Sanela Kraljić nije samo odlična financijska stručnjakinja, nego nas i spašava od stresa poreznog nadzora

Sanela Kraljić mlada je poduzetnica koja već više od desetak godina uživa u računovodstvu. Sebe opisuje kao osobu koja jako puno radi i pokušava promijeniti svijest malih poduzetnika o potrebama računovodstvenih usluga, ali i kao osobu kojoj najveće veselje predstavlja vrijeme s obitelji i prijateljima te čitanje knjiga, putovanja i vožnje motociklom.

Ova energična poduzetnica osvojila nas je već tijekom prvog razgovora, a s obzirom da, kako sama kaže, tim istim žarom pristupa i klijentima, jasno nam je zašto zajedno sa suprugom vodi nadasve uspješnu tvrtku.

Klijente spašava od stresa poreznog nadzora

Sanela je bila studentica ekonomije kada je počela raditi u računovodstvu jednog investicijskog fonda, a upravo se tada rodila njezina ljubav prema porezima koja traje do danas.

„To mogu zahvaliti tamošnjem voditelju računovodstva. Došla sam s temeljnim znanjima, no on se svakodnevno trudio davati mi nove zadatke. Iako sam trebala samo knjižiti izlazne i ulazne račune, primijetio je moju znatiželju i konstantno me poticao. Upravo sam u tom periodu shvatila da ja više ne želim studirati ekonomiju, nego se isključivo usmjeriti na poreze i računovodstvo“, nadovezuje se Sanela.

Zato je upisala studij računovodstva na Visokoj školi za financijski menadžment RRIF, na kojoj ju je oduševio odabrani studijski program. Najviše ju je zaintrigirala tema poreza koja je ujedno bila i tema njezinog diplomskog rada.

„Za mene su porezi najzanimljiviji dio poslovanja svakog poduzetnika jer upravo upravljanje porezima može poslovanje tvrtke unaprijediti ili unazaditi. Kroz iskustva naših klijenata uočili smo kako nedovoljno poznavanje porezne materije i poreznog sustava opterećuje poslovanje i ponekad donosi noćne more”, kaže Sanela

“Upravo zbog toga odlučili smo razviti posebnu uslugu koja osim što nudi klijentima pomoć kod razumijevanja potencijalnih poreznih rizika u njihovom poslu, pomaže u rješavanju problema koji nastaju u trenutku kada se poduzetnik nađe u procesu poreznog nadzora”, nadovezuje se ova vrsna stručnjakinja.

Porezni nadzor je jako iscrpan i zahtjevan proces za svakog poduzetnika, a osim što donosi stres već zbog same činjenice da vam je Porezna uprava došla u nadzor, ako se ispravno ne vodi, može zakomplicirati život poduzetnika i poslovanje tvrtke.

„I tu nastupamo mi, gdje kao vaši zastupnici u potpunosti preuzimamo svu komunikaciju s nadležnim institucijama, vodimo proces nadzora, pripremamo dokumentaciju i odgovore na upite Inspektora na jedan profesionalan način, što dozvoljava svakom poduzetniku da nastavi sa svojim redovnim ritmom, a brigu o nadzoru prepušta nama. U suradnji s poduzetnikom radimo reviziju svih dokumenata i poslovanja koje je predmet nadzora, pomažemo identificirati potencijalne rizike i pronalazimo najbolje rješenje”, objašnjava Sanela.

Praksa je pokazala da porezni inspektori vole surađivati s njima  jer su brzi, konkretni, štede vrijeme i poduzetniku i Poreznoj upravi te inače često bolan proces pretvaraju u ugodnu suradnju za sve strane.

Sanela Kraljić

Kao studentica radila puno radno vrijeme i pokrenula vlastitu tvrtku

Sanela je tijekom cijelog perioda studiranja radila puno radno vrijeme u interacionacionalnim i domaćim kompanijama, a kada joj se pružila prilika, skupila je dovoljno hrabrosti za otvaranje vlastite tvrtke.

„Radila sam kao voditeljica računovodstva jedne strane tvrke koja je provodila projekt u Hrvatskoj. Projekt se bližio svome kraju, a kako sam znala da nemaju namjeru ostati na našem tržištu, shvatila sam da ću morati potražiti novi posao.“

Umjesto na traženje novog posla, Sanela se tada počela fokusirati na pokretanje vlastitog, a na sve to su je potaknule riječi supruga Kristiana Kraljića.

„On mi je rekao: ‘Ti si sposobna i možeš postići sve što poželiš. Bit ćeš daleko uspješnija budeš li radila za sebe, a ne za druge. Osim toga, imaš volju drugima prenositi svoje znanje i zato nema razloga zašto ne bi mogla ostvariti sve što zamisliš.’ Da nije bilo njegove vjere u mene, ne znam bih li se usudila upustiti u poduzetništvo“, iskreno progovara Sanela.

Iako je osjećala neizmjeran strah, odlučila je pokušati pa se počela raspitivati o projektima i poticajima koje bi mogla iskoristiti kao nova poduzetnica. Zaintrigirao ju je Poduzetnički impuls, no kako ideja o otvaranju računovodstvenog servisa nije polučila rezultate zbog prezasićenosti tržišta, ona i suprug odlučili su u pokretanje posla uložiti vlastitu ušteđevinu kojom su kupili namještaj, informatičku opremu i unajmili mali ured u Zagrebu.

Upravo je najam ureda u Saneli izazvao najveće strahove i dileme.

„U sve sam krenula prepuna elana i entuzijazma, no uhvatila me panika prilikom potpisivanja ugovora o najmu ureda. Naime, najam je trebao trajati minimalno dvije godine. Potpisali smo ugovor, a tada smo Kristian i ja otišli na kavu, gdje sam shvatila koliko zapravo traju dvije godine. U tom sam se trenutku preznojila kao nikad u životu i pitala se kako ćemo uopće uspjeti održati se pune dvije godine. Zato sam molila najmodavca da izmijenimo ugovor i potpišemo ga na šest mjeseci pa ćemo vidjeti kako će ići dalje. Od tog su dana prošle dvije i pol godine i još smo u istom uredu “, kroz smijeh kaže Sanela.

Sinergijom sa suprugovim znanjem tvrtka bilježi sjajne rezultate, ali zajednički rad sa sobom nosi i izazove

Tako je nastao Consulatio poslovno savjetovanje d.o.o., računovodstvena i savjetodavna tvrtka koja  pomaže drugim tvrtkama u njihovoj usklađenosti sa zakonom te uslugama vrhunske kvalitete doprinosi rastu vrijednosti klijenta pomažući im u razvoju, sukladno potrebama i tržišnim uvjetima.

Zajedno sa Sanelom u posao je krenuo i njezin suprug, koji je zadužen za financijsko savjetovanje klijenata. On je svoje iskustvo stjecao u KPMG-u i drugim kompanijama u području poslovnog savjetovanja, revizije i financijske analize. Sanela i on zajedno čine vrhunski tim, no ipak rad sa supružnikom sa sobom nosi i svoje izazove.

„Kao tim smo najjači i nepobjedivi, no u početku je bilo vrlo izazovno raditi zajedno, što će znati svatko tko je probao provesti velik dio dana, i to svakog dana, s partnerom. S obzirom da smo svakog dana zajedno i to u malom uredu od četrdesetak kvadrata, pronašli smo rješenje koje se prirodno nadovezalo na naše bioritmove. S obzirom da sam ja jutarnji tip, već sam u sedam ujutro u uredu, dok je suprug noćna ptica koja voli duže spavati pa on kasnije dolazi u ured, ali zato i duže ostaje. Tako svatko od nas barem tri sata radi samostalno. Za sada to odlično funkcionira.“

Tijekom godina su naučili i kako odvojiti privatno od poslovnog pa tako danas njihov razgovor o poslu prestaje dolaskom kući, a zajedničko privatno vrijeme nastoje iskoristiti na što bolji način.

Sanela Kraljić

Predrasude na koje je nailazila učinile su je još čvršćom i odlučnijom

Iako sada posao odlično funkcionira, Sanela napominje da nipošto nije bilo lagano, posebno zato što se morala nositi s predrasudama temeljenima na tome što je  žena u poduzetničkim vodama.

„Na jednom sastanku potencijalnom klijentu prezentirala sam plan suradnje i računovodstvene usluge koje naša tvrtka nudi, nakon čega mi je bilo upućeno pitanje hoće li i moj suprug raditi na tome jer je njima ugodnije surađivati s muškarcem.

Odgovorila sam da su moje usluge jedne od najboljih na tržištu, a ako oni misle da lošije radim samo zato jer sam žensko, nemamo uopće razloga razgovarati o bilo kakvoj suradnji. Bilo je očito da nisu očekivali takav odgovor. Dakako, ugovor nikada nije bilo sklopljen“, kaže Sanela.

Tu predrasude nisu stale. Tijekom karijere su mnogi sumnjali u njezino znanje i sposobnosti samo zato što je bila mlada, a i danas izgleda vrlo mladoliko.

„Iako sam već zagazila u tridesete, još uvijek izgledam kao dvadesetineštoogodišnjakinja , a to je problem na koji se konstantno spotičem. Dakle, ne samo da sam žena, nego još i ponekad klijentima izgledam premlado da bih uopće imala znanje o poslu kojim se bavim. Često sam znala čuti da sam balavica i da sigurno nemam dovoljno iskustva, ali nipošto ne smijete dopustiti da to utječe na vas.“

Sanela se uzdigla iznad svih predrasuda i pokazala svima da itekako razumije posao kojim se bavi, a smatra da su žene poduzetnice u mnogočemu bolje od svojih muških kolega.

„Dakako, hrvatskom podneblju trebat će još neko vrijeme da prihvati činjenicu da smo mi žene itekako jake. Štoviše, vjerujem da smo u nekim segmentima mnogo bolje od muških poduzetnika. Naime, mi uvijek gledamo širu sliku, dok muškarci vrlo često vide problem i rješenje koje slijedi za eventualni problem. Mi ipak svemu tom pristupamo otvorenijih očiju, a i pedantnije smo u poslu. I sama volim raditi sa ženama, a posebno mi je drago kada vidim da jedna žena uistinu sluša drugu ženu“, kaže Sanela.

Klijentima nastoji objasniti važnost kvalitetnih računovodstvenih usluga

Sve što je prošla na svome poduzetničkom putu danas nastoji prenijeti svojim klijentima, iako priznaje da nije uvijek jednostavno, pogotovo zato što kod velikog broja malih poduzetnika još uvijek nije razvijena svijest o prijeko potrebnoj potrebi računovodstvenih usluga i upravljanja porezima.

Očekivalo bi se da joj veće probleme zadaje Porezna uprava, država ili zakoni, no najveći izazovi s kojima se još uvijek svakodnevno mora nositi je upravo spomenuto uvjeravanje klijenta o potrebi angažiranja kvalitetnog financijskog tima.

U drugim ženama pronalazi snagu za vlastite uspjehe

Takve je situacije pokreću u svakodnevnom radu, čak i onda kada ima loš dan, a posebnu joj snagu daju i druge žene poduzetnice.

„Otkada sam članica mreže Women in Adria, potpuno sam se promijenila. Do sada sam upoznala samo nekolicinu drugih članica, no svaka od njih je zaista inspirativna. Svaka od njih ima svoju priču, svoje padove i još veće uspjehe, ali prije svega veliku toplinu. Cijeli život sam mislila da je žena ženi vučica, no s ovim ženama ta se izreka u potpunosti poništava. Tih nekoliko druženja napunilo me nevjerojatnom količinom energije tako da sam nedavno u svega četiri dana završila dva projekta, pokrenula nove ideje i prenijela svoju energiju na druge ljude“, završava Sanela.

S jednakim žarom govori i o svojim studijskim kolegicama koje su uz posao i majčinstvo uspjele završiti studij, no posebno se raznježila govoreći o svojem stjecanju diplome koje za nju predstavlja dosad najveći osobni uspjeh jer je uspješno kombinirala studij, posao i otvaranje vlastite tvrtke.

U budućnosti namjerava jednako uspješno voditi tvrtku zajedno sa suprugom, a pred njima su i dva nova projekta koja će biti inovativna na ovim prostorima.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Imala sam priliku surađivati sa gđom Kraljić i sve što mogu reći je da u slučaju Poreznog nadzora ona je definitivno osoba koju želite imati na svojoj strani! Puno sreće želimo u svim budućim projektima!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -