Ruth Bader Ginsburg: Inspirirajte se pričom najvažnije liberalne američke sutkinje

Nikada nije loš trenutak za pisanje o nekim inspirativnim ženama kao što je sutkinja američkog Vrhovnog suda, Ruth Bader Ginsburg. Unatoč zdravstvenim problemima (tri se puta liječila od karcinoma), Ginsburg nastavlja biti glas razuma u ovim burnim vremenima.

Sa navršenih 86 godina, Ruth Bader Ginsburg nastavlja svoje neumoljivo zalaganje za ženska prava koje je započela još kao studentica. U doba njezinog studiranja, na sveučilištima Ivy League prevladavali su uglavnom muški studenti, stoga ne čudi da je na Sveučilištu Columbia bila jedna od šačice djevojaka. Vrhovnom se sudu SAD-a pridružila kao druga žena ikada izabrana na tu poziciju, položivši zakletvu 1993. Samoproglašena “vatrena feministkinja” više je puta isticala da ne planira ići u mirovinu, te da će nastaviti s radom dok god može. Pročitajte kako je komentirala neke događaje iz svog privatnog života i karijere.

O tome da je bila jedna od devet žena u generaciji s 500 muškaraca na Harvardu

“Na predavanjima se osjećate kao da su sve oči uprte u vas i da ako ne budete dobro postupili – padate. Ali taj pad kao da nije samo vaš, već od svih žena tamo.”

Povezano: Mladi mijenjaju svijet: 6 djevojaka za koje trebate znati

O najboljem savjetu kojeg je dobila

“Ne dopustite emocijama poput ljutnje, zavisti i ogorčenosti da vas ometaju. One samo troše vašu energiju i vrijeme.”

ruth bader ginsburg

Povezano: Žene koje su ostavile trag – 10 izjava za pamćenje voljene princeze Diane

O svom voljenom suprugu Martyju

“Bio je izuzetan čovjek. Bio je toliko zadovoljan sa sobom da me nikada nije smatrao prijetnjom. Naprotiv, mislim da je možda razmišljao da, kad je on već tako dobar, i osoba koju odabere za životnu partnericu mora biti jednako dobra.”

O borbi za ravnopravnost žena

“Pročitala sam svaki slučaj koji se odnosio na jednakost žena ili nejednakost žena, i svaki članak o pregledu zakona. Možda vam se čini da je riječ o velikom pothvatu, ali u stvari nije – jer je takvih tema tako malo.”

O zagovaranju rodne jednakosti u pravničkoj karijeri

“Strategija je jednostavna. Trebalo je ukloniti stereotipe upisane u zakone i pokazati kako mnogi njima mogu biti ugroženi, uključujući i žene. Ljudi se trebaju suditi po onome što rade, prema funkcijama koje obavljaju, a ne prema spolu.”

Foto: Giphy, Instagram

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -