Recite nam nešto o sebi

Većina ljudi smatra ovo pitanje jednim od najtežih pitanja ili zahtjeva koje mogu dobiti na razgovoru za posao jer najčešće ne znaju što da odgovore. ‘kako da krenem?’, ‘koliko detaljno?’, ‘da govorim o privatnom ili poslovnom?’, ‘Da krenem od detalja iz životopisa?’…..

Moj prvi savjet je opustite se! Ovo pitanje najčešće služi da se razbije led i da se malo opustite u razgovoru jer na taj način učinak razgvora za posao će biti bolji.

Da bi najbolje odgovorili na ovo pitanje ne morate ponavljati detalje iz životopisa jer to ste im već poslali. Moja preporuka je da na ovo pitanje odgovorite imajući na umu 2 pitanja:

  1. Zašto sam ja kandidatkinja koju biste trebali zaposliti?

  2. Zašto baš taj posao?

Na oba pitanja morate odgovarati isticanjem svojih osobina i vještina koje smatrate potrebnim za obavljanje posla za koji ste se javili. Naravno, nemojte lagati jer će se to otkriti, ali možete malo uljepšati :-) .

Kako bi odgovorili na ta pitanja možete reći na primjer, ako je posao u prodaji:

Kao što možete iščitati iz mojeg životopisa, imam zavidno iskustvo u prodaji i za sebe mogu reći da sam vrlo prodajno orijentirana osoba. Volim komunicirati sa ljudima i motivirana sam kad se pred mene stave izazovi. Do sada sam radila u malim/velikim timovima, gdje sam preuzimala različite uloge – od voditeljskih do operativnih. Timski sam igrač, ali se ne bojim preuzeti odgovornost za individualne zadatke.

Volim izlaske, druženja sa prijateljima i kolegama, a u slobodno vrijeme bavim se i trčanjem.

Ovo je samo jedan primjer, a divna stvar je da u ovom pitanju nema točnih i netočnih odgovora.

Moj savjet je da svakako izbjegavate slijedeće teme:

  1. Godine starosti: Kakve veze vaše godine imaju sa tim poslom. Valjda su iskustvo, vještine, stav bitni…
  2. Bračno stanje: Veliki uteg za ženu je bračno stanje, a povezano je sa stereotipom o radnoj učinkovitosti žena koje su ili u vezi ili udane, da neće moći raditi više od normalnog radnog vremena, da će zatrudnjeti i da će dosta izostajati sa posla zbog obiteljskih obveza.
  3. Djeca: Isto kao i prethodno objašnjenje. Ako nemate djecu, sigurno ćete imati, ako imate, onda ćete češće izostajati s posla i sl…
  4. Vjera
  5. Politika
  6. Loša iskustva sa prijašnjim poslodavcima ili bilo kakav negativizam, općenito. Ne želite da pomisle da ste konfliktni ili negativni. Uvijek budite pozitivni i izbjegavajte ružno govoriti.

Saša Jurković je po zanimanju ekonomist sa završenim MBA. U ljudskim resursima je već 8 godina, poglavito u području zapošljavanja, radi na poziciji direktora portala posao.hr. Od dodatnih edukacije posjeduje Certifikat za Recruitment & Selection od CIPD, UK. Govornik je na konferencijama i seminarima, a trenutno je i predsjednik najveće strukovne udruge djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – HR centar.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -