Zašto Hollywood ne voli žene iznad 30-te?

Da se u Hollywoodu cijeni ljepota i mladost, svima je jasno. Dovoljno je tek pogledati nekoliko najava nadolazećih filmova pa da zaključimo kako svaki glumac i glumica ima svoj rok trajanja. Međutim, taj rok nije jednak za muškarce i žene.

I dok milijuni žena diljem svijeta još uvijek uzdišu za Seanom Conneryjem ili Georgeom Clooneyem koji su odavno zaslužili svoje sjedine, rijetko koja glumica starija od 35 izaziva jednake uzdahe muškog dijela gledateljstva.

Žene moraju biti mlade

Na taj je problem ukazala i američka glumica Lena Dunham, koja je pozvala Hollywood i cjelokupnu filmsku industriju da promijene svoj stav prema ženama.

Jer istraživanje je pokazalo kako je tek u 15 posto filmova u 2013. godini glavna protagonistica bila žena. Doda li se tome podatak da je većina glumica bila u 20-im i 30-im godina, dok su glumci većinom bili u 30-im i 40-im godinama.

Iako su u 2013. godini kinima vladali hitovi poput ‘Snježnog kraljevstva’, ‘Igre gladi’ i ‘Gravitacija’, u kojima su redom glavne protagonistice, filmaši su još uvijek skeptični kad se treba uhvatiti filma u kojem su snažni ženski likovi.

Prokletstvo Oskara

Glumice poput Sandre Bullock, Julie Roberts ili Halle Berry koje i u svojim 40-ima i 50-ima mogu dobiti glavnu ulogu u visokobudžetnom filmu veoma su rijetke. Zanimljivo, sve tri spomenute glumice dobitnice su Oskara, nakon čega su im karijere (privremeno) potonule.

Još jedna dobitnica Oskara bori se da joj se to ne dogodi i, čini se kako je na pravom putu.

Reese Witherspoon karijeru je započela kao mlada vrckava plavuša u zabavnim filmovima i komedijama. Kako joj se karijera razvijala tako je i onda birala drugačije filmove. Među ostalima, glumila je i u filmu ‘Hod po rubu’ što joj je donijelo Oskara.

No, nakon toga, uslijedilo je nekoliko ozbiljnih filmova (poput ‘Voda za slonove’) koji nisu baš najbolje prošli na kino blagajnama. Bez obzira na to koliko se trudila glumiti u ozbiljnim filmovima, uloge za žene na pragu 40-ih veoma su rijetke. Stoga je Reese Witherspoon odlučila uzeti karijeru u svoje ruke.

Reese Witherspoon
Reese Witherspoon (Flickr/ dtstuff9)

Borba iza kamere

Osnovala je produkcijsku kompaniju Pacific Standard i krenula u shopping. Kupila je prava na ekranizaciju za cijeli niz knjiga s jakim ženskim likovima. Njen prvi hit bio je film ‘Nestala’ koji se trenutno može pogledati i u našim kinima. Iako je i sama željela tumačiti glavnu ulogu, na kraju ju je prepustila glumici Rosamund Pike.

Taj potez pokazao se veoma pametnim, jer je zahvaljujući velikom uspjehu filma Reese Witherspoon ponovno došla u središte pozornosti. Ovoga puta ne kao glumica, već kao promišljena producentica.

Ni njeni nadolazeći filmovi ne bi trebali biti iznimka. U filmu ‘Wild’, tumači glavnu ulogu, žene koja se, nakon što joj se cijeli život okrene naglavačke, odluči na pješačenje po Pacific Crest Trailu. Film bi se tek trebao pojaviti u kinima krajem godine, a već je dobio izvrsne kritike. Neki su kritičari čak otišli toliko daleko, da su Reese Witherspoon prognozirali novu nominaciju za Oskara.

Jaki ženski likovi

A Reese Witherspoon ne misli se zaustaviti samo na nekoliko filmova. Njena produkcijska kuća već je otkupila prava na ekranizaciju romana ‘The Outliers’ o ljudima s nevjerojatnim moćima te ‘Pennyroyals’ Princess Boot Camp’ o princezama ratnicama.

Prema svemu sudeći, ova bi se glumica uskoro mogla profilirati kao utjecajna producentica s ‘nosom’ za kino hitove. Ako njena želja da preoblikuje svoj imidž u javnosti i pokrene uspavanu karijeru pomogne i drugim glumicama u Hollywoodu, to bi ju moglo lansirati među hollywoodsku producentsku elitu.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni posljedice takvog stava prema filmovima. U kinima ćemo moći gledati više filmova s ženskim protagonisticama koje ne moraju nužno biti u ranim 20-ima niti za uspjeh filma moraju biti oskudno odjevene. Ako Hollywood učini samo jedan korak naprijed i stvori više jakih ženskih likova, publika će mu se odužiti.

Jer i žene odlaze u kino i kupuju ulaznice i DVD-e, zar ne?

Foto: https://www.flickr.com/photos/dtstuff9/15196490801/, screenshot YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -