Kako je Sanja Čabraja sa suprugom pretvorila Dessange u jedan od najboljih frizerskih salona u Hrvatskoj?

Ako ste ikad prošetali glavnim zagrebačkim trgom i krenuli prema Ilici, zasigurno ste prošli pored velikog frizerskog salona čije je ime godinama glasilo “Estetic Uvema”, danas Dessange. Taj frizerski salon slovