Navike koje će smanjiti rizik od srčanih bolesti

Žene nisu imune na srčane bolesti, kao ni muškarci. Međutim, poznato je kako su simptomi srčanog udara kod žena nešto drugačiji nego kod muškaraca.

Iako je iz godine u godinu sve veći broj žena koje obolijevaju od srčanih bolesti, nedavno objavljena studija u ‘Journal of American College of Cardiology’ pokazala je kako se do tri četvrtine srčanih udara kod mladih žena moglo spriječiti promjenom stila života.

Navike koje će smanjiti rizik od srčanih bolesti

Znanstvenici su tako otkrili da zdraviji stil života podrazumijeva bolju i zdraviju prehranu koja je bogata voćem i povrćem te žitaricama, a siromašna crvenim mesom, prerađenim žitaricama i šećerom.

Zdraviji stil života obuhvaća i maksimalno jedno alkoholno piće dnevno (recimo čaša vina uz ručak ili večeru), ali i život bez cigareta.

Naime, znanstvenici su utvrdili da zdraviji stil života utječe ne samo na smanjenje srčanih oboljenja i rizika od srčanog udara, već i na druge rizične faktore poput dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

Uz zdraviji stil života potrebno je i održavati zdravu težinu, odnosno imati BMI (body mass index) u normalnom rasponu za visinu i životnu dob. Kako biste zadržali težinu u zdravom rasponu i smanjili utjecaj sjedilačkog života na zdravlje, nužno je u život unijeti i nešto tjelesne aktivnosti.

Američki znanstvenici ističu kako je i pola sata hodanja dnevno dovoljno da se značajno smanji rizik od srčanih oboljenja, a vježbate li barem 2,5 sati tjedno osjećat ćete se bolje i spriječiti razvoj bolesti.

Kako većina žena tijekom dana sjedi na poslu, činjenica da po dolasku kući sjednu (opet) pred računalo ili televizor ne doprinosi njihovom zdravlju. Tako znanstvenici ističu kako ne bi trebalo gledati televiziju više od 7 sati tjedno. I same znamo da gledanje televizije često povlači i grickanje (više ili manje) nezdravih grickalica ili nekontrolirani unos hrane i pića.

Stres povećava rizik

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti stres koji također može izazvati brojne bolesti, pa i srčani udar. Dugotrajna izloženost visokoj razini stresa utječe na povećanje krvnog tlaka, neuredan rad srca, a može izazvati i bolove u prsima.

Žene su, zbog zahtjeva na poslu i u obitelji, dodatno izložene stresu i ako se ne nauče nositi s njim, odnosno ne pronađu pravi način da se opuste, riskiraju srčani udar već krajem tridesetih.

Jasne brojke

Žene koje su bile obuhvaćene istraživanjem, a koje su pratile ovih šest smjernica smanjile su rizik od srčanog udara za 92 posto u odnosu na žene koje su živjele nezdravim životom.

Čak i one žene koje su se pridržavale samo nekih smjernica, značajno su smanjile rizik od oboljenja i rizik od dijabetesa i kolesterola.

No, kao i kod svake prevencije, i zdraviji životni stil trebalo bi početi primjenjivati što ranije u životu. Pogotovo se to odnosi na žene koje već uzimaju lijekove zbog visokog krvnog tlaka ili kolesterola ili u obitelji imaju povijest srčanih bolesti.

Foto: 123rf.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...