Samsung Galaxy Alpha – poslovna elegancija na dlanu

Samsung je nedavno predstavio novi uređaj iz obitelji Galaxy – Samsung Galaxy Alpha, kojim je predstavio novi, sofisticiraniji dizajn usmjeren prema korisnicima koji žele imati uređaj koji privlači poglede.

Mi smo imali prilike testirati novu Samsung Galaxy Alpha, koju nam je ustupio Samsung Electronics, i možemo bez ikakve zadrške reći da je to pametni telefon koji može zadovoljiti sve potrebe kako poslovnih tako i privatnih korisnika.

Tanka i elegantna Alpha

Za razliku od drugih modela, Alpha je nešto tanja (ima svega 7 milimetara) i sa 115 grama, lakša od ostalih Galaxy uređaja, a prvo što upada u oko je metalni okvir te stražnja maska koja je mat pa vam se neće dogoditi da u žurbi isklizne iz ruke. Naš uređaj bio je elegantne crne boje, dok su na tržištu još u ponudi bijeli i, nama veoma privlačan, zlatni.

Nas je osvojio već na prvi pogled. Iako nam je trebalo nešto vremena da se naviknemo na oštrije rubove (jer su dosadašnje verzije Galaxya imale zaobljene rubove), na kraju je upravo ta oštrina davala dojam elegancije i poslovnosti.

Veličinom, ne veći od prosječnog dlana, izvrstan je za cjelodnevni rad u pokretu. Zahvaljujući 4,7 inčnom HD Super AMOLED zaslonu, boje su jarke i na jakom suncu ili svjetlu te čak ponekad imate osjećaj kao da iskaču s ekrana. Međutim, upravo te jarke boje čine gledanje videa ili fotografija na zaslonu pametnog telefona ugodnim.

Poput svih pametnih telefona danas, i Samsung Galaxy Alpha opremljena je s dvije kamere. Prednja rezolucije 2.1 megapiksela biti će i više nego dovoljna za stvaranje ‘selfija’ ili video razgovore, dok stražnja s rezolucijom od 12 megapiksela može snimati veoma kvalitetne UHD 4K video uratke. Treba samo spomenuti da, upravo zahvaljujući visokoj rezoluciji, video isječci od desetak sekundi mogu lako zauzeti i više od 100 MB prostora na samom uređaju. Kamera je opremljena i dodatnim opcijama poput automatskog uljepšavanja portreta (Beauty Face), dvostruke kamere (kad istovremeno snimate prednjom i stražnjom kamerom), selektivnim fokusom, snimanjem panoramskih fotografija i tako dalje.

Kako Samsung Galaxy Alpha nema micro SD utor kojim bi se proširio kapacitet memorije, dostupnih 16 odnosno 32 GB (ovisno o verziji uređaja) moglo bi nakon nekog vremena biti nedostatno za nove fotografije. U Samsungu su to pokušali riješiti uslugama poput Dropboxa, koji vam za registraciju Samsung mobilnog uređaja nudi besplatan prostor za pohranu ‘u oblaku’.

Mi smo video isječke u nekoliko sekundi prebacili s pametnog telefona na računalo zahvaljujući opciji Quick Connect. Do sad su Galaxy uređaji međusobno mogli razmjenjivati dokumente putem S Beam usluge, no sad se možete bez problema spojiti i s laptopom ili drugim pametnim telefonom pa čak i pametnim televizorom.

samsung galaxy alpha 03

Senzori koji zdravlje znače

Ono što će posebno zanimati žene i sve one koji posebnu pozornost posvećuju svom zdravlju je činjenica da je Samsung Galaxy Alpha opremljen s cijelim nizom senzora koji u kombinaciji s aplikacijom S Health mogu pratiti korisnikovo zdravstveno stanje. Od brojanja koraka, praćenja dnevnog unosa kalorija, praćenja fizičke aktivnost i spavanja (tu je omogućeno i povezivanje s nekim od nosivih uređaja i razmjena podataka), sve do senzora za praćenje otkucaja srce i izračunavanje razine stresa.

