Ana Vinko Grd od majke preuzela tvrtku koju vodi u novu fazu

Osim što je novo glavno lice Revitane, tvrtke koja se bavi računovodstvenim, knjigovodstvenim i revizijskim poslovima, Ana Vinko Grd majka je dvoje djece i trenutno posao vodi s porodiljnog dopusta. Upoznajte ovu simpatičnu poduzetnicu iz Čakovca!

Očekivani poslovni put

Anina majka osnovala je revizorsku tvrtku 1993. godine i nekako je sve ukazivalo da bi najbolja ideja za njenu budućnost bila nastaviti majčinim stopama.

„Najlogičnije je bilo da idem studirati ekonomiju i uz studij počnem raditi u području revizije i računovodstva“, kaže Ana i otkriva kako je upravo tako i – bilo. Položila je ispit za ovlaštenog revizora i započela svoj karijerni put uz majku.

Budući da se nalaze u Čakovcu, posluju većinom na sjeveru Hrvatske, a kroz svoje poslovanje surađuju s brojnim poduzećima različitih veličina.

„Jednako se bavimo velikim i manjim poduzećima i osobno ih doživljavam. Bitno mi je kako izgleda njihov proces poslovanja i odlučivanja. Kada posluju dobro sretna sam, a kada im ne ide, pokušavam im pomoći i uputiti ih na neka rješenja. S obzirom da smo eksterni stručnjaci, neke stvari uočimo prije njih. S druge strane, oni puno uče i nas, te mislim da je važna ta naša poslovna kohabitacija.“

Sada rade i reviziju EU projekata te stalno ulažu u izobrazbu zaposlenica. O stalnim promjenama zakonodavnih okvira i budućnosti računovodstvene struke ima oprečne stavove.

“Čini mi se da se od šume više ne vidi drvo jer toliko smo se maknuli od baze posla“, poručuje.

Osobno iskustvo pomaže s klijentima

Bez obzira što radi sa zaista različitim klijentima, manje tvrtke možda više razumije jer ipak i ona dolazi iz svijeta malog poduzetnišva.

„Mi mali poduzetnici zapravo smo sve u jednome. Sami sebi radimo promidžbu, bavimo se financijama i pravom. Možda bi nekada trebalo pozvati nekoga izvana tko je stručniji od nas u nekim područjima. Mi najbolje znamo svoju tvrtku, ali možda bi trebalo objektivizirati i pogledati može li nam netko pomoći.“

U suprotnome, kaže, poduzetnici postanu jedno s tvrtkom i ne znaju se odvojiti.

„Poduzetnike često pojede posao. U principu to što radimo na poslu, obično radimo i kod kuće.“

Budući da djeluje u području Sjeverne Hrvatske, evo što kaže o tamošnjem stanju u  poduzetništvu, ali i svojoj industriji.

„Dobar posao se traži i razvija duže vrijeme. Iza svakog uspjeha preko noći je vjerojatno mnogo godina traženja najboljeg rješenja. Svatko hoće svoje i teško je upariti interes zajednice s onime samog poduzetnika. Kod nas se općenito jako slabo potiče to malo poduzetništvo, trebalo bi pronaći više prostora za njegovu promidžbu.

Još jedna mama poduzetnica

Iz svog iskustva kaže kako mini poduzetnici poput nje trebaju dodatnu podršku na različitim poljima. Ana je majka dvoje djece mlađe od 3 godine i baš kao i sve druge majke, uči kako spojiti dva svijeta.

„Teško je balansirati privatno vrijeme s poslom. Kod kuće u glavi stalno vrtim priču s posla i obrnuto.“

Tvrdi kako je balans privatnog i poslovnog drugačiji za žene i muškarce.

„Mislim da mi žene to sve puno osobnije shvaćamo. Moj suprug je predivna podrška, ali rekla bih da je nama teže utoliko jer o puno više toga razmišljamo.“

Vjerujemo kako bi se mnoge majke i supruge složile. Ana je trenutno na porodiljnom i posao, kada joj to okolnosti dopuštaju, obavlja od kuće. Evo kako izgleda jedan njen dan.

„Dok dijete spava ja sam na laptopu i na mobitelu i odrađujem brifing s curama u firmi pa me na taj način upućuju o tome što se događa i kako mogu pomoći. Nakon toga odlazim u šetnju s djetetom, a kada se suprug vrati, ja uzmem malo vremena da ponovno čujem novosti s posla. Ipak, ponekad mi treba da se maknem u ured i uđem u svijet brojki koje su mi oduvijek strast.”

Ženska poslovna energija

U uspješnoj tvrtki danas radi uz majku i još jednu kolegicu, što znači da u uredu vlada ženska atmosfera.

„Knjigovođe su i inače većinom žene, a mi se nekako stvarno dobro slažemo, konkretno i s razumijevanjem.” Priča i kako se zbog činjenice da su dio obiteljskog biznisa, poslovne teme „provuku“ i prilikom obiteljskih ručkova.

Nakon 25 godina majčinog vodstva tvrtke, Ana je postala direktorica i u narednom periodu želi uložiti u izgradnju vlastitog brenda, ali i u daljnje učenje.

„Posao revizora je zapravo odgovorna i ozbiljna stvar. Stalno treba biti u toku s promjenama i ulagati u sebe i znanje. Također, riječ je o vrsti posla iza kojeg stoji stvarno lice. U principu je sve na osobi, odnosno stručnjaku i zato je važna prepoznatljivost“, zaključuje.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više