Rušite li ili dižete ostale žene dok se penjete na vrh?

Velik broj nas već godinama sluša, a nerijetko i svjedoči tome, da si žene međusobno ne pomažu. Žena je ženi vučica, rekla bi modificirana latinska izreka. No je li to zaista uvijek tako ili je samo stvoren urbani mit u koji smo spremni povjerovati pa će samim time on utjecati i na našu percepciju žena u našoj okolini?

Bilo da je riječ o kolegici s posla, šefici, suborkinji na natjecanju ili prijateljici, žena ne bi trebala okretati glavu od drugih žena, a tome su nas podučile vrsne sportašice, ali isto tako i uspješne poslovne žene. Štoviše, najveća ženska snaga vidi se upravo u pomaganju drugim ženama tijekom svog uspinjanja prema vrhu.

Atletičarke iz Rija podsjetile su nas koliko je važna ženska solidarnost

Tijekom atletske utrke na 5000 metara na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru dogodila se situacija koja je je ujedinila cijeli sportski svijet i pokazala nam da još uvijek postoji ženska solidarnost.

Naime, Novozelanđanka Nikki Hamblin pala je tijekom polufinalne utrke te sa sobom slučajno povukla i drugu natjecateljicu, Amerikanku Abbey D’Agostino. Umjesto da se naljuti, Abbey je ustala i pomogla Nikki da stane na noge. Nastavile su utrku, a tek je tada Abbey primijetila da je i sama ozlijedila gležanj. Gotovo je odustala od daljnjeg natjecanja, no Niki se vratila po nju pa su zajedno nastavile utrku. Iako su na cilj stigle posljednje, dobile su ovacije cijelog stadiona, a i brojni svjetski mediji ne prestaju pisati o ovome događaju nazivajući ga najljepšom pričom Olimpijskih igara.

Ono što se posebno dojmilo svjetske javnosti je to što su dvije žene, unatoč tome što su se nalazile usred jednog od najvažnijih natjecanja u svojim karijerama, bile spremne staviti na strane svoju želju za pobjedom i pomoći jedna drugoj. Svima nam mogu biti primjer, posebno onima koji se nalaze u vrlo kompetitivnom okruženju.

Dobra mentorica stvara nove mentorice

Koliko je važno imati  žensku ruku koja će biti spremna prihvatiti našu, pokazuju i primjeri žena koje su bile mentorice drugima ili pak imale sreće da naiđu na kvalitetne žene koje su njima biti mentorice.

Penny Haslam, motivacijska govornica i novinarka, prije više od desetak godina bila je mentorica kolegici novinarki Steph McGovern tijekom rada na BBC-u, a o svome iskustvu mentorstva pisala je za The Guardian. U trenutku kada je postala mentorica toga nije bila ni svjesna, sve dok joj sama Steph nije zahvalila na svemu što je učinila za nju, a to je, prema Stephinim riječima, bilo uistinu mnogo. Poučavala ju je praktičnim stvarima poput rukovanja određenim uređajima, ali joj pružila i priliku da iznosi svoje ideje i svoja viđenja određenih segmenata emisija na BBC-u.

Danas je i sama Steph mentorica mladima novinarkama, a kada ju je jedna od njih upitala zašto im pomaže, Steph je odgovorila da to čini zato jer je i ona jednom trebala nečiju pomoć. Dobra mentorica stvara nove mentorice.

Priču iz druge perspektive, odnosno iz pera osobe kojoj je druga žena pomogla da dođe do vrha, donosi nam Andra Bria. Srpkinja Ana Andjelic, doktorica sociologije, književnica, motivacijska govornica i stručnjakinja za oglašavanje s njujorškom adresom, primijetila je Andrin talent na međunarodnom natjecanju mladih nada u oglašavanju i PR-u te je uskoro predložila kao zvijezdu u usponu za projekt Kreativno društvo u Kopenhagenu, čemu se Andra nije nadala. Danas za nju ima samo riječi hvale, ali i ključ onoga što smatra uspješnim mentorstvom.

“Ana je slušala moje ideje i projekte i to povezivala sa svojim idejama te brzo prelazila na konkretna djela. Najbolji način da joj zahvalim na svemu što je učinila za mene jest da budem uspješna u onome što radim. Na kraju krajeva, mislim da u cijelom tom procesu nije riječ ni o mentorici ni o osobi koja  treba mentoricu, ni o međusobnom natjecanju i uspoređivanju, nego gledanju u istom smjeru”, kaže Andra.

Kako bi takvih primjera bilo što više, i vi možete nešto učiniti. Pomognite danas mladoj kolegici ako vidite da se muči s nečime ili upitajte stariju i iskusniju kolegicu za savjet koji vam treba. Možda se čini kao malen korak, ali unijet će veliku promjenu u vaše radno okruženje.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više