kako želite da vaša tvrtka za organizaciju događaja postane najtraženija u Hrvatskoj zbog svoje inovativnosti i kreativnosti ili koje ćete novosti uvesti u vašem timu da tvrtki omogućite veće prihode, a sebi unapređenje.

Prilagodite svoju viziju

Život je nepredvidljiv i često će od vas tražiti prilagodbe. Ono što vam je bilo bitno prije 5 godina, danas vam se možda čini potpuno nevažnim. Prilagodite svoju viziju, posao i život trenutnim okolnostima. Ako u nekom trenutku više vremena morate provesti na poslu, a ne sa svojom obitelji – to je u redu. U drugom periodu bit će obratno.

Spojite živote

Ako cijelo vrijeme držite strogo odvojen privatni i poslovni život, ne možete postići harmoniju. Ispričajte ukućanima što vam se dogodio na poslu, ali isto tako prepričajte neku anegdotu iz privatnog života svojim suradnicima. Povezivanje ta dva aspekta pružit će vam drugačiji pogled i na posao i na privatni život, a ujedno će vam omogućiti da postignete harmoniju između njih.

Ne znate kako postići harmoniju?

Donesite odluku i prihvatite izazov. Na komadu papira napišite koji dijelovi vašeg života bi trebali biti u harmoniji. Nacrtajte krug i podijelite ga u omjeru u kojem vam pojedini dijelovi života zauzimaju vrijeme. Možda je obitelj na tek 30 posto? Možda je posao na 90 posto?

Potom slijedite naše savjete i nakon tri mjeseca ponovite vježbu. Jesu li se stvari promijenile? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu, da li su se promijenile na bolje ili na gore?

Razgovarajte s osobama koje su vam najbliže i pitajte ih vide li oni kakvu promjenu u vašem životu? Ponekad je teško objektivno procijeniti svoj život i biti realan u ocjeni. Zato su tu prijatelji i obitelj koji u svojim ocjenama mogu biti okrutni, ali koji nam isto tako mogu otvoriti oči i pomoći da postanemo bolji.

Harmonija nam je svima na dohvat ruke. Pitanje je samo želimo li posegnuti za njom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Pročitajte više

Facebook Shops

Može li Facebook Shops spasiti male biznise?

Mark Zuckerberg lansirao je novu aplikaciju unutar Facebooka, Facebook Shops. Temeljna ideja ovog segmenta Facebooka je da male tvrtke mogu jednostavno...