Zabranili pobačaj pa porasle – stope sterilizacije

Stope sterilizacije naglo su porasle u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Vrhovni sud SAD-a 2022. poništio nacionalno pravo na pobačaj, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak u JAMA Health Forumu.

Ovo je prva studija koja je procijenila kako je ova značajna odluka utjecala na postupke “trajne kontracepcije” među mladim odraslim osobama. Naime, otkrili su da se nagli skok sterilizacije odnosi na žene u većoj mjeri nego na mušarce.

Ženski zahvati skuplji i teži

“Mlade žene u velikoj većini su odgovorne za sprečavanje trudnoće i nerazmjerno doživljavaju zdravstvene, društvene i ekonomske posljedice zabrane pobačaja”, ustvrdila je glavna autorica Jacqueline Ellison iz Škole za javno zdravlje Sveučilišta u Pittsburghu.

Postupci sterilizacije žena daleko su složeniji i dva do šest puta skuplji od sterilizacije muškaraca, dodaje se u priopćenju. Također, poništavanje sterilizacije žena zahtijeva složenu, invazivnu operaciju, što nije slučaj s muškarcima.


Pročitajte više: Francuska postala jedina zemlja koja ima pobačaj u ustavu. Prva bila


Muškarci nedosljedni

Studija se usredotočila na dobnu skupinu od 18 do 30 godina jer je kod njih veća vjerojatnost da će pobaciti i također je vjerojatnije da će požaliti zbog sterilizacije. Podaci pokazuju da je stopa sterilizacija već bila u porastu u godinama prije sudske odluke iz lipnja 2022. No presuda je odmah izazvala nagli porast sterilizacije muškaraca i žena, pri čemu je taj skok više nego dvostruko veći za žene nego za muškarce.

Nakon početnog šoka, stopa muškaraca koji su podvrgnuti vazektomiji vratila se na prethodni povijesni trend. Ali nova, viša stopa žena koje se podvrgavaju podvezivanju jajovoda nastavlja rasti brže nego prije sudske odluke.

Podsjećamo, 24. lipnja 2022., odluka Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization poništila je ustavno pravo na pobačaj, dopuštajući državama da dodatno ograniče ili zabrane skrb o pobačaju. Do siječnja 2024. godine to je učinila 21 američka savezna država. Tako je ova strukturna prepreka za kontrolu nad trudnoćom i rađanjem (ne)izravno utjecala na donošenje odluka o kontracepciji. Nagli porast stopa trajne kontracepcije tako se povezuje s ovom političkom promjenom.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -