Razvod i karijera – kakve su posljedice?

„I dalje vjerujem u ljubav, no danas znam da je svaki partner pravi za određeno vrijeme i da smo zajedno dok učimo jedan od drugog. Kad više nemamo prostora za zajednički rast, vrijeme je da nam u život ušetaju drugi ljudi“, riječi su Kristine Ercegović, direktorice tvrtke Zaokret, koja je iz razvoda kroz koji je prošla prije tri godine, izašla jača i poslovno angažiranija nego ikad. No, kako to postići kad vam se privatan život urušava?

Razvod i karijera

U Hrvatskoj, prema statističkim podacima, svaki treći brak završi razvodom. To u većini slučajeva rezultira stvaranjem jednoroditeljskih obitelji ili samohranih roditelja, što za sobom povlači niz problema vezanih uz egzistenciju, odgoj djeteta i psihofizičko zdravlje osoba koje to proživljavaju. Posao se u cijeloj priči nekako čini kao „zadnja rupa na svirali“, no postoje primjeri koji dokazuju da se sve negativno u životu, može na pravilan način kanalizirati u nešto pozitivno.

Snažne žene u ulozi “Sam svoj gazda”

Kristina se razvela nakon 13 godina braka, a danas živi sama sa svojim petogodišnjim sinom Lukom. S bivšim suprugom je, tvrdi, u korektnim odnosima i zajedno se brinu o sinu. Iako je proživjela svoju dozu stresa prilikom razvoda, Kristina tvrdi da je razvod za nju bio pozitivna promjena: „Za razvod kažu da je jedna od najstresnijih promjena u životu i složila bih se s time, no kao i sa svim promjenama bitno je shvatiti da su one neminovne i da im se trebamo prilagoditi tj. izvući maksimum iz njih. Razvod te zaustavi na neko vrijeme, a onda ti da polet. Prvih par mjeseci bilo mi je izrazito teško, dok nakon 3-4 mjeseca od razvoda nisam osvijestila ključ svake promjene, a to je fokusirati se na ono što je pozitivno u novonastaloj situaciji. Kad sam počela uviđati prednosti razvoda, sve je krenulo nabolje“.

razvod i karijera

Nakon razvoda Kristina je napisala svoju treću knjigu, izgradila treći biznis te prodala dva od tri biznisa koja je dotad razvila. Kaže da je nakon svega postala opuštenija i bolja osoba, da je puno naučila o odnosima, životu i sebi te da ima vremena više nego ikada za život punim plućima. „Nikad dotad nisam imala toliko vremena za sebe i vlastiti biznis. Zaista mogu reći da unazad tri godine živim punim plućima. Napravila sam stvari koje sam godinama odgađala ili željela, npr. skočila padobranom iz aviona i bila na Baliju. U vrijeme dok je moj sin sa svojim ocem, imam vremena posvetiti se sebi, putovati, družiti se s prijateljicama i baviti se hobijima i aktivnostima koje volim“, objašnjava.

U ulozi samostalnog roditelja neplanirano se prije 15 godina našla i Diana Mikloš, glavna urednica portala Wish.hr. Nakon razvoda, nastavila je živjeti sama sa svojim sinom. Iako je bilo teško, u poslu je razvod vidjela kao poticaj: „Nisam se povukla u sebe već sam shvatila da se stvari dešavaju ponekad i mimo naših želja i da moram krenuti dalje. Javio se strah od neizvjesnosti, silna neugoda objašnjavanja ljudima oko sebe što se događa, no s obzirom da imam ogromnu radnu energiju iskoristila sam je kako bih stvorila nove vrijednosti“.

razvod i karijera

Vlastiti posao pokrenula je prije dvije i pol godine sasvim sama, bez pomoći obitelji. Na pitanje kako je sve to preživjela bez podrške druge osobe, Diana odgovara: „Naravno da bi bilo lijepo imati kraj sebe osobu na koju se možete osloniti, koja je na istoj valnoj duljini s vama, ali to nije presudno. Prošlo mi je puno puta kroz glavu „Ajme meni, što je ovo meni trebalo?“, ali jednom kad krenete u to, nema natrag. Okružila sam se dobrim ljudima koji su mi bili nesebična podrška“.

Relationship coach Jasmina Bjelica objašnjava da razvod kao velika promjena u životu čovjeka svakako utječe na učinkovitost na poslu, pored očiglednog utjecaja na privatan život: „Kroz dugogodišnji rad s klijentima često sam se susretala s ljutnjom i ogorčenošću prema bivšem partneru, čak i nekoliko godina nakon razvoda. Važno je da promijenite fokus, on stvarno više nije bitan. Pitajte se što je dobro u tome što ste se razveli, kako ste vi sami doprinijeli razvodu i što sve možete naučiti iz tog iskustva“.

Ako ste pod jakim emotivnim stresom Bjelica preporuča da si uzmete nekoliko dana (i tjedana ako treba) za sebe. Ako niste u mogućnosti, recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega točno ono što vam treba – da vas puste na miru i ništa ne pitaju ili da vam daju podršku kroz razgovore u pauzama ili nakon posla. Dok ste na radnom mjestu fokusirajte se na obavljanje radnih zadataka, to će vam barem skrenuti misli s razvoda, tvrdi.

Ko to more platit?

Razvod predstavlja i veliki financijski izdatak, i to ne isključivo sama procedura, već i činjenica da kućanstvo sada ostaje na jednom primanju. Mnogi se tada iznenada nađu u situaciji financijske neizvjesnosti, dok paralelno s time moraju prolaziti vlastite, unutarnje drame.

Nakon što se Diana razvela, uslijedio je skromniji život i brojna odricanja kako bi svom sinu priuštila kvalitetan život i obrazovanje. Prilikom pokretanja posla nije imala financijsku pomoć druge strane tako da je bilo teško, ali dobra ideja i par sretnih okolnosti omogućile su pokretanje njenog portala. „Shvatila sam da je došlo vrijeme za pokretanje posla u koji mogu uložiti svoje akumulirano znanje i iskustvo. Vremena su svakako nesigurna no treba biti hrabar. Svima bih savjetovala da nikako ne startaju bez dobrog financijskog plana i osigurane novčane baze. Ako zaista želite nešto napraviti, doći ćete do novca jer izvora ima puno. Ponekad se treba dogoditi i splet sretnih okolnosti, ali ako imate jasan cilj možete sve“, tvrdi Diana.

„Moj je stav da te razvod osiromaši. U šali moja prijateljica kaže da je razvod samo za bogate – i složila bih se dijelom s njom. Financijski smo siromašniji nakon razvoda nego udvoje, no moje mišljenje je da sloboda nema cijenu i da je ljubav ono najvažnije i vrijedno svega“, zaključuje Kristina.

7 savjeta za privatno-poslovnu ravnotežu tijekom razvoda

Prilikom procesa razvoda, važno je ne dozvoliti emocijama da poremete našu privatnu i poslovnu ravnotežu. Donosimo nekoliko savjeta Jasmine Bjelice za što lakše preživljavanje razvoda i uspostavljanje kontrole nad kvalitetom vašeg rada i života:

1. Uzmite nekoliko dana ili tjedana slobodno, za sebe. Ako niste u mogućnosti, recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega podršku kroz razgovore ili pak tišinu.

2. Dok ste na radnom mjestu fokusirajte se na obavljanje radnih zadataka, to će vam skrenuti misli s razvoda.

3. Suočite se s boli i povrijeđenosti, što prije to napravite kraće će trajati.

4. Razgovarajte s ljudima, pišite pisma, izbacite iz sebe sve što vas muči. Ako se uhvatite u ponavljanju jedne te iste priče (pitajte ljude oko sebe ako niste svjesni toga), postoji opasnost da se vrtite u začaranom krugu samosažaljenja i mučite sebe (a i druge) tom pričom. Prestanite i promijenite „ploču“.

5. Vježbajte, krećite se, šetajte, plešite, planinarite, vozite bicikl. Fizička aktivnost će vam uvelike pomoći da se lakše nosite sa svojim emotivnim stanjima i nakon tjelovježbe ćete se osjećati bolje.

6. Oprostite. I njemu i sebi. Da ste znali, mogli i željeli drugačije, to bi se i odvilo drugačije. Oprost vam donosi mir u vama samima. I ne, to ne znači da time opravdavate tuđe (ili svoje) loše postupke. Samo da ih otpuštate i idete lakši dalje kroz život.

7. Ako vam ništa od ovoga ne pomaže, potražite stručnu pomoć. Mnogi ne razriješe u sebi i sa sobom bivše odnose i onda se čude kako im ne polazi za rukom naći novu ljubav.

Foto: 123rf, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Stop nepotrenim nametima

UGP organizira potpisivanje peticije “Stop nepotrebnim nametima”!

Udruga Glas poduzetnika odlučila je organizirati potpisivanje peticije STOP nepotrebnim nametima kojom se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i...
- Advertisment -