Kako preživjeti razvod braka?

Razvod braka je ponekad jedina moguća opcija. Kada mi je usred meditacije za vrijeme koje sam se osjećala spokojno i mirno došla misao da ne želim djecu sa njim – istog trenutka sam osjetila strah i otvorila oči. Otkud sad to? Naravno da tako neku pomisao nisam mogla ignorirati. I tako je počelo. Preispitivanje sebe, svog straha od raskida, ogromna količina tuge i boli. A još se ništa nije desilo. Ali sam znala. Da se od tog trenutka moram vratiti sebi i posvetiti sebi. Jer više ne znam tko sam i gdje sam. A bila sam sve i samo za našu vezu i brak. Bila sam spremna napraviti sve što mogu da budemo i ostanemo skupa. No cijena koju sam platila je bila prevelika.

Razvod braka ili daljnje mučenje?

Nemam ništa loše reći o svom bivšem suprugu no mi jednostavno nismo znali zajedno. To zajedništvo je zahtijevalo odricanje nas samih od naše suštine i biti. A takav odnos je osuđen na propast – prije ili kasnije. Tri mjeseca kasnije ja sam bila ta koja je rekla da je kraj  jer da ovako nešto nema smisla. Često smo prije pričali o prekidu ali smo ipak ostajali zajedno. Dok ja nisam smogla hrabrosti i nakon povratka sa jednog putovanja rekla da to nema smisla. Bilo me jako strah (ne znam niti konkretno čega, vjerojatno promjene) , no stalno sam imala u glavi ili ja ili mučenje (daljnje). On se samo pokupio i otišao iz zajedničkog stana.

razvodIako sam ja ta koja je inicirala razvod nije mi uopće bilo lako. Često bi ga se sjetila i samo počela plakati bez nekog posebnog povoda. Pogotovo nakon što bi se našli da razriješimo sve pravno-imovinske stvari.

Došao je i prošao moj „rebound“ dečko. Nakon toga sam se osjećala super. Polako se slagala i osnaživala. Izrekla sam bivšem suprugu sve što mislim da je bio moj doprinos razlazu. I od njega čula njegov dio. Odlično za zacijeljivanje i korektan daljnji odnos. I tak sve do skoro godinu dana kasnije kada sam upoznala čovjeka iz snova (za mene tada). Bivši nije više htio razgovarati sa mnom. A nakon više od godinu dana, čovjek iz snova je postao moja noćna mora. I tada sam lupila o dno. Depresija, bol, bezvoljnost, tuga u ogromnim količinama, razočaranje, neuspjeh, tupost…Slomilo me. I shvatila sam da nisam baš puno toga sa sobom rasčistila i odradila. Iako sam mislila da jesam. Pošto tada uopće nisam shvaćala da me „pere“ depresija trebalo mi je dugo da se izvučem iz nje – sama. Danas bih bez problema otišla potražiti pomoć. No to mi je jedna od ostavština iz prošlih odnosa: „Ti moraš sama, nisam ja tu da radim stvari za tebe/umjesto tebe“. Malo sam ih predoslovno shvatila.

Kako preživjeti razvod?

Danas živim život punim plućima, živim sebe. Ispunjena, zadovoljna i sretna. Radim posao iz snova, imam prijatelje koji do nedavno nisu bili dio mog života ali kao da se znamo godinama, putujem i upoznajem nove ljude, nove ljubavi i novu sebe.

Kako preživjeti:

  1. Dajte si vremena za žalovanje (i to je ok), refleksiju, osvještavanje što se tu zapravo dogodilo. I savijet: neće proći preko noći. Trebate vrijeme za zacijeljivanje.
  2. Foksuirajte se na sebe i ako treba uzmite si par dana slobodno, godišnji i posvetite vrijeme sebi i činite ono što vas veseli i ispunjava. Baš vas osobno. Možda  tek trebati otkriti što je to – pa uživajte u istraživanju.
  3. Potražite podršku i ako je nema u vašoj blizini – kreirajte ju. Bit će vam puno lakše ako se možete podijeliti sa ljudima koji prolaze sličnu situaciju. Kroz njih ćete dobiti razumijavanje i podršku i pomoć da lakše prođete kroz emotivni „roller-coaster“. Isto tako recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega točno ono što vam treba – bilo da vas puste na miru i ništa ne pitaju ili da vam daju podršku kroz razgovore u pauzama ili nakon posla.
  4. Sve prolazi. Točno tako. Sve će proći. I bol, i razočaranje, i strahovi, i teško je. Na zaboravite kada se jedna vrata zatvore, neka druga s otvore. Samo se ne predajte očaju i hrabro koračajte dalje kroz život.
  5. Potražite pomoć. Ako nikako da izađete iz „začaranog kruga“ potražite pomoć. Ja nisam, pa me to koštalo gotovo godinu i pol dana bez posla i puno posuđenog novca koji vraćam i danas. No sada sam jača, sretnija i ispunjenija nego ikad.  Sretno.

 

Jasmina Bjelica je nakon 12 godina radnog iskustva u prodajno-prozvodnoj tvrtci u građevniskom sektoru, krenula stopama svoje najveće strasti a to je radu sa ljudima na njihovom zadovoljstvu, ispunjenju i sreći. Coachingom i edukacijom se bavi 4,5 godine, a klijenti joj dolaze i iz korportivno-poslovnog svijeta i privatnog. Uža specijalnost su joj odnosi. U njima smo cijeli svoj život te najveće životne i poslovne drame doživljavamo upravo kroz njih. Voli pjevati karaoke, plesati, društvo u kojem je nasmijana i u kojem raste, trilere, Depeche mode, muškat, nove ljude, kulture i krajolike, dodir, proljeće, meditaciju i pokret. Iznad svega cijeni i gaji iskrene i otvorene odnose sa prijateljima, partnerom, obitelji, klijentima te poslovnim partnerima i kolegama.

Više o tome kako preživjeti razvod saznajte na besplatnom webinaru 23.5. u15h. Prijavite se na www.jazzcoaching.com/hr/webinar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -