Rušenje staklenog stropa bi vam moglo ozbiljno narušiti zdravlje

Različite industrije imaju različiti omjer zaposlenih muškaraca i žena. Dok su neka zanimanja pretežito „ženska“, kao učiteljice, medicinske sestre i slično, u drugima dominiraju muškarci. Nije tajna da u industrijama poput tehnoloških, vojnih ili znanstvenih, rade pretežito muškarci.

Naravno, to ne znači da žene ne mogu raditi u tim industrijama, ali dominacija muške radne snage u industriji za žene znači teže napredovanje i stresniji posao. Moraju se više dokazivati i boriti kako bi napredovale, a da ne spominjemo i duže radne sate ili čak mobbing s kojim se neke žene moraju nositi svakodnevno.

Žene u “muškim industrijama” mogu trajno narušiti svoje zdravlje

Zato ne čudi istraživanje koje je pokazalo da žene koje rade u „muškim industrijama“ imaju veći rizik da u borbi za napredovanjem i rušenjem staklenog stropa mogu ozbiljno narušiti svoje zdravlje.

„Žene se prilagođavaju industrijama u kojima dominiraju muškarci, ali to nosi i visok rizik po njihovo zdravlje. Nije da su žene previše osjetljive. U tim industrijama one zapravo doživljavaju stres kao posljedicu negativnog društvenog okruženja kojem su izložene“, rekla je za The Huffington Post Cate Taylor, asistentica sociologije i rodnih istraživanja na Sveučilištu Indiana, SAD, koja je provela ovo istraživanje.

Kako je već od prije poznato da se žene u industrijama u kojima dominiraju muškarci suočavaju s raznim problemima, poput seksualnog zlostavljanja, većim pritiscima kod procjena radne uspješnosti ili ignoriranja na poslu, Taylor je odlučila istražiti razine stresa kod žena koje rade u tvrtkama gdje 85% radne snage čine muškarci.

Taylor je analizirala razine kortizola, odnosno „hormona stresa“, na uzorku od 443 žene, kako bi vidjela jesu li razine tog hormona kod njih veće.

Kortizol je hormon kojeg tijelo prirodno luči tijekom dana. Kada je u normalnih razinama, on nam pomaže da zadržimo pozornost i budemo koncentrirani. Ali kada su razine povećane, uzrokuje ono što je svima poznato kao stres, koji je jedan od glavnih uzroka znanstvenih problema današnjice, kao tjeskobe, depresije, nesanice, pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

I dok je razina kortizola kod žena koje rade u industrijama u kojima ne dominiraju muškarci normalna ili povremeno povišena (ovisno o stresu tog radnog dana), žene koje rade u ovakvim „muškim industrijama“ imaju stalno povišenu razinu kortizola.

Još jednu stvar koje je ovo istraživanje pokazalo je da stalno povišena razina kortizola može smanjiti sposobnost tijela da se nosi sa stresom čak godinama nakon izlaganja takvim stresnim situacijama.

Žene na vodećim pozicijama su u većoj opasnosti

Bez obzira na to u kojoj industriji radile, žene na vodećim pozicijama, odnosno žene koje imaju autoritet da zapošljavaju, daju otkaze ili utječu na plaće drugih zaposlenika, imaju veće šanse za razvitak raka dojke, nego kućanice ili žene koje nemaju veliki autoritet.

Pokazalo je to istraživanje iz 2013. godine objavljeno u časopisu „Social Force“.

Naravno, šansa za razvijanje raka dojke kod žena nije samo ograničena na njenu ulogu u tvrtki, odnosno na radno mjesto. Tu ulogu igraju i drugi faktori, poput stresnih interpersonalnih odnosa i društvene izolacije od strane drugih zaposlenika zbog uloge šefice.

„Ovo samo pokazuje da moramo de-segregirati radna mjesta u pogledu spola. Bilo bi to dobro za zdravlje žena, za njihovo osobno zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo na radnom mjestu“, zaključila je Taylor.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...