Šaljete li životopis kao Word dokument ili u PDF formatu?

Svaka osoba koja traži posao zna da pisanje životopisa zahtjeva dosta truda. Osim samog sadržaja, koji je, naravno, najvažniji, treba pripaziti i na druge sitnice kao što su font slova i boldanje određenih riječi, pod kojim nazivom spremiti dokument , vizualni dojam i slično.

A uz to, važno je i u kojem formatu šaljete životopis – je li to u Wordu ili u PDF-u.

Ponekad poslodavci u oglasu naglase da traže životopis u PDF-u, ali kada to ne traže, postavlja se pitanje kakav životopis poslati.

Zašto trebate slati životopis u PDF formatu?

Dva karijerna trenera Alex Durand i Theresa Merrill kazali su višoj urednici The Musea Stacey Lastoe kako oni preporučuju da šaljete životopis u PDF formatu, a razlog je sljedeći.

„Ako životopis ostavite u nekom formatu koji može obraditi tekst, izlažete se mogućnosti i da ga netko slučajno promijeni“.

PDF-om ćete ostaviti dojam veće profesionalnosti, a i nitko vam neće moći obrisati ili promijeniti ono što ste naveli u njemu, stoga je on u tom slučaju bolja opcija. Uz to, životopis u PDF-u ljepše izgleda.

I ono najvažnije, životopis u njemu uvijek isto izgleda, ma gdje god ga otvorili, dok s druge strane u Wordu ne mora nužno značiti da će dokument osobi koja otvara izgledati jednako kao i vama. Velika i mala slova, naslovi, paragrafi, sve se to može poremetiti na drugom računalu.

Ovo je važno osobito ako se javljate na poslove gdje želite istaknuti svoju kreativnost, pa da ne biste izazvali kontra efekt, radije pošaljite u PDF-u.

No, ipak prilikom odlučivanja o formatu životopisa razmislite i o tome hoće li vaš potencijalni poslodavac moći otvoriti PDF.

Ako niste sigurni koji poslati, Merrill predlaže da pošaljete oba, ako primjerice šaljete prijavu e-mailom. Ali kada se prijavljujete direktno na web stranici tvrtke ili primjerice putem portala za traženje poslova, tada se obično od vas traži životopis napisan u Wordu.

Dakle, ovisno o situaciji i načinu na koji šaljete prijave, ovisi i u kojem ćete formatu poslati. A ako još uvijek niste sigurni, više o tome možete pročitati i na blogu Uptowork.

Kakva su vaša iskustva?

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -