Usvojena Rezolucija Biljane Borzan o pravima žena na Zapadnom Balkanu koja se bori protiv nasilja i neravnopravnog ekonomskog položaja

Tijesnom većinom na vrlo napetom glasovanju u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo). Glavna autorica rezolucije i Izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu je hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

„Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena!“, rekla je povodom ove vijesti.

Ova rezolucija o pravima žena prvi je dokument nakon pet godina u kojem Europski parlament izražava svoje preporuke za veća prava žena državama iz regije.

„Najviše sam se koncentrirala na zaštitu žena od nasilja. Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalificirane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života. To je iznimno veliki problem u regiji, a povezan je naravno i sa potpredstavljenošću žena u ekonomskom i političkom životu.“

Borzan se u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Bravo za moju Osiječanku! Napomenila bi da čuuvari reda tj.gospoda policajci ,barem s kojim sam ja bila u braku su največi verbalni i fizički zlostavljači.Štićeni od svojih kolega.Dok tu ne uvedemo reda nema zaštite.Kome se onda obratiti i ići po pomoć u toj situaciji ako ne njima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više