Kako uspješno balansirati roditeljstvo i poduzetništvo?

Znamo, ovo je pitanje za milijun kuna. Ipak, postoje savjeti koje spominju roditelji kojima to polazi za rukom. Za CNBC su podijelili svoje savjete, a mi smo ih saželi u nekoliko najvažnijih.

Posvetite se 100% i elminirajte ono što vas dekoncentrira

Jedan od najboljih savjeta koje vam netko može dati jest da se posvetite u potpunosti. Kad ste s djecom, budite njihovi 100%. Ne razmišljajte o obavezama i poslu. Kada radite, mislite samo na posao. Nemojte tijelom biti prisutni na jednom, a mislim na drugom mjestu. To je jedan od najučinkovitijih načina kako ćete biti dobri na oba polja.

Odlučite da su vam kod kuće prioritet djeca, a ne posao

Ukoliko ulazite u kuću jednom rukom pridržavajući mobitel, a drugom rukom gomilu papira s nedovršenim zadacima koje se spremate dovršiti kod kuće, bit ćete nervozni i mrzovoljni jer će vas s vrata dočekati djeca za koju opet, po tko zna koji put nemate vremena jer morate raditi i kod kuće. Ostanite duže u uredu, ali tamo dovršite sve. Kada dođete kući, budite pozitivni i dobro raspoloženi te spremni na druženje s djecom.

Neka vaša djeca ne dobivaju samo ostatke dnevnog rasporeda

Ne pokušavajte „ugurati“ druženje s djecom u ostatke dnevnog rasporeda. Planirajte vrijeme s njima i pružite im dovoljno vremena i pažnje. Ne zakazujte Skype sastanke vikendima ili u večernjim satima kada biste trebali biti sa svojom obitelji.

Poduprite djecu u njihovim aktivnostima

Baš kao i poduzetništvo, roditeljstvo također zahtijeva vještine poput discipline, dobrog vodstva i fleksibilnosti. Ukoliko vaša djeca pohađaju izvanškolske aktivnosti, budite prisutni na njima. Podržite ih na natjecanjima i nastupima. Nemojte ih samo dovoziti i odvoziti s treninga, nego ih pratite, bodrite i budite informirani što se događa u njihovom životu.

Komunicirajte uvijek, ma gdje god bili

Biti dobar roditelj znači biti dobar komunikator. Ne ignorirajte njihove želje i potrebe te budite strpljivi u komunikaciji s najmlađima. Ukoliko ste na poslovnom putu, javite im se tijekom dana. Nazovite ih tijekom velikog odmora u školi. Dajte im do znanja da ste uvijek tu za njih, bez obzira na to što mnogo radite. Ne prebacujte brigu na drugog roditelja. Budite jednako uključeni i aktivni.

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -