S.M.A.R.T. ciljevi koji razlikuju uspješne od neuspješnih projekata

Projekt, bio privatni ili poslovni, mora imati određene ciljeve koji, kada se ostvare, rezultiraju uspješnom izvedbom. Ciljevi mogu biti sve – od planiranja kupnje novog stana ili auta, gubitka kilograma pa sve do uvođenja novog procesa, proizvoda ili usluge u poslovanje. Određivanje tih ciljeva najvažniji je korak kojem je potrebno posvetiti i najviše vremena. Da, važniji je i od samog projekta. Brojne se metode nude online i kroz razne literature, a mnogi su razvili i vlastite. No ona koja se istaknula kao vrlo učinkovita svakako je metoda po kojoj se određuju S.M.A.R.T. ciljevi.

Akronimi koji čine uspjeh

Kako i sam engleski naziv kaže, radi se o pametnom načinu koji će nam omogućiti da do krajnjeg cilja dođemo brže i uz maksimalan uspjeh. Već sami akronimi koji se kriju iza naziva otkrivaju kako je riječ o jednostavnim stavkama, ali ponekad teškima za odrediti. Nekoliko je pojmova koji se vežu uz svako slovo, ovisno o inačici metode. Nabrojat ćemo ih sve kako biste lakše odredili one koji odgovaraju vašem projektu:

S – specific, simple, significant (određen, jednostavan, značajan)

M – measurable, meaningful, motivational (mjerljiv, smislen, motivacijski)

A – agreed upon, achievable, acceptable, action-oriented (dogovoren, ostvariv, prihvatljiv, orijentiran na djelovanje)

R – realistic, relevant, reasonable, results-oriented (realan, relevantna, razuman, orijentiran na rezultate)

T – time-bound, tangible (vremenski određen, opipljiv)

Postavite si prava pitanja

Sljedeći redoslijed akronima, važno je pripaziti da su ciljevi dobro definirani i jasni svima koji su uključeni u projekt. Mjerljivost nam pomaže uvidjeti dokle smo stigli s projektom te prepoznati kada je on završen. Dogovorima s ostalim sudionicima projekta osigurat ćemo što bi cilj uopće trebao biti, a uvođenjem realističkih ciljeva znat ćemo kako raspolagati resursima, vremenom i znanjima.

Naposlijetku, vremenska komponenta pokazuje nam imamo li dovoljno, premalo ili previše vremena za ostvariti sve ostale ciljeve ukomponirane u projekt.

Odredite ih pomoću predloška

Svi imamo ciljeve – u poslovnim projektima oni su prijeko potrebni kako bi se pratio napredak i delegirali zadaci, a u privatnim planovima ciljevi nam pružaju motivaciju i smjernice. Ciljeve određujemo svakako, samo ponekad nisu usklađeni po S.M.A.R.T metodi. Kako biste lakše odredili i uskladili svoje ciljeve, na Smart Sheet blogu objavljen je obrazac koji će vam u tome pomoći. Usklađivanjem se dobiva veći uvid u ono što očekujemo ili što se od nas očekuje te shodno tome lakše djelovati prema uspješnom izvršenju. Konkretnim određivanjem navedenih ciljeva postavljaju se čvrsti temelju na kojima se može graditi uspješan projekt.

Foto: pexels

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -