Zapošljavanje žena nije dovoljno za rodnu ravnopravnost

Žene u tvrtkama diljem svijeta su slabije zastupljene na radnim mjestima, a kada promatramo više pozicije unutar tvrtke, broj žena se još više smanjuje. Očito rješenje bilo bi povećati broj žena na radnim mjestima. Međutim, novo istraživanje na tvrtkama koje već imaju veći broj žena pokazuje da to nije dovoljno. Žene se i dalje suočavaju s rodnim pristranostima na radnom mjestu. Kako to izgleda na radnom mjestu, zašto rješenje nije samo u zapošljavanju većeg broja žena i kako tvrtke mogu riješiti ovaj problem?   

Rodna pristranost na radnom mjestu 

Rodna pristranost se odnosi na pretpostavke o ženama i muškarcima koje mogu utjecati na njihovu karijeru, organizacijsku kulturu i međuljudske odnose na radnom mjestu. Pojedinih predrasuda možete biti svjesni, ali je uglavnom riječ o nesvjesnim i duboko ukorijenjenim stereotipima i idejama o tome kako bi se morao ponašati određeni spol. Pristranosti se pojavljuju rano i mogu se odnositi na to s kakvim igračkama bi se trebale igrati djevojčice, a kakvima dječaci. Na radnom mjestu, najbolji primjer je podjela određenih poslova na “muška” i “ženska” zanimanja.

Pristranosti mogu biti prepreka ženama za napredovanjem na više pozicije u tvrtkama. U nekim slučajevima, mogle bi i odrediti hoće li dobiti posao. Primjerice, rodna pristranost mogla bi utjecati na karijeru već na razgovoru za posao ako osoba koja zapošljava za određenu poziciju kao idealnog kandidata zamišlja osobu određenog spola. Pritom skrivene pretpostavke vode do diskriminacije. 


Pročitajte više: Izvršna direktorica ljudskih potencijala Addiko grupe Tanya Šplajt Brainović: Ako se žurite sa zapošljavanjem, zaposlit ćete muškarca


Istraživanje pokazuje da povećanjem broja žena u tvrtkama pristranosti ostaju

Provedeno je istraživanje na tvrtkama u kojima najveći postotak zaposlenih čine žene. Bilo je riječ o zdravstvenoj industriji, pravu, visokom obrazovanju i neprofitnim vjerskim organizacijama. Procjenjivala se otvorena pristranost poput zlostavljanja na poslu, ali i suptilnije pristranosti poput nepriznanja zasluga za doprinos tvrtki. Žene su navodile da ih se prekida kada govore, ne dobivaju zasluge za svoj rad i odluke najčešće donose muškarci. Osim toga, često ih se krivilo za probleme koji bi bili van njihove kontrole. Uskraćeno im je bilo i potrebno mentorstvo.

Rezultati su pokazali da veći broj zaposlenih žena ne mijenja njihovo iskustvo, odnosno ne znači da pristranosti izostaju. Organizacijske strukture na radnom mjestu i dalje olakšavanju muškarcima napredak u karijeri jer su se pristranosti duboko ukorijenile u način rada tvrtki. Navodi se i fenomen tijekom kojeg se žene na rukovodećim pozicijama distanciraju od žena na nižim pozicijama i doprinose nejednakosti u tvrtkama.   


Pročitajte više: Istraživanje pokazalo da je Velika Britanija izgubila 47 milijardi funti zbog nedovoljne zastupljenosti žena na radnim mjestima


Kako riješiti problem rodne pristranosti u samom korijenu? 

Glavni izazov je u tome što ljudi nisu svjesni svojih pristranosti iako one utječu na donošenje odluka i način na koji se odnose prema drugim ljudima. Ovo je nekoliko rješenja koje predlaže istraživanje koje je podsjetilo na ovaj problem.

Zamijenite kompetitivnost sa suradnjom. Ako se zaposlenici natječu jedan protiv drugog, može doći do razmišljanja da netko drugi mora trpjeti kako bi oni uspjeli. Pritom ne pomažu ili pružaju podršku kolegama.  

Mjerite uspjeh s postignutim ciljevima umjesto satima provedenih u uredu. To je posebice važno sada jer je zaživio rad od kuće. Ako se zaposlenicima dopusti rad u vrijeme koje njima odgovara, to može smanjiti njihovu anksioznost. 

Povećajte transparentnost u donošenju odluka kako bi se zaposlenici osjećali kao da su uključeni u rad tvrtke i bili slobodni doprinijeti svojim idejama. Time gradite povjerenje i otvarate mogućnosti napretka tvrtke inovativnim idejama.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -