Imate kreativnu blokadu? Pokušajte je riješiti pomoću kućanskih poslova

Različiti poslovi zahtijevaju različiti stupanj kreativnosti. Kreativnost je osobito važna u zanimanjima u kojima bez nje jednostavno ne možete, poput odnosa s javnošću. I u poduzetništvu je kreativnost jako važna. No, biti kreativan svaki dan, kroz čitavo radno vrijeme, gotovo je nemoguća misija. Što napraviti kada doživite „kreativnu blokadu“?

Rješavanje kreativne blokade

Koliko vam se puta dogodilo da radite na nekom projektu ili zadatku i u jednom trenutku jednostavno „zablokirate“? Ne samo da ne znate što dalje, nego ne znate ni što ste u tom trenutku htjeli napraviti.

Iako za rješavanje kreativne blokade postoje različiti prijedlozi – tuširanje, šetnja ili kuhanje ručka, svi ti prijedlozi imaju jednu stvar zajedničku – za obavljanje ovih zadataka nije potrebno puno razmišljati.

Kada doživite kreativnu blokadu, najgore što možete napraviti je provesti sljedećih sat vremena pokušavajući riješiti problem i razmišljati što i kako dalje. Veliki se broj istraživača slaže da je najbolji način rješavanja blokade da pustite da vaša podsvijest radi na tome dok vi radite poslove koji ne zahtijevaju previše razmišljanja.

Istraživači Kimberly Elsbach i Andrew Hargadon sa Sveučilišta u Kaliforniji napravili su istraživanje pomoću kojeg su predstavili koncept „bezumnog rada“, odnosno rada kod kojeg nije potrebno previše razmišljati, a koji će nam pomoći da potaknemo svoju kreativnost.

Tako istraživači za povećanje kreativnosti savjetuju da kombinirate poslove koji zahtijevaju puno razmišljanja i one poslove koji ne zahtijevaju gotovo nikakvo razmišljanje – organizacija radnog stola ili ako radite od kuće, spremanje odjeće, pranje posuđa ili usisavanje sobe.

Pitate se zašto bi pospremanje pomoglo u rješavanju kreativne blokade? Kada, na primjer, brišete i spremate posuđe, dio mozga koji upravlja vašim motoričkim funkcijama je u punom pokretu, a većinu takvih zadataka radimo automatski – ne moramo razmišljati o njima. Dok vi čistite, onaj dio mozga koji je zaslužan za kreativno razmišljanje, zapravo odmara od napora i pritiska kojem je bio izložen do tada, čime mu pružate “dovoljno prostora” da radi sam i rješava problem umjesto vas.

Naravno, ako ne želite čistiti, možete pokušati s drugim zadacima – odvesti psa u šetnju, otići u dućan po namirnice za večeru, odraditi kratki fitness trening ili se jednostavno „baciti pod tuš“. Praktički bilo koji zadatak o kojem ne morate razmišljati kako bi dopustili onom kreativnom dijelu mozga da se odmori i obavi zadatak umjesto vas.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više