Rula Ghani mijenja tradicionalnu ulogu žene u Afganistanu

Žene u Afganistanu danas su u boljoj situaciji nego prije samo desetak godina, a čini se kako bi se stvari u bliskoj budućnosti mogle još više popraviti. Naime, prva dama Afganistana, Rula Ghani otvoreno je progovorila o svojoj namjeri da ‘gurne’ žene u prvi plan.

‘Željela bih ohrabriti žene i dati im priliku da učine nešto kako bi poboljšale svoje živote’, rekla je u intervjuu za BBC Rula Ghani.

Treba promijeniti stav prema ženama

Prva dama Afganistana u središte pozornosti dospjela je kada joj se tijekom izborne kampanje njen suprug Ashraf Ghani, u emotivnom govoru zahvalio na njenoj potpori tijekom kampanje.

‘Spomenuvši me na način na koji je to napravio, moj suprug je pokazao za što se točno zalažem kad kažem da želim pomoći Afganistankama da budu asertivnije, svjesnije svoje uloge u društvu i da ih se poštuje’, ističe Rula Ghani.

Time je skrenuo pozornost i otvoreno najavio njeno zalaganje za promicanje ženskih i dječjih prava. S obzirom na to da su dosad žene afganistanskih vođa bile gotovo nevidljive i neaktivne u politici, ovo je velik korak naprijed za tu zemlju.

Kritičari joj ne vjeruju

Međutim, planovi prve dame naišli su i na žestoke kritike konzervativnih struja koje su joj predbacivale da ne poznaje dovoljno zemlju jer je rođena Libanonka.

‘Ne želim promijeniti postojeću društvenu strukturu. Živjela sam na Zapadu i patila jer moja obitelj nije bila sa mnom. Mislim da je činjenica da u Afganistanu i dalje postoji velika povezanost unatoč 25-godišnjem građanskom ratu, zapravo veliki plus’, pojašnjava svoja nastojanja Rula Ghani.

U nekoliko je navrata istaknula kako se u Afganistan zaljubila još 1975. kad je prvi put doputovala u tu zemlju. Ne krije kako ne poznaje sva pravila i običaje Afganistana, ali ističe i kako je uvijek voljna učiti.

‘Žene su tada bile mnogo snažnije. Mogle su ići u školu, imati karijere. Obrazovni sustav je bio veoma jak, tako da mislim da su žene tada mogle učiniti mnogo više’, prisjeća se Rula Ghani.

Žene su ključna karika društva

Ono što Rulu Ghani posebno ljuti je činjenica da mediji u Afganistanu ne prikazuju sve ono što lokalne žene zapravo čine i koliko važnu ulogu one imaju u društvu.

‘Možda nema mnogo prvih dama koje su aktivne u društvenom životu, ali ima mnogo običnih žena koje su aktivne u društvu i čine mnogo ne samo na društvenom ili političkom planu, već i na poslovnom’, ističe Rula Ghani u svom intervjuu za Deutsche Welle.

Otkako se vratila u Afganistan 2002. godine ova novinarka posvetila se socijalnom radu u sklopu organizacije Aschiana koja pomaže djeci koja žive na ulicama afganistanskih gradova.

Svoje obaveze neće zapostaviti ni tijekom boravka u predsjedničkoj palači. U sklopu svog ureda prve dame, Rula Ghani planira ‘osluškivati’ što je važno ženama u Afganistanu.

‘Ne vidim se nužno kao aktivisticu. Uostalom, došla sam u godine kada žene češće ostaju kod kuće. U svojim 60-ima sam i vidim se više kao pokretača’, otkriva svoje planove prva dama, inače majka dvoje odrasle djece koja žive i rade u SAD-u.

Žene treba poštivati

To ne znači da ne poznaje probleme s kojima se susreću Afganistanke poput obiteljskog nasilja i činjenice da žene koje pokušaju pobjeći od takvog života mogu završiti u zatvoru.

‘Žene u Afganistanu moraju smoći hrabrosti i progovoriti o tom problemu. Trebale bi dići svoj glas i reći da to ne žele i da to neće prihvatiti’, kaže Rula Ghani, ali i dodaje kako je i sama svjesna da stvarna situacija na terenu ne dopušta ženama jednaka prava svugdje.

‘Svjesna sam da na nekim mjestima mogu govoriti slobodno, ali ne i na drugima. Međutim, ako uspijem postići veće poštovanje za žene i njihovu ulogu u društvu, biti ću veoma sretna. To bi zapravo bila moja najveća želja’, otkriva Rula Ghani.

Foto: youtube screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više