SAD, Švedska i Poljska imaju najbolje uvjete za razvoj ženskog poduzetništva

Sve češće žene odlaze iz korporacija i pokreću vlastite biznise. Osim samog izazova vođenja i razvoja biznisa, moraju se susretati i s brojnim drugim izazovima. Jedan od tih izazova je i rodna nejednakost u poduzetništvu.

Žensko poduzetništvo važno za razvoj globalne ekonomije

Kako bi shvatili s kakvim se izazovima i preprekama poduzetnice susreću i koje mogućnosti imaju kao vlasnice biznisa, tehnološka kompanija Dell, provela je globalno istraživanje, u više od 30 zemalja diljem svijeta. Hrvatska, na žalost, nije bila uključena u ovo istraživanje.

Mogućnosti koje svaka od analiziranih zemalja nudi ženskom poduzetništvu, kompanija Dell je podijelila u 5 različitih kategorija, na temelju kojih je kasnije rangirala zemlje koje nude najbolje uvjete za poduzetnice.

Rezultati su pokazali da se poduzetnice još uvijek susreću s preprekama za razvoj biznisa. Većina analiziranih zemalja (9 od ukupno 31), dobila je manje od 50 bodova pri analizi potpore i mogućnosti razvoja ženskog poduzetništva.

Na prvom mjestu našao se SAD, dok su ostale zemlje u kojima poduzetnice imaju najveću mogućnost razvoja Kanada, Australija, Švedska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Poljska i Čile. Na dnu ljestvice očekivano su se našle zemlje poput Bangladeša, Pakistana, Indije, Egipta i drugih. U mnogim od nisko rangiranih zemalja žene nemaju ni osnovna prava, poput edukacije, mogućnosti otvaranja bankovnih računa, a kamoli mogućnosti potpore za razvoj ženskog poduzetništva.

Jedna od naprednijih zemalja čiji su rezultati bili iznenađujući je Japan, koji podupre žensko poduzetništvo, ali istraživanje je pokazalo da Japanci nemaju velikog interesa za razvoj vlastitog biznisa.

Također, još jedna zemlja čiji su rezultati bili iznenađujući je Nigerija, u kojoj postoji veliki broj ženskih startupa, no glavna prepreka za njihov razvoj je manjak edukacija za poduzetnike i nedostatak tehnološke razvijenosti.

Ovo je istraživanje pokazalo da je veoma mali broj zemalja koje podupiru žensko poduzetništvo, što je veliki nedostatak jer manjak potpore ženama predstavlja veliki neiskorišteni potencijal za razvoj ekonomije zemalja diljem svijeta. Osim toga, nedostatak poduzetnica predstavlja i nedostatak uzora djevojkama i ženama koje bi možda jednog dana voljele pokrenuti svoj biznis.

“Uspjeh poduzetnika i malih poduzeća je od velike važnosti za razvijanje globalne ekonomije, a mi u Dellu vjerujemo da poduzetnice moraju imati jednako važnu ulogu u poslovanju i lidershipu u budućnosti”, rekla je Karen Quintos, potpredsjednica i direktorica marketinga u kompaniji Dell za Entrepreneur.

Iz Della su dali i neke prijedloge kako poboljšati ovakvo stanje. Među ostalim, vjeruju da bi žene trebale imati veći pristup obrazovanju, internetu, financiranju i programima edukacije za poduzetnike.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više