Senzor za praćenje otkucaja srca nalazi se na stražnjoj strani uređaja, pored leće kamere te je dovoljno postaviti prst na njega i pokrenuti aplikaciju. Za otprilike pola minute uređaj će izračunati koliki vam je broj otkucaja srca te taj podatak možete pohraniti u bazu. Na isti način, prateći rad srca, aplikacija S Health izračunava i razinu stresa u trenutku mjerenja.

Ako pokušavate smanjiti stres u svom životu, tablica s podacima mogla bi vam točno pokazati kad ste pod najvećim, a kad pod najmanjim stresom.

Čarolija multitaskinga

Nama se svidjela mogućnost ‘multitaskinga’ zahvaljujući podjeli ekrana. Tako je dovoljno prstom potegnuti s lijeva na desno i otvorit će se izbornik s nizom aplikacija koje možete iskoristiti na podijeljenom ekranu. Primjerice, istovremeno možete imati otvoren kalendar i Googleovu kartu ili internetski preglednik i e-mail. Prebacivanje iz jednog prozora u drugi obavlja se jednostavnim dodirom prsta po zaslonu.

Želite li izbjeći dodirivanje ekrana (jer primjerice imate mokre ruke ili ste upravo nalakirale nokte) Alpha nudi Smart mogućnosti koje prate vaš pogled. Tako će zaustaviti reprodukciju videa, ako ne gledate u ekran, odnosno pomicati se po web stranici prateći vaš pogled. Tu treba istaknuti i ‘zračne geste’ zahvaljujući kojima je dovoljno približiti prst ekranu (ne morate ga dodati) i uređaj će se ponašati kao da zaista dodirujete ekran.

Za dodatnu sigurnost poput Jamesa Bonda

Zanimljiva mogućnost, koja će interesirati prije svega poslovne korisnike koji u svom pametnom telefonu imaju i osjetljive podatke i dokumente, je zaključavanje uređaja otiskom prsta. Nakon uključivanja te opcije i registracije otiska prsta (ne morate ići na policiju, dovoljno je pritisnuti prst na senzor), jedino će vlasnik dotičnog otiska moći otključati uređaj. Međutim, uključite li samo ‘Private mode’ vaše fotografije, video i ostali dokumenti biti će zaključani otiskom prsta, dok će ostatak uređaja biti dostupan bilo kome. Treba pohvaliti činjenicu da se Samsung potrudio te omogućio autorizaciju plaćanja putem otiska prsta i to za PayPal što olakšava kupovinu putem pametnog telefona. Uređaj je također opremljen i, sada već standardnim, NFC-om kojim također možete beskontaktno plaćati, ali i jednostavno povezivati druge uređaje i razmjenjivati dokumente.

Kako je zbog veličine samog uređaja baterija relativno mala, korisnike će zanimati opcija ‘Ultra Power Saving Mode’ koja gasi sve pozadinske aplikacije i napredne funkcije te na početnom ekranu prikazuje samo 6 osnovnih aplikacija odnosno funkcija. Kad vam je neophodan telefon, a baterija je pri kraju, ovo je izvrstan način kako joj produljiti trajanje. Mi nismo imali problema s baterijom tijekom cijelog dana iako smo ju ‘maltretirali’ surfanjem internetom, gledanjem videa i video pozivima.

Uređaj koji plijeni pozornost

Kao što smo već istaknuli, Samsung Galaxy Alpha sa svojih 115 grama izuzetno je lagani uređaj, a zahvaljujući veličinom od 13,2 i 6,5 centimetara, stat će u svaki džep ili manju žensku torbicu. Uređaj je opremljen Octa Core ili Quad Core procesorima (ovisno o verziji), ima 2 GB radne memorije te ga pokreće Android verzije 4.4.4. Sve to osigurava veoma ugodan rad na pametnom telefonu i kad je uključeno više aplikacija.

Ono što posebno moramo napomenuti je činjenica da uređaj ne koristi klasične SIM kartice, već minijaturne nanoSIM koje ćete morati posebno zatražiti od svog pružatelja usluga.

S cijenom od 4999 kuna, Samsung Galaxy Alpha nije jeftin, no to nije ni za očekivati od uređaja koji spada u ‘high-end’ uređaje Samsungove Galaxy obitelji. Za korisnike koji žele dobar, pouzdan i oku privlačan pametni telefon, a k tome još i vode računa o svom zdravlju, Alpha je izvrstan izbor.

Foto: Samsung

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...