Nina Družinić i suprug izgradili uspješnu tvrtku za samoposlužne aparate

Nina Družinić je, kao i većina mladih koji žele sebi i svojoj budućoj obitelji osigurati što bolje i kvalitetnije životne uvjete, velik dio svog vremena posvećivala je poslu. Tek nakon što je u rujnu 2015. godine rodila prvo dijete, a njezin suprug Robert je, s obzirom na terenski rad, i dalje većinu vremena provodio na poslu, postalo je jasno da nešto moraju drastično promijeniti. Tako se, nakon rođenja djeteta, rodila i ideja o pokretanju vlastite tvrtke.

Iznenadan ulazak u poduzetničke vode

Ipak, Nina kaže kako joj do tada nije bilo na kraj pameti da će jednoga dana biti poduzetnica.

„Muž je dao otkaz u vrijeme kada sam ja primala porodiljnu naknadu od otprilike 2 600 kuna, digli smo kredit i uložili novac u pokretanje posla. Ne moram vam ni reći što su o nama mislili i pričali naši najbliži“, s osmijehom kaže Nina.

A što su mislili i pričali, sasvim je jasno ako se radi o situaciji u kojem u obitelj stiže beba, muž ostavlja posao, dižu kredit i pokreću vlastitu tvrtku. Nitko im nije bio blagonaklon. Pitali su ih otkud nezadovoljstvo ako oboje imaju dobre poslove i sigurne plaće. Nina priznaje da su njihovi roditelji, braća i sestre ostali zatečeni situacijom. Ipak, i Nina i Robert bili su odlučni da pokrenu posao, a najzaslužniji za to da ne odustanu i da zaista i realiziraju ideju bio je upravo njezin suprug.

Nespojiva zanimanja spojili u logičan poslovni izbor

Posao vezan za samouslužne aparate nametnuo se kao logičan izbor jer je Robert imao dugogodišnje iskustvo u navedenoj branši. S druge strane, Nina je završila smjer Financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a imala je iza sebe i nekoliko godina iskustva u radu s poduzetnicima iz različitih djelatnosti, kao i iskustvo u poslovnom planiranju i procjeni rizika pokretanja vlastitog posla.

Naizgled nespojiva zanimanja urodila su pokretanjem tvrtke MANIJA d.o.o.

Glavna djelatnost tvrtke je prodaja putem samouslužnih aparata, odnosno iznajmljivanje i postavljanje samouslužnih aparata za tople napitke (kava, kava s mlijekom, cappuccino, macchiato, irishcream, čokolada, čaj…), snack aparata (sokovi, grickalice) i aparata za vodu.

Kao nadopuna asortimanu, tvrtka se bavi i prodajom te servisom samouslužnih aparata. Tvrtka je osnovana s ciljem da što kvalitetnije odgovori na potrebe za ispijanjem kave i ostalih toplih napitaka, kao i konzumiranjem snack proizvoda na radnim mjestima – u tvrtkama i ustanovama, gdje je vrijeme za pripremu istih ograničeno.

Velika očekivanja, a premalo informacija o poduzetništvu

U današnje vrijeme kada je svaka informacija dostupna u par klikova mišem, govori Nina, čovjek bi mislio kako je lako pronaći odgovor na sva ona pitanja koja se pojave kada jednom doista i odlučiš krenuti u poduzetničke vode. A pitanja je mnogo.

„Ipak, rekla bih da je situacija baš suprotna – informacija je previše, u moru svega više ne znaš što je točno, odnosno što je najbolje za tebe. Dosta smo se raspitivali i kod državnih institucija, tražili savjete i od knjigovodstva. Nekako smo od svih očekivali veću savjetodavnu ulogu.“

Na sreću, kako je Nina završila financije i radila s poduzetnicima, imala je određeno teorijsko znanje.

„Bojim se pomisliti kako je ljudima koji se nikad u životu nisu susreli s tim, a odluče se pokrenuti svoj biznis“, priča nam.

Uspješna prva godina poslovanja

Tržište prodaje putem samouslužnih aparata prilično je zasićeno, s nekoliko većih i poznatih tvrtki prisutnih na području cijele Hrvatske. U takvim uvjetima nije se lako boriti s konkurencijom koja ima vlastiti snažan brand. Ipak, kao i u svakom poslu, prepoznali su da su ljudi ključan faktor i uspjeh su temeljili na osobnom angažmanu i posvećenosti svakom pojedinom kupcu kako bi što bolje zadovoljili baš njegove potrebe.

Cjelokupnu ponudu, od odabira samouslužnog aparata, asortimana u aparatima, pa čak i cijene krajnjeg proizvoda, dogovaraju s kupcima, odnosno krajnjim korisnicima. Ono što su također prepoznali kao svoju prednost u odnosu na konkurenciju jest brzina odaziva na pozive korisnika. Kod većine samouslužnih aparata, nažalost, mogu se javiti povremeni zastoji. Bez obzira radi li se o tehničkim nedostacima ili ljudskoj pogrešci (npr. pogrešno ubačeni novac koji začepi žetonjeru), povremeno je potreban neplanirani obilazak lokacije i samouslužnih aparata.

U tom slučaju, kaže Nina, jamče izlazak na teren u roku 24 sata od poziva korisnika, te dodaje:

„Vjerujem da je to pogodnost koju ne nudi ni jedna konkurentska tvrtka na tržištu. Također, svakom kupcu nudimo probni rok unutar kojeg može isprobati naše proizvode bez ikakve obaveze.“

Biti zaposlenica i biti mama poduzetnica

Kako je Nina još uvijek zaposlena, mogla nam je na vrlo dobro usporediti što znači biti zaposlenica neke tvrtke, a što mama poduzetnica. Kao poduzetnica ima fleksibilno radno vrijeme i može raditi od kuće. Pritom, trenutno je na čuvanju trudnoće, pa odlazi i na porodiljni dopust, što će joj omogućiti da još više vremena posveti razvoju privatnog biznisa. To joj, naravno, nije bilo moguće uz puno radno vrijeme.

„Zadnja 3 i pol mjeseca sam kod kuće i mogu reći da sam vrijeme koje imam na raspolaganju u potpunosti posvetila našoj firmi.“

Isto vrijedi i za njezinog supruga. Kada je bio zaposlen, prisjeća se Nina, nikada nije bilo kod kuće. Danas se može više posvetiti brizi o njihovoj kćerkici i bolje rasporediti vrijeme u danu.

Ono što je odmah naglasila bilo je da ni u jednom trenutku nije požalila ili pomislila da je pogriješila što je sa suprugom pokrenula posao. Baš naprotiv.

„Danas znamo mnogo više, postalo nam je jasno što zapravo znači biti poduzetnik. To je konstantno traganje za znanjem, informacijama, prilikama, rješenjima. Ali upravo zbog toga je i tako zanimljivo.“

Neizvjesnost u poduzetništu u odnosu na stabilna primanja im ne predstavlja problem jer, kako kaže, bili su pripremljeni na to i imaju realna očekivanja. „Ipak, faktor sigurnosti moje plaće igra određenu ulogu“, priznaje Nina. „U trenu kad sam se vraćala na posao nakon porodiljnog dopusta naša je firma postojala tek tri mjeseca. Idućih godinu dana koliko sam radila bio je dovoljno dug period u kojem smo vidjeli kako sve funkcionira i u kojem smo pohvatali sve konce.“

Cilj širenja poslovanja na cijelu državu

Tvrtka je trenutno prisutna ponajviše na području sjeverozapadne Hrvatske, što i ne čudi s obzirom na koncentraciju stanovništva, kao i trgovina i proizvodnja upravo u tom dijelu. Ipak, Nina navodi kako su svoj izlazak na tržište tek započeli, a cilj tvrtke za naredni period je širenje poslovanja na tržište cijele Hrvatske, kao i dodatno jačanje pozicije na području SZ Hrvatske. Vjeruju da prostora za širenje uvijek ima, posebice ako uspiju istaknuti i iskoristiti svoje potencijale i prednosti.

Najveći izazovi malih poduzetnika

U zaključnom dijelu razgovora dotakli smo se teme najvećih izazova malih poduzetnika. Kako nam priča naša sugovornica, poslovni ciljevi njezine tvrtke su realno postavljeni i ona i njezin suprug uopće ne sumnjaju u njihovu realizaciju. No, tu na red dolazi pitanje kako te ciljeve financirati i kako pronaći najbolji model koji će to omogućiti.

„Rekla bih da se zapravo radi o kompromisu novac – vrijeme. Ili ćemo posao financirati samostalno iz redovnog poslovanja i u tom slučaju pristati na duži vremenski period potreban za realizaciju. Ili ćemo se okrenuti nekim drugim izvorima kapitala kako bismo u što kraćem roku ostvarili zacrtano. Ne kažu bez razloga da su poduzetnici optimisti – tako i mi vjerujemo da ćemo odabrati najbolje rješenje“, zaključuje Nina.

Foto: privatna arhiva Nine Družinić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -