Kako biti dobra šefica na daljinu? Remote vođenje tima

U Hrvatskoj remote rad nije bio raširen dok nije krenula pandemija. Način rada tako je zauvijek promijenjen, a mnoge tvrtke nastavile su raditi remote ili hibridno i nakon što je lockdown završio. Pogledate li oglase za posao, primijetit ćete kako više nije rijetkost mogućnost rada od kuće. Nema sumnje da je radnicima to sjajno, prvenstveno zato što mogu duže spavati, ne troše vrijeme i novac na prijevoz, i ne moraju se uopće obući. Piđama i trenirka postaju radna odjeća.

No, što je s nadređenima? Iako i osobe na višim pozicijama u poduzećima ostvaruju iste benefite rada od kuće kao i njihovi timovi, nailaze i na jedan problem. To je remote vođenje tima na koje su se naglo i bez pripreme morali naviknuti, a mnogima je i dalje problematičan.

Vaš se tim i dalje oslanja na vas

Istraživanje provedeno na Harvardu prije dvije godine, na početku pandemije, pokazalo je kako 40% menadžera ima poteškoće s upravljanjem zaposlenicima na drugoj lokaciji. Njih 41% priznalo je kako im je teško zadržati radnike motiviranima. Iz perspektive zaposlenika, tek njih 40% smatra da ima adekvatnu podršku vodstva kad rade od kuće.

Gotovo tri godine kasnije, jasno je kako remote rad neće izumrijeti. Voditelji koji očekuju da se radnici u potpunosti vrate u ured, nailaze na otpor. Radnici sve češće traže tvrtke koje omogućavaju posve remote ili hibridan rad. Na menadžerima je da se prilagode. No, kako?

Motiviranje i organiziranje zaposlenika i dalje je posao menadžera. Rezultati rada moraju biti isti bez obzira na lokaciju rada. Način dolaska do tih rezultata isti je, no okolnosti nisu. Menadžeri postaju nesigurni kad zaposlenika ne vide, čak i ako produktivnost ne pada.

Osnovno što kao voditelj trebate upamtiti jest da vaši zaposlenici cijene vašu potporu i pomoć bez obzira na lokaciju. Koliko god vaš tim preferirao rad od kuće, i dalje trebaju osjećaj uredske organiziranosti i sigurnosti, a na vas računaju da im to omogućite.

Katarina Boban Filipančić, direktorica Organizele, svojem timu osigurava maksimalno samostalan rad. “Bez uvjeta radnog vremena ili radnog mjesta ako se stižu dogovoreni poslovni plan i rokovi,” pojašnjava.

Stil je to vođenja tima na koji se oslanja sve više poslodavaca.


Pročitajte više: “Remote rad u pidžami – na što se vaš poslovni život sveo?” Je li vrijeme za povratak u ured?


Nadzirite rezultate, a ne osobu

Najviše se može naučiti od voditelja čiji su timovi radili remote bez obzira na pandemiju. Voditelji su to koji su remote rad planirali i, u skladu s time, jednostavnije i uspješnije implementirali.

„Naš je tim oduvijek online i ostaje tako jer je jednostavno razbacan po različitim lokacijama,“ govori nam Sandra Kujundžić Drašković iz Transcoma. Umjesto da prati rad pojedinca, preferira pratiti same rezultate. Smatra kako nije dobro nadzirati osobu jer se tad zanemaruje kontrola zadataka. „Kad sustav prati zadatke, to pojednostavljuje stvar.“

Zamka remote nadzora upravo je mikromenadžment. Kad voditelj tima nije siguran kako adekvatno nadzirati rad tog istog tima, počinje gledati svaki detalj rada svakog člana. Zaposlenike to iscrpljuje, pred njih se polako postavljaju nemogući zahtjevi i njihova produktivnost pada, piše Harvard Business Review. Naravno, ako je voditelj posve odsutan, rezultat je isti. Kao i uvijek, ključ je u balansu. Timovi najbolje reagiraju na voditelje koji će redovito i jasno komunicirati, dijeliti zadatke i ponuditi pomoć.

“Mentorstvo radimo ili uživo ili Teams do dva puta tjedno. Poruke o tome gdje smo, kako ide, koji klijent ili projekt je u kojoj fazi dijelimo svakodnevno na WhatApp grupi ili jedan na jedan, a pozivi po potrebi,” govori nam Boban Filipančić.

„Ujutro radimo brzinski check-up, obavezno video poziv s upaljenom kamerom,“ dodaje Kujundžić Drašković. Teme koje se na tim sastancima pokrivaju su moguće prepreke pri radu, pri čemu je važno ponuditi pomoć i organizirati daljnji rad dok je cijeli tim na okupu. Ponedjeljkom i petkom sastanci su duži. Ponedjeljkom se određuju ciljevi za tjedan uz refleksiju na prethodni tjedan. Petkom je cilj opustiti radnike i 15 minuta razgovarati s njima o nečemu što nije posao.


Pročitajte više: Radnici se nakon pandemije ne žele vratiti u urede: Jesu li nam uredi uopće potrebni?


Za remote vođenje tima važna je redovita komunikacija

Kujundžić Drašković ističe kako je važno članove tima gledati kao osobe, a ne samo radnike. Opušten i zadovoljan zaposlenik je ipak najbolji zaposlenik.

„Komunikacija na chatu je redovita. Individualna ili grupna. Dva puta tjedno komuniciramo jedan na jedan, a tema je zaposlenik – kako si, kako ti mogu pomoći, razvojni feedback i sve ostale teme fokusirane na individualca, ne poslodavca i tekuće zadatke.“

Ovakva su pitanja izuzetno važna jer u dislociranim uredima nema prilika za spontano zbližavanje, što znači da je teže graditi povjerenje. To je činjenica koju treba prihvatiti i prilagoditi joj se. Unatoč tomu što komunicirate drugačije, ne zaboravite da radite s istim ljudima. Njihove se ambicije i radne navike nisu promijenile. Razlika je samo lokacija. Na vama je da prilagodite metodu i medij, a kratka i jednostavna pitanja radniku znače puno.

Kujundžić Drašković jako voli video pozive jer smatra da je govor tijela u komunikaciji jednako važan kao i riječi. Tako i za brze komentare s timom organizira brze video pozive od nekoliko minuta. Rješenje je brzo i jednostavno, gotovo kao uživo. Empatija je ključna i za uživo i za remote vođenje tima. Nikad ne zanemarujte ono ljudsko u svojem timu.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -