Sadržaj životopisa u 6 sekundi?

Sadržaj životopisa mora proći test od 6 sekundi koliko se potroši na odluku da li zadovoljavate tražene kriterije ili ne.

Oni koji se bave selekcijom kandidata za radna mjesta dobivaju  stotine  životopisa i nemaju vremena za detaljno proučavanje kad rade prvi krug selekcije kandidata.

Pomoću posebne opreme, Ladders je napravio istraživanje prateći oči 30 head-huntera i ostalih koje se bave selekcijom, 10 tjedana, da bi došli do zaključka što oni zapravo gledaju kad gledaju životopise.

Sadržaj životopisa mora biti vizualno pregledan

Najvažnija stvar je da tih 6 sekundi ne smanjite na 2 sekunde ogromnom količinom teksta koju sadrži vaš životopis. U životopisu ne morate navoditi sve slobodne aktivnosti kojima se bavite, ne morate detaljno opisati vaš prvi posao na kojem ste radili prije 10 godina. Koncentrirajte se na najvažnije podatke i informacije koje se traže u opisu posla, to je ono što će se tražiti u životopisu.

Sadržaj životopisa organizirajte na način da se sastoji od podnaslova koji logičnim slijedom prezentiraju zašto ste vi najbolji kandidat.  Podnaslovi trebaju biti kratki i jasni, dugi podnaslovi dodatno kompliciraju životopis i čine ga nepreglednim. Svaki podnaslov treba biti čitljiv u maksimalno 1 sekundu tako da u 6 sekundi koliko imate na raspolaganju možete iskomunicirati zašto vaš životopis zaslužuje ići dalje. Podnaslove izdvojite razmacima tako da vaša poruka bude jasna i pregledna.

sadržaj životopisa

 

Istraživanje je pokazalo da tijekom tih 6 sekundi, head-hunter 80% vremena provede čitajući sljedeće:

  • ime,
  • trenutnu poziciju/kompaniju,
  • prethodnu poziciju/kompaniju,
  • početak i kraj rada na prethodnoj poziciji,
  • početak i kraj rada na trenutnoj poziciji (čudno, da, ali očito gledaju da li ste nezaposleni ili još radite na zadnjoj poziciji),
  • obrazovanje.

 

 

 

Izvan toga, dodatno se traže ključne riječi koje zadovoljavaju tražene kvalifikacije.

Prema tome, nastojte sadržaj svog životopisa organizirati na način da pregledno i jednostavno prezentirate ovih 6 stvari u skladu sa traženim opisom posla. U tih 6 stavki moraju se naći razlozi koji će podržati odluku “Da, ovaj životopis ide dalje”.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Životopis je životopis, sastoji se od nabrajanja činjenica i ima neku svoju logičnu strukturu. Nije mi poznato da u USA postoji neki prevladavajući format, svatko piše što želi i kako želi. No u EU postoji EuroPass format koji je definirao neki dio europske administracije. Ovo što ste prenijeli je istraživanje iz USA. Sjajno je kad naiđemo na članak u kojem se bez puno (možda čak: bez imalo) razmišljanja prenosi ono što u ovim krajevima nije primjenjivo. Želite li biti u skladu s Europom, traži se Euro Pass. Mislite li da ovo što ste preveli s engleskog ima smisla, puno bi nam vrjedniji bio prikaz kako Euro Pass format prilagoditi tim spoznajama.

    • Draga Gordana, da, istraživanje je iz SAD, ali ja sam također bila bez posla u Hrvatskoj i iz iskustva mislim da tako stvari funkcioniraju i kod nas. Imala sam prilike popunjavati životopis i u Euro Pass formatu i zaista ne vidim zašto ovo istraživanje ne bi vrijedilo i na taj format životopisa. Ako su svi životopisi koje neki poslodavac primi u istom formatu, možda će mu trebati i manje od 6 sekundi da vidi da li kandidat zadovoljava ili ne. Lijepi pozdrav, Ivana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...