Roditeljski dopust mogu si priuštiti samo muškarci i “neambiciozne žene”?

Marissa Mayer prije nekoliko je dana postala ponosna majka blizanki, no možda veću pozornost od same vijesti u stvari izaziva njezin rodiljni dopust, odnosno pitanje koliko će potrajati. Kako je poznato, Mayer je prva žena tvrtke Yahoo te javnost najviše kopka koliko će dugo vremena izbivati sa svoje pozicije i posvetiti se djeci.

Neke druge tehnološke tvrtke poput Amazona i Netflixa nedavno su revidirale svoju politiku po tom pitanju: Amazon svojim zaposlenicama nudi četiri plaćena tjedna dopusta prije rođenja samog djeteta te još 10 nakon, s time da svaki novi roditelj koji je u tvrtki dulje od godinu dana može uzeti još dodatnih šest tjedana.

Netflix je pak objavio da u njihovoj tvrtki novopečeni roditelji, majke ili očevi imaju pravo na do godinu dana plaćenog dopusta, plus da će nakon povratka na posao moći fleksibilnije raspoređivati svoje radno vrijeme.

Super mašine koje ne trebaju niti roditeljski dopust

Radosti roditeljstva nedavno je po prvi put osjetio i utemeljitelj Facebooka, Mark Zuckerberg, koji je sebi odlučio priuštiti dva mjeseca roditeljskog dopusta, a svim zaposlenicima svoje tvrtke nešto prije američkog Dana zahvalnosti poklonio je razlog da budu zahvalni, priuštivši im svima četveromjesečni plaćeni roditeljski dopust.

I dok jedni liberaliziraju pitanje porodiljnog dopusta, očekuje se Mayeričin idući potez. Naime, nakon prve trudnoće odradila je samo dva tjedna, a pitanje je hoće li sada ostati dulje kod kuće s blizankama, iako je sama odredila da zaposlenici Yahooa imaju pravo na 16 plaćenih tjedana dopusta.

„Budući da je moja trudnoća bila zdrava i bez komplikacija, a Yahoo je trenutno u jedinstvenoj fazi transformacije, planiram pristupiti trudnoći i porodu kao i prije tri godine“, izjavila je Mayer jednom prilikom, postavljajući tako ljestvicu kriterija previsoko i gotovo pa nedostižno ženama diljem svijeta koje se pitaju kako je moguće vratiti se na posao samo dva tjedna nakon poroda. Dok druge žene nemaju iste povlastice i privilegije kao sama šefica Yahooa koja je nakon prvog poroda u uredu do svog dala urediti sobu za svog sina, ostaje pitanje može li ona sama zadovoljiti svoje kriterije.

Do sad je bila super žena u svakom pogledu. U prvom intervjuu nakon poroda izjavila je da posao uz malu bebu nije nikakav problem, na što je vjerojatno svaka žena koja je rodila osjetila grč u želucu.

Svakome je jasno da u IT industriji kronično nedostaje žena, ali ona je hrabro izjavila da taj problem ne postoji.

I taj obrazac ponašanja žena koje su probile stakleni strop se nastavlja. Kod nas možete čuti izjave s vrha da žene nisu manje plaćene, čak se znaju naći i uvrijeđene da se u njihovom prisustvu o tome priča, za uspješnu karijeru je ” važno samo biti profesionalan i truditi se”…

Za to već postoji službeni naziv – sindrom “not me“. Ako ne negiraju, politički se zalažu za žene u biznisu, ali one nikako nisu imale loša iskustva, nikada nitko nije pokazao predrasude prema njima jer su žene, itd, itd. Kristalna savršenstva za staviti u regal.

S druge strane žene u Hollywoodu otvoreno pričaju o preprekama s kojima se susreću i reagiraju na njih. Neki dan je Lady Gaga primajući Billboardovu nagradu za žene u glazbi također bila vrlo otvorena:

„Glazba je muški svijet u kojem nije lako uspjeti. Tako sam dugo pokušavala. Htjela sam da me uzmu ozbiljno zbog moje glazbe i inteligencije, a ne zbog tijela ili nečeg drugog. No ponekad nemaš osjećaj da te ljudi s kojima radiš uzimaju ozbiljno i to samo zato što si žena“, požalila se emotivno i otvoreno Lady Gaga.

Svijetli primjer je Sheryl Sandberg koja je otvoreno pričala o svojim nesigurnostima, balansiranju privatnog i poslovnog života, ali to je još uvijek nedovoljno da bi pozicije moćnih i najmoćnijih zaista impresionirale. Savršenstvo je jednostavno presavršeno i kao takvo neprivlačno.

Foto: Flickr/JD Lasica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...