Pobijedite neugodne posljedice sjedilačkog načina života uz personaliziranu i opuštajuću masažu

Nakon radnog dana većina ljudi nađe se u situaciji da osjeća posljedice višesatnog sjedenja poput ukočenosti i bola u leđima i vratu, a često se javljaju i trnci u rukama. Dugotrajan boravak u jednom položaju izaziva bolove zbog kojih se možete osjećati loše, a time se narušava i vaše zdravlje. Kako protiv neizbježnih posljedica?

U zdravom tijelu zdrav duh

Stručnjaci preporučuju stvaranje navike svakodnevnog razgibavanja, vježbanja i jednostavnih pokreta istezanja. Redovita primjena kratkih vježbi na radnom mjestu i zdrave navike uvelike će vam olakšati radne sate koje provodite sjedeći.

Preporučuje se i redoviti odlazak na masaže. Ipak, nije baš svaka vrsta masaže za svakoga. Prije odabira tretmana u salonu, stručnjacima objasnite svoje tegobe kako bi masažu prilagodili upravo vama. Preventivne masaže bolja su opcija od onih uslijed tegoba. Zato uložite u svoje zdravlje i opuštenost.

Opuštajući učinak

Masaža se izvodi uz primjenu profesionalnih eteričnih ulja koja svojim sastavom potiču detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, baš kao i smanjenje nakupljenog stresa u vidu depresije i tjeskobe. Ulja su zagrijana na ugodnoj sobnoj temperaturi, a po potrebi i želji klijenta, postoji i mogućnost primjene posebnih analgetskih i cirkulatornih krema ili masti.

Vrlo često masažom možemo ublažiti intenzitet migrena ili primjerice, glavobolje uzrokovane upalama sinusa. Tada je dobro masirati područje lica, vlasišta, vrata i dekoltea ili pak djelovati na tijelo preko refleksnih zona uslijed masaže stopala.

Često se dogodi da klijent potpuno opusti um i tijelo i utone u san. Tada ga se ne budi, nego pusti da odmori 10-ak minuta, što je dovoljno da zapadne u prvu fazu sna iz kojeg ga se lagano budi. Ponekad ima osjećaj da nije ni spavao, a opet, to kratko vrijeme laganog sna dovoljno je za usporavanje moždane i mišićne aktivnosti te rada srca, nakon čega se osjeća osvježeno i poletno.

Medicinska masaža za ozbiljne tegobe

Ukoliko vaše tegobe postaju učestale, vrijeme je da se naručite na redovite masaže koje će bitno utjecati na svakodnevne navike. One će poboljšati vaše zdravstveno stanje, a samim time i vašu učinkovitost, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu.

Klasična ručna masaža često se naziva i medicinskom masažom, posebice iz razloga što pripada metodama fizikalne terapije. Sama po sebi ima visoku vrijednost u poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja, a u kombinaciji s vježbama i drugim metodama fizikalne terapije, može uvelike poboljšati ishod liječenja kod određenih zdravstvenih problema.

Ovisno o intenzitetu i potrebi ili zdravstvenom stanju klijenta, ona može biti podražujuća ili relaksirajuća. Ova se dva pristupa najčešće kombiniraju u toku jednog tretmana kao cjeloviti pristup.

Relaksirajuća masaža kao preventivno djelovanje

Još niste osjetili trnce u rukama, ukočenost u vratu ili mutni vid kao vaša kolegica pored vas? Nemojte čekati. S vremenom bi problemi mogli postati sveprisutni, a tada bi već moglo biti prekasno. Krenite na masaže s blažim intenzitetom dolaska i izvođenja.

Preventivnim odlaskom na masaže u vidu jednog odlaska mjesečno, djelovat ćete na svoje psihičko zdravlje iz nekoliko perspektiva. Za početak, odvajate vrijeme za sebe i svoje odvajanje od stresnih misli. Terapeutsko znanje i razgovor kroz samu masažu djelovat će psihoterapijski, a sama masaža uz blage i smirujuće kretnje smanjit će fizičku napetost.

Masaža kao potpora terapiji

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju, želju za opuštanjem ili smanjenjem napetih dijelova tijela, ali može biti i nezamjenjiva nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji, bolesti lokomotornog sustava, prirođenih tegoba te povreda i postoperativnih stanja.

Masažom se često tretiraju i ožiljkasta tkiva gdje vrlo često uslijed srastanja nastaju priraslice koje “natežu” meka tkiva u neželjenim smjerovima, što rezultira bolnom blokadom pravilne mišićne funkcije. Takva se tkiva masiraju posebnim pristupom i smjerovima te se uslijed zagrijavanja s vremenom potiče smanjenje ili potpun nestanak priraslica.

Za pravilno izvedenu masažu potrebno je poznavati anatomiju i fiziologiju tijela. Jedino se tako može postići uspjeh pri tretiranju određenih bolnih stanja, odnosno njihovo ublažavanje. To može značiti smanjenje napetosti mišića (uklanjanje nakupina mliječnih kiselina), kao i toniziranje mlohavih i slabih mišića, što u suštini dovodi do lakšeg kretanja i smanjenja boli.

Zato je pri odabiru salona za masažu važno informirati se o stručnom timu koji će Vas primiti i na pravilan način saslušati, kao i provesti samu terapiju prilagođenu upravo vama.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više