Bez ove navike nema uspješne karijere ni biznisa

Mnogi poslovni ljudi, bilo da rade u korporacijama ili da vode vlastita poduzeća, često upadaju u jednu zamku – posao stavljaju na prvo mjesto. Čak ga stavljaju ispred obitelji, prijatelja, a naročito zdravlja. A ovo zadnje je, što dosta često zaboravljamo, najvažnije.

Redovita tjelovježba kao uvjet za uspjeh

Zaboravljamo da sjedimo 8 i više sati dnevno. Zaboravljamo na pravilnu prehranu. Zaboravljamo da se ne smijemo živcirati oko posla jer tako štetimo samo sebi.

Čovjek nije stvoren da sjedi u uredu, a upravo to dugotrajno sjedenje šteti našem zdravlju. Ne sjedimo samo u uredu. Sjedimo i tijekom obroka, na kavi, dok gledamo televiziju ili čitamo knjigu. Pravilna prehrana nije ništa manje bitna. Živimo u svijetu brze hrane, umjetnih dodataka, konzervansa i šećera koje konzumiramo na svakodnevnoj bazi.

Moramo se kretati. Naravno, sigurno će mnogi od vas pomisliti da je to lakše reći nego napraviti. No, zapravo je sve stvar izbora i dobre organizacije vremena.

Važnost redovite tjelovježbe prepoznao je i poduzetnik Josh Steimle, koji je u članku za Entrepreneur objasnio zašto je na prvo mjesto stavio tjelovježbu, čak i prije vlastitog biznisa.

Kao i mnogi poduzetnici, i Josh je godinama stavljao biznis na prvo mjesto – prije supruge i prijatelja. Kao i mnoge poduzetnike, nije ga pokretala želja za zaradom, već želja da radi nešto što je važno i pokuša napraviti svijet boljim mjestom. Shvatio je da je griješio. Zašto?

U njegovoj kompaniji radi 14 zaposlenika koji se oslanjaju na njega, ima „brdo“ klijenata koji ovise o njemu, a da ne spominjemo velik broj zadataka koje mora obaviti na svakodnevnoj bazi i na vrijeme, kako bi se njegov biznis razvijao. Zvuči poznato?

Problem je što takav način života donosi stres. Josh, umjesto da svaki dan radi „do noći“, pronalazi vrijeme za tjelovježbu. Barem 10 sati tjedno, kaže. Ako se njegov raspored poklapa sa sastankom, Josh odgodi sastanak, ne tjelovježbu, iako to značilo da će izgubiti klijenta.

Možda vam ovakav način vođenja biznisa zvuči smiješno ili čudno, ali Josh ima jako dobar razlog za to.

„Ako prestanem s vježbanjem, moje zdravlje se pogoršava. S gubitkom fizičkog zdravlja, moja produktivnost na poslu se pogoršava. Postajem depresivan. Gubim motivaciju da radim stvari zbog kojih je moj biznis uspješan. Iz prve sam ruke naučio da izvrsnost u jednom području mog života potiče izvrsnost u drugim područjima. Vježbanje je područje mog života koje najlakše mogu kontrolirati. Mjerljivo je. Ili vježbam ili ne. Kada vježbam, ono poboljšava i druga područja mog života, uključujući i moj biznis.“

Zvuči posve logično, zar ne?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -