4 stvari kojima žene ruše svoje samopouzdanje

Postoje brojni razlozi zbog kojih mnoge žene ne mogu dobiti promaknuće, veću plaću, čak i novi posao. Iako na neke stvari nije tako jednostavno utjecati, na jedan faktor koji „koči“ velik dio žena, ipak se može, a to je njihovo samopouzdanje, tj. vjerovanje u vlastite vještine.

Stvari koje ruše samopouzdanje kod žena

Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da ne postoje velike razlike u stilovima vodstva kod žena i kod muškaraca, ali postoji velika razlika u razini samopouzdanja, odnosno vjerovanju u vlastite vještine vodstva. Tako će muškarci slijediti svoje poslovne ciljeve jer su skloniji rizicima, dok će se žene u istom ustručavati, osim ako nisu 100% sigurne u sebe. Manjak samopouzdanja imaju žene na svim pozicijama – nižem, srednjem i top menadžmentu.

Koa Beck s portala Daily Worth kaže kako postoje četiri stvari koje žene sebi govore, a kojima narušavaju svoje samopouzdanje.

„Nisam kvalificirana“

Žene se za nova radna mjesta ili napredovanje u tvrtki prijavljuju samo ako zadovoljavaju sve uvjete navedene u natječaju, dok se muškarci prijavljuju za ista radna mjesta ako zadovoljavaju barem 60% uvjeta.

Zašto je to tako? Tara Sophia Mohr provela je istraživanje koje je pokazalo kako žene misle da moraju zadovoljiti sve uvjete natječaja ne samo kako bi bile sigurne da su kvalificirane raditi taj posao, već misle da moraju zadovoljiti sve uvjete kako bi uopće dobile posao.

No, to naprosto nije istina. Da, potrebne su određene kvalifikacije kako bi dobile posao, ali ne morate zadovoljiti baš sve uvjete natječaja. Neke stvari ćete sigurno morati dodatno naučiti, tako da Beck preporučuje da na uvjete natječaja više gledate kao na smjernice, nego kao na zahtjeve koje morate ispuniti.

„Ne izgledam dovoljno dobro“

Vjerojatno ste već čuli za uzrečicu da „odijelo ne čini čovjeka“. Možda je to istina, ali s druge strane moramo prihvatiti činjenicu da se danas sve vrti oko izgleda. To naročito vrijedi za žene, jer se njih uvijek prvo procjenjuje prema izgledu – što je obukla, kako se našminkala i slično.

Istraživanje iz 2012. godine je pokazalo da ono što nosimo utječe i na naše kognitivne sposobnosti – možemo reći da preuzimamo drugu ulogu, ovisno o tome što odjenemo. Istraživanje je doduše provedeno na studentima tijekom pisanja ispita – jedan dio je nosio laboratorijske kute, dok je drugi došao na ispit u svakodnevnoj odjeći. Dio studenata u kutama je na ispitu napravio manje grešaka, što su znanstvenici pripisali većem samopouzdanju zahvaljujući odjeći koju su nosili.

Možda nam se percepcija osnovana na izgledu ne mora sviđati, ali postoji i možete je iskoristiti za vlastite ciljeve. Našminkajte se, odjenite poslovnu odjeću i ne samo da ćete ostaviti dobar dojam na druge, već ćete i vi sami osjećati veći nivo samopouzdanja.

„Što ako se nikome ne svidim?“

Bez obzira na to što mislite o sebi, ljudi će vas više cijeniti ako nećete glumiti nekoga tko niste. Svatko se želi svidjeti drugim ljudima i vi niste iznimka. Ali ako ćete se prilagođavati drugim ljudima, pokušavajući zadovoljiti svačije potrebe i zahtjeve, izgubit ćete samu sebe, a to će još više utjecati na vaše samopouzdanje. Budite ono što jeste, nemojte se sramiti pričati o sebi i svojim postignućima i nemojte se stalno ispričavati za svoje mišljenje. Na kraju krajeva, kako Beck kaže, ne morate se baš svima sviđati, niste Nutella.

„Ja to ne zaslužujem“

Razlika u plaćama ne postoji samo u velikim korporacijama, već i kod poduzetnika/ica. Jedno je istraživanje pokazalo da poduzetnicama plaća nije visoko na listi prioriteta, odnosno da si isplaćuju manje plaće nego što to čine poduzetnici. Dok je jedno objašnjenje to da poduzetnice taj „višak“ dalje ulažu u tvrtku, neki to pripisuju manjku samopouzdanja.

Zašto se i vi ne bi nagradile za sav taj uloženi trud i žrtvovanja koja ste morali podnijeti? Otiđite na odmor, kupite si nove cipele ili počastite partnera koji vas podupire s jednim lijepim vikend putovanjem. Naravno da to zaslužujete.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -