Švedska očevima daje i treći mjesec roditeljskog dopusta

Iako je roditeljski dopust u Hrvatskoj omogućen i očevima, taj je termin još uvijek rezerviran za žene, dok rijetki očevi zapravo iskorištavaju pravo na roditeljski dopust. To na neki način možemo pripisati i patrijarhizmu i tradicionalnim razmišljanjima gdje se djeca i kućanstvo još uvijek smatraju ‘ženskim poslovima’.

Kada se govori o ‘zemljama budućnosti’ i državama gdje bi bilo dobro živjeti, Švedska je uvijek među prvima koje se spominju. Bez obzira na to što je život u Švedskoj u potpunosti drugačiji nego život u Hrvatskoj, Švedska je po mnogočemu napredna zemlja, pa i po roditeljskom dopustu.

Roditeljski dopust za očeve u Švedskoj

Švedska je vlada nedavno dala prijedlog izmjene postojećeg zakona o roditeljskom dopustu kojim bi se očevima omogućio dodatan mjesec roditeljskog dopusta. Naime, prema sadašnjem zakonu roditelji imaju pravo na 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta kada se dijete rodi ili posvoji – pravo koje roditelji mogu iskoristiti do djetetove 8. godine. Od 480 dana 60 dana je rezervirano za svakog roditelja zasebno, odnosno dani se ne mogu prenijeti na drugog roditelja. Ukoliko se ti dani ne iskoriste do djetetove osme godine, isti se nepovratno brišu iz Försäkringskassan evidencije (švedskog socijalnog osiguranja).

Od tih 480 dana roditelji imaju pravo na 390 dana plaćenih iznosom od 80% normalne plaće. Čak i nezaposlene osobe imaju pravo na plaćeni roditeljski dopust pod istim uvjetima. To pravo na roditeljski dopust se računa za svako dijete posebno, osim u slučaju da žena rodi dvoje ili troje djece odjednom.

Osim roditeljskog dopusta, roditelji imaju pravo na kraće radno vrijeme, odnosno, mogu skratiti radne sate do 25% do djetetove 8. godine. Također, država roditeljima daje „džeparac“ za svako dijete u iznosu od 125 dolara mjesečno do djetetove 16. godine, a taj se iznos povećava ako roditelji imaju više djece.

Roditeljski dopust za očeve u Švedskoj, odnosno 60 dana rezerviranih za očeve, prvi je put uveden 2002. godine, a ako se novi prijedlog zakona prihvati, očevi bi mogli dobiti dodatnih 30 dana roditeljskog dopusta.

Kakva je stvarna situacija u Švedskoj?

Maja Kolić trenutno se nalazi u Švedskoj i kaže da je “situacija danas takva da tek ¼ švedskih očeva iskoristi pravo na svojih 60 dana, a tek 12% roditelja raspodijeli ukupan broj plaćenog roditeljskog dopusta na jednake dijelove (240 dana majci i 240 dana ocu). 12% nije dovoljno. Daleki je put do 50 posto što bi značilo savršenu ravnopravnost spolova – nešto po čemu je Švedska prepoznata u svijetu“.

No, to ne znači da je ravnopravnost od 50% nedostižna. Naprotiv, Maja smatra da je Švedska jedna od država koja to može postići.

„Osobno mislim da je generalnu ravnopravnost spolova izuzetno teško postići, još više kad se priča o roditeljskoj ravnopravnosti, no poznavajući Švedsku – mentalitet ljudi, švedsku težnju za postizanjem „Work-Life Balance“, vjerujem da je Švedska u najboljoj poziciji da ostvari nešto što je u mnogim našim Hrvaticama nezamislivo“, kaže Maja.

Bez obzira na težnju prema ravnopravnosti i u Švedskoj muškarci zarađuju više od žena, a roditeljski dopust se često kombinira s godišnjim odmorom.

„Najčešće se ti dani pridodaju danima godišnjeg odmora pa odmor umjesto, na primjer, prosječnih 5 tjedana traje 8 tjedana i tako do djetetove osme godine. No nisu rijetki ni slučajevi gdje se majka nakon 3, 6 ili 9 mjeseci roditeljskog dopusta vraća na posao, a tata preuzima palicu i „kavicu“ i time prihvaća dužnosti i radosti subkulture popularno zvane „latte pappas“. Postoje naravno i oni očevi koji ‘ne vole’ svoj posao ili zarađuju manje od supruga te im je odlazak na roditeljski dopust uz uspostavljanje posebne veze s djetetom nekakva logična odluka“, zaključuje Maja.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...