Kako preživjeti razvod braka?

Razvod braka je ponekad jedina moguća opcija. Kada mi je usred meditacije za vrijeme koje sam se osjećala spokojno i mirno došla misao da ne želim djecu sa njim – istog trenutka sam osjetila strah i otvorila oči. Otkud sad to? Naravno da tako neku pomisao nisam mogla ignorirati. I tako je počelo. Preispitivanje sebe, svog straha od raskida, ogromna količina tuge i boli. A još se ništa nije desilo. Ali sam znala. Da se od tog trenutka moram vratiti sebi i posvetiti sebi. Jer više ne znam tko sam i gdje sam. A bila sam sve i samo za našu vezu i brak. Bila sam spremna napraviti sve što mogu da budemo i ostanemo skupa. No cijena koju sam platila je bila prevelika.

Razvod braka ili daljnje mučenje?

Nemam ništa loše reći o svom bivšem suprugu no mi jednostavno nismo znali zajedno. To zajedništvo je zahtijevalo odricanje nas samih od naše suštine i biti. A takav odnos je osuđen na propast – prije ili kasnije. Tri mjeseca kasnije ja sam bila ta koja je rekla da je kraj  jer da ovako nešto nema smisla. Često smo prije pričali o prekidu ali smo ipak ostajali zajedno. Dok ja nisam smogla hrabrosti i nakon povratka sa jednog putovanja rekla da to nema smisla. Bilo me jako strah (ne znam niti konkretno čega, vjerojatno promjene) , no stalno sam imala u glavi ili ja ili mučenje (daljnje). On se samo pokupio i otišao iz zajedničkog stana.

razvodIako sam ja ta koja je inicirala razvod nije mi uopće bilo lako. Često bi ga se sjetila i samo počela plakati bez nekog posebnog povoda. Pogotovo nakon što bi se našli da razriješimo sve pravno-imovinske stvari.

Došao je i prošao moj „rebound“ dečko. Nakon toga sam se osjećala super. Polako se slagala i osnaživala. Izrekla sam bivšem suprugu sve što mislim da je bio moj doprinos razlazu. I od njega čula njegov dio. Odlično za zacijeljivanje i korektan daljnji odnos. I tak sve do skoro godinu dana kasnije kada sam upoznala čovjeka iz snova (za mene tada). Bivši nije više htio razgovarati sa mnom. A nakon više od godinu dana, čovjek iz snova je postao moja noćna mora. I tada sam lupila o dno. Depresija, bol, bezvoljnost, tuga u ogromnim količinama, razočaranje, neuspjeh, tupost…Slomilo me. I shvatila sam da nisam baš puno toga sa sobom rasčistila i odradila. Iako sam mislila da jesam. Pošto tada uopće nisam shvaćala da me „pere“ depresija trebalo mi je dugo da se izvučem iz nje – sama. Danas bih bez problema otišla potražiti pomoć. No to mi je jedna od ostavština iz prošlih odnosa: „Ti moraš sama, nisam ja tu da radim stvari za tebe/umjesto tebe“. Malo sam ih predoslovno shvatila.

Kako preživjeti razvod?

Danas živim život punim plućima, živim sebe. Ispunjena, zadovoljna i sretna. Radim posao iz snova, imam prijatelje koji do nedavno nisu bili dio mog života ali kao da se znamo godinama, putujem i upoznajem nove ljude, nove ljubavi i novu sebe.

Kako preživjeti:

  1. Dajte si vremena za žalovanje (i to je ok), refleksiju, osvještavanje što se tu zapravo dogodilo. I savijet: neće proći preko noći. Trebate vrijeme za zacijeljivanje.
  2. Foksuirajte se na sebe i ako treba uzmite si par dana slobodno, godišnji i posvetite vrijeme sebi i činite ono što vas veseli i ispunjava. Baš vas osobno. Možda  tek trebati otkriti što je to – pa uživajte u istraživanju.
  3. Potražite podršku i ako je nema u vašoj blizini – kreirajte ju. Bit će vam puno lakše ako se možete podijeliti sa ljudima koji prolaze sličnu situaciju. Kroz njih ćete dobiti razumijavanje i podršku i pomoć da lakše prođete kroz emotivni „roller-coaster“. Isto tako recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega točno ono što vam treba – bilo da vas puste na miru i ništa ne pitaju ili da vam daju podršku kroz razgovore u pauzama ili nakon posla.
  4. Sve prolazi. Točno tako. Sve će proći. I bol, i razočaranje, i strahovi, i teško je. Na zaboravite kada se jedna vrata zatvore, neka druga s otvore. Samo se ne predajte očaju i hrabro koračajte dalje kroz život.
  5. Potražite pomoć. Ako nikako da izađete iz „začaranog kruga“ potražite pomoć. Ja nisam, pa me to koštalo gotovo godinu i pol dana bez posla i puno posuđenog novca koji vraćam i danas. No sada sam jača, sretnija i ispunjenija nego ikad.  Sretno.

 

Jasmina Bjelica je nakon 12 godina radnog iskustva u prodajno-prozvodnoj tvrtci u građevniskom sektoru, krenula stopama svoje najveće strasti a to je radu sa ljudima na njihovom zadovoljstvu, ispunjenju i sreći. Coachingom i edukacijom se bavi 4,5 godine, a klijenti joj dolaze i iz korportivno-poslovnog svijeta i privatnog. Uža specijalnost su joj odnosi. U njima smo cijeli svoj život te najveće životne i poslovne drame doživljavamo upravo kroz njih. Voli pjevati karaoke, plesati, društvo u kojem je nasmijana i u kojem raste, trilere, Depeche mode, muškat, nove ljude, kulture i krajolike, dodir, proljeće, meditaciju i pokret. Iznad svega cijeni i gaji iskrene i otvorene odnose sa prijateljima, partnerom, obitelji, klijentima te poslovnim partnerima i kolegama.

Više o tome kako preživjeti razvod saznajte na besplatnom webinaru 23.5. u15h. Prijavite se na www.jazzcoaching.com/hr/webinar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -