Ako spavate manje od šest sati imate veći rizik za srčani udar

Pravilna i uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost, apstinencija od cigareta i alkohola… Sve to itekako utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ali to nije sve. San nerijetko zanemarujemo kad govorimo o zdravlju srca i krvnih žila, a itekako je važan. Na njihovo zdravlje utječe jednako kao i navike koje smo naveli na početku. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji noću spavaju šest do sedam sati imaju manju šansu za srčani ili moždani udar od onih koji spavaju više ili manje od toga. San i srčane bolesti itekako su povezani, a kad tome pridodamo činjenicu da žene na stresnom poslu imaju 40 posto veće šanse za infarkt, računica je jasna. San ne smije patiti.

Šest do sedam sati zna za izbjegavanje srčanog udara

Istraživanje koje je prije par godina provedeno na College of Cardiology u Washingtonu pokazalo je da je za izbjegavanje srčanog i moždanog udara najbolje spavati šest do sedam sati. U američkoj Nacionalnoj anketi o zdravstvenim i nutricionističkim navikama sudjelovalo je 14.079 sudionika, koji su bili praćeni sedam i pol godina.

Autor studije dr. Kartik Gupta iz bolnice Henry Ford u Detroitu rekao je da često na spavanje ne gledamo kao na faktor koji utječe na kardiovaskularna oboljenja, no da dobar san kod mnogih može znatno smanjiti kardiovaskularni rizik.

“Trebamo napraviti sve da poboljšamo svoju kvalitetu spavanja, jer nije isto kvalitetno spavati šest do sedam sati i vrtjeti se u krevetu pola tog vremena”, dodao je.

Uz to, jedno istraživanje iz davne 2010. pokazalo je da žene zaposlene na stresnom radnom mjestu imaju 40 posto viši rizik za srčani ili moždani udar ili pak začepljenje arterija. Također, strah od otkaza također je povezan s višim rizikom od kardiovaskularnih problema poput visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i prekomjerne težine. U istraživanju je sudjelovalo 17.415 zdravih žena, a trajalo je čak 10 godina. Stresno radno mjesto znači zahtjevno radno mjesto s malo ili bez ovlaštenja, bez mogućnosti izražavanja kreativnosti ili talenata.


Pročitajte više: Muči vas nesanica? Poboljšajte san sljedećim navikama


Spavaća soba mora biti neradna zona!

A kako lakše zaspati? Za početak, iz spavaće sobe izbacite televizor, mobilne telefone i prijenosna računala. Za kvalitetan san potrebno je mirno okruženje. Za opuštanje prije spavanja može vam pomoći topla kupka. Ona će povećati tjelesnu temperaturu, a zbog pada temperature koji će uslijediti vaše će tijelo misliti da je vrijeme za spavanje. U kupku možete dodati eterično ulje.

Vježbanje tijekom dana može pomoći da navečer lakše utonete u san, ali izbjegavajte vježbati tik prije spavanja. Neka vaša spavaća soba bude neradna zona. U njoj ne bi trebao biti radni stol. Odlazite na spavanje i budite se uvijek u isto vrijeme. Iskoristite opuštajuće mirise. Poprskajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na jastuk – miran i dubok san bit će bliže. Dokazano je da aromaterapija lavandom može poboljšati san.

Smanjite unos kofeina, pogotovo prije spavanja. Bolji izbor je vrući mliječni napitka ili čaj od kamilice. Ako ne možete zaspati, nemojte se samo okretati po krevetu, već ustanite. Možete pročitati nekoliko stranica knjige, a onda pokušati ponovno. Miran i dovoljno dugačak san karakteristika je zdravog čovjeka, kaže se u narodu. I to, vidimo, ne uzalud.

Women in Adria u suradnji s s partnerima Hilding Anders, JYSK i Nutripharm poručuje svim zaposlenim ženama i majkama – Sleep Your Way To The Top. Pridružite nam se u promicanju svijesti o važnost sna i ispunite anketu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -