Razvod i karijera – kakve su posljedice?

„I dalje vjerujem u ljubav, no danas znam da je svaki partner pravi za određeno vrijeme i da smo zajedno dok učimo jedan od drugog. Kad više nemamo prostora za zajednički rast, vrijeme je da nam u život ušetaju drugi ljudi“, riječi su Kristine Ercegović, direktorice tvrtke Zaokret, koja je iz razvoda kroz koji je prošla prije tri godine, izašla jača i poslovno angažiranija nego ikad. No, kako to postići kad vam se privatan život urušava?

Razvod i karijera

U Hrvatskoj, prema statističkim podacima, svaki treći brak završi razvodom. To u većini slučajeva rezultira stvaranjem jednoroditeljskih obitelji ili samohranih roditelja, što za sobom povlači niz problema vezanih uz egzistenciju, odgoj djeteta i psihofizičko zdravlje osoba koje to proživljavaju. Posao se u cijeloj priči nekako čini kao „zadnja rupa na svirali“, no postoje primjeri koji dokazuju da se sve negativno u životu, može na pravilan način kanalizirati u nešto pozitivno.

Snažne žene u ulozi “Sam svoj gazda”

Kristina se razvela nakon 13 godina braka, a danas živi sama sa svojim petogodišnjim sinom Lukom. S bivšim suprugom je, tvrdi, u korektnim odnosima i zajedno se brinu o sinu. Iako je proživjela svoju dozu stresa prilikom razvoda, Kristina tvrdi da je razvod za nju bio pozitivna promjena: „Za razvod kažu da je jedna od najstresnijih promjena u životu i složila bih se s time, no kao i sa svim promjenama bitno je shvatiti da su one neminovne i da im se trebamo prilagoditi tj. izvući maksimum iz njih. Razvod te zaustavi na neko vrijeme, a onda ti da polet. Prvih par mjeseci bilo mi je izrazito teško, dok nakon 3-4 mjeseca od razvoda nisam osvijestila ključ svake promjene, a to je fokusirati se na ono što je pozitivno u novonastaloj situaciji. Kad sam počela uviđati prednosti razvoda, sve je krenulo nabolje“.

razvod i karijera

Nakon razvoda Kristina je napisala svoju treću knjigu, izgradila treći biznis te prodala dva od tri biznisa koja je dotad razvila. Kaže da je nakon svega postala opuštenija i bolja osoba, da je puno naučila o odnosima, životu i sebi te da ima vremena više nego ikada za život punim plućima. „Nikad dotad nisam imala toliko vremena za sebe i vlastiti biznis. Zaista mogu reći da unazad tri godine živim punim plućima. Napravila sam stvari koje sam godinama odgađala ili željela, npr. skočila padobranom iz aviona i bila na Baliju. U vrijeme dok je moj sin sa svojim ocem, imam vremena posvetiti se sebi, putovati, družiti se s prijateljicama i baviti se hobijima i aktivnostima koje volim“, objašnjava.

U ulozi samostalnog roditelja neplanirano se prije 15 godina našla i Diana Mikloš, glavna urednica portala Wish.hr. Nakon razvoda, nastavila je živjeti sama sa svojim sinom. Iako je bilo teško, u poslu je razvod vidjela kao poticaj: „Nisam se povukla u sebe već sam shvatila da se stvari dešavaju ponekad i mimo naših želja i da moram krenuti dalje. Javio se strah od neizvjesnosti, silna neugoda objašnjavanja ljudima oko sebe što se događa, no s obzirom da imam ogromnu radnu energiju iskoristila sam je kako bih stvorila nove vrijednosti“.

razvod i karijera

Vlastiti posao pokrenula je prije dvije i pol godine sasvim sama, bez pomoći obitelji. Na pitanje kako je sve to preživjela bez podrške druge osobe, Diana odgovara: „Naravno da bi bilo lijepo imati kraj sebe osobu na koju se možete osloniti, koja je na istoj valnoj duljini s vama, ali to nije presudno. Prošlo mi je puno puta kroz glavu „Ajme meni, što je ovo meni trebalo?“, ali jednom kad krenete u to, nema natrag. Okružila sam se dobrim ljudima koji su mi bili nesebična podrška“.

Relationship coach Jasmina Bjelica objašnjava da razvod kao velika promjena u životu čovjeka svakako utječe na učinkovitost na poslu, pored očiglednog utjecaja na privatan život: „Kroz dugogodišnji rad s klijentima često sam se susretala s ljutnjom i ogorčenošću prema bivšem partneru, čak i nekoliko godina nakon razvoda. Važno je da promijenite fokus, on stvarno više nije bitan. Pitajte se što je dobro u tome što ste se razveli, kako ste vi sami doprinijeli razvodu i što sve možete naučiti iz tog iskustva“.

Ako ste pod jakim emotivnim stresom Bjelica preporuča da si uzmete nekoliko dana (i tjedana ako treba) za sebe. Ako niste u mogućnosti, recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega točno ono što vam treba – da vas puste na miru i ništa ne pitaju ili da vam daju podršku kroz razgovore u pauzama ili nakon posla. Dok ste na radnom mjestu fokusirajte se na obavljanje radnih zadataka, to će vam barem skrenuti misli s razvoda, tvrdi.

Ko to more platit?

Razvod predstavlja i veliki financijski izdatak, i to ne isključivo sama procedura, već i činjenica da kućanstvo sada ostaje na jednom primanju. Mnogi se tada iznenada nađu u situaciji financijske neizvjesnosti, dok paralelno s time moraju prolaziti vlastite, unutarnje drame.

Nakon što se Diana razvela, uslijedio je skromniji život i brojna odricanja kako bi svom sinu priuštila kvalitetan život i obrazovanje. Prilikom pokretanja posla nije imala financijsku pomoć druge strane tako da je bilo teško, ali dobra ideja i par sretnih okolnosti omogućile su pokretanje njenog portala. „Shvatila sam da je došlo vrijeme za pokretanje posla u koji mogu uložiti svoje akumulirano znanje i iskustvo. Vremena su svakako nesigurna no treba biti hrabar. Svima bih savjetovala da nikako ne startaju bez dobrog financijskog plana i osigurane novčane baze. Ako zaista želite nešto napraviti, doći ćete do novca jer izvora ima puno. Ponekad se treba dogoditi i splet sretnih okolnosti, ali ako imate jasan cilj možete sve“, tvrdi Diana.

„Moj je stav da te razvod osiromaši. U šali moja prijateljica kaže da je razvod samo za bogate – i složila bih se dijelom s njom. Financijski smo siromašniji nakon razvoda nego udvoje, no moje mišljenje je da sloboda nema cijenu i da je ljubav ono najvažnije i vrijedno svega“, zaključuje Kristina.

7 savjeta za privatno-poslovnu ravnotežu tijekom razvoda

Prilikom procesa razvoda, važno je ne dozvoliti emocijama da poremete našu privatnu i poslovnu ravnotežu. Donosimo nekoliko savjeta Jasmine Bjelice za što lakše preživljavanje razvoda i uspostavljanje kontrole nad kvalitetom vašeg rada i života:

1. Uzmite nekoliko dana ili tjedana slobodno, za sebe. Ako niste u mogućnosti, recite na poslu što prolazite i zatražite od svojih kolega podršku kroz razgovore ili pak tišinu.

2. Dok ste na radnom mjestu fokusirajte se na obavljanje radnih zadataka, to će vam skrenuti misli s razvoda.

3. Suočite se s boli i povrijeđenosti, što prije to napravite kraće će trajati.

4. Razgovarajte s ljudima, pišite pisma, izbacite iz sebe sve što vas muči. Ako se uhvatite u ponavljanju jedne te iste priče (pitajte ljude oko sebe ako niste svjesni toga), postoji opasnost da se vrtite u začaranom krugu samosažaljenja i mučite sebe (a i druge) tom pričom. Prestanite i promijenite „ploču“.

5. Vježbajte, krećite se, šetajte, plešite, planinarite, vozite bicikl. Fizička aktivnost će vam uvelike pomoći da se lakše nosite sa svojim emotivnim stanjima i nakon tjelovježbe ćete se osjećati bolje.

6. Oprostite. I njemu i sebi. Da ste znali, mogli i željeli drugačije, to bi se i odvilo drugačije. Oprost vam donosi mir u vama samima. I ne, to ne znači da time opravdavate tuđe (ili svoje) loše postupke. Samo da ih otpuštate i idete lakši dalje kroz život.

7. Ako vam ništa od ovoga ne pomaže, potražite stručnu pomoć. Mnogi ne razriješe u sebi i sa sobom bivše odnose i onda se čude kako im ne polazi za rukom naći novu ljubav.

Foto: 123rf, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -