U Čigri naše Vedrane Džanić vrtićarci kroz igru usvajaju robotiku

U dječjem vrtiću Čigra provodi se eksperimentalni program robotike za djecu predškolske dobi. U program su uključena djeca starija od četiri godine.

Na oblikovanju kurikula sudjelovali su pedagoški djelatnici i informatički stručnjaci. Naime, tehnologija treba biti sredstvo za stjecanje znanja primjerenog određenoj dobi.

„Tehnologija je danas sastavni dio svakodnevice, a djecu želimo upoznati s pravom funkcijom robota. Oni služe kako bi pomagali ljudima. Budući da većina djece, pokazala su to i naša istraživanja, robote doživljava kao humanoidne, u našoj edukaciji koristimo upravo robote ljudskog oblika. U suradnji s odgojiteljicama iz vrtića Čigra pred djecu stavljamo zadatke u kojima se roboti koriste za poduku iz, primjerice, zbrajanja ili abecede. Djeca zahvaljujući robotima razvijaju svoju motoriku, usavršavaju koordinaciju očiju i ruku te vježbaju koordinaciju u prostoru“, kazao je Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskoga robotičkog saveza.

robotika u dječjem vrtiću

Djeca zadatke s robotom svladavaju kroz igru

„Suvremeni kurikuli, kako oni školski, tako i oni predškolski, potiču nesvjesno širenje znanja. Djecu treba usmjeravati da ih vlastita znatiželja vodi u svladavanje nečega novoga. Roboti su im u tome sjajni saveznici. Intrigiraju djecu i oplemenjuju neke tradicionalne igre. Djeca, primjerice, vole labirinte, ali kad robota moraju programirati da prođe labirint, igra im postaje još uzbudljivija. Labirint znamo staviti i na kartu svijeta, pa djeca dobivaju zadatak, primjerice, iz Australije doći na Sjeverni pol. Spajanjem robotike i geografije učenje postaje multidisciplinarno“, kazala je Martina Pavić, ravnateljica Čigre.

Uz humanoidne robote u eksperimentalnoj se robotici za predškolce koriste i Bee Boti. To su mali podni roboti u obliku pčelica. Jednostavni su za rukovanje, a djecu podučavaju usmjeravanju, procjenjivanju i rješavanju problema.

Riječ je o tehnološkim rješenjima koja su dobila niz prestižnih svjetskih nagrada i koja se koriste u predškolskim i školskim ustanovama diljem svijeta.

Dječji vrtić Čigra svjestan je važnosti razvoja digitalnih vještina kod djece, vrijednosti uporabe digitalne tehnologije kao sredstva stvaranja, izražavanja i učenja, ali i opasnosti koje donosi digitalni svijet. Shodno tome vrtić radi na obogaćivanju programa digitalnim edukativnim sadržajima uz istodobno pružanje potpore odgojiteljima i roditeljima koji djecu podučavaju korištenju digitalne tehnologije.

Foto: Cigravrtic

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -