Regruterka otkriva koja je razlika između prosječnog i izvanrednog kandidata za posao

Marija Vukić je vlasnica i CEO tvrtke za regrutaciju PlugandPlay. U svojem je radnom vijeku sakupila više od 10-ak tisuća sati razgovora za posao, a u tom je periodu uočila neke glavne karakteristike koje otkrivaju koji kandidat je stvarno idealan ili najbolji za posao.

Činjenica je da ne može svaki kandidat biti dobar, a kamoli idealan, kao i da ne otkriva svaki životopis najbolje o toj osobi te da nije svaka osoba u nužno onakva kakvom se predstavlja na razgovoru. Nekad se radi o preuveličavanju međutim češće se radi o krivoj procijeni.

Regruterka otkriva koja je razlika između proječnog i izvanrednog kandidata za posao

Marija je zato na svojim LinkedIn profilu otkriva po čemu se to određeni kandidati ističu! Kako ih poslodavac može pronaći i prepoznati te na čemu bi osoba koja traži posao trebalo poraditi kako bi jednog dana mogla poslati idealan kandidat zato neko mjesto.

Čak i ako sada niste top osoba u svojim području uvijek možete iskoristiti ove savjete da preispitate sami sebe i svoj način rada kao i način na koji pristupate ljudima. Ovih pet načina zaista može napraviti razliku.


Pročitajte više: Kako se najbolje pripremiti za razgovor za posao?


    1. Priprema za razgovor i istraživanje

Prvi se način čini na prvi pogled prilično banalnim međutim radi se o koraku koji često ljudi primjenjuju na krivi način. Pa tako će se prosječni kandidat pripremiti za razgovor tako što će proguglati informacije o osobi s kojom razgovara te povijest tvrtke i kvalifikacije koje se traže za određeni posao. Izvanredni kandidat osim svega toga ‘bacit će pogled’ i na tržište te će tako biti spreman odgovoriti na pitanja vezana uz uslugu koja se nudi, a razumjet će i potrebe klijenata ili korisnika. Osim toga osoba koja se detaljno pripremila imat će u sebi referentni okvir i moći će bolje razumjeti o čemu poslodavac govori i znati se pravilno odnositi prema informacijama koje dobiva.

    2. Kontroliranje situacije i prepoznavanje prilike

Razgovor za posao često uključuje nekoliko pitanja. Opće je poznato da se pitanja ne razlikuju mnogo. Ona su najčešće identična ili variraju u nekoj manjoj mjeri. Pa tako prvo pitanje koje se postavi često bude poziv da se predstavite. Pitanje je to na koje prosječni kandidat počinje s kronološkim opisom svojih dosadašnjim postignuća. Izvanredni kandidat će, pak, shvatiti da se radi o prilici da objasni zašto je on najbolji kandidat. Tako on pobuđuje znatiželju kod poslodavca i potiče ga da postavlja potpitanja pomoću kojih će se ipak dotaknuti i svojih dosadašnjih postignuća.

    3. Ne govori, pokaži

Treći način odnosi se na ono kako pristupate odgovorima. Prosječni kandidat uvijek će se nastojati dokazati i potvrditi svoj kredibilitet kompleksnim riječima i prigodnim vokabularom. Izvanredni kandidat uvijek će govoriti kroz situacije kojima dokazuje da vokabular koji koristi nisu prazne riječi, već on zaista zna o čemu se govori.

    4. Dodatni zahtjevi

Na razgovor za posao prosječni kandidat zauzima inferiornu poziciju i pušta poslodavca da preuzme potpunu kontrolu i dominaciju. Često osjećaju kao da nije na njima da imaju zahtjeve ili se suprotstavljaju autoritetu. Vjeruju da će poslodavac njima biti blagonaklon i ako se pokažu kao osobe koje mogu slušati. Međutim Marijino iskustvo je pokazao da izvanrednikandidati uvijek nastoje dobiti nešto više iz cijelog procesa. Tako će oni tražiti određene podatke za analizu ili dodatne testere kojima će poslodavac njima dokazati da se radi o kvalitetnom proizvodu.

    5. Djelotvornost i poštovanje tuđeg vremena

Vrijeme je pokazalo da najbolji kandidati nikada ili rijetko kad kasne, a za svaku promjenu imaju dobar dobro opravdanje. Uvijek se drže svoje riječi i aktivni su u svakom aspektu procesa zapošljavanja te kasnije.

Nikad nije kasno za napredovanje!

Marijin savjet za bolju pripremu za razgovor za posao je da razmislite o problemu koji poslodavac želi riješiti, budite spremne izdvojiti svoje najbolje vještine i sposobnosti ali one koje su povezane s ulogom. Važno je dobro se pripremiti i to ne samo vezano uz povijest tvrtke ili osobu s kojom pričamo već i o kompletnoj djelatnosti. Nemojte se bojati malo usporiti proces ako vam je potrebno još informacija, ali budite taktične u nastupu. Također je bitno poštovati svaku osobu, a pogotovo njihovo vrijeme i pristupati im iskreno i vjerodostojno.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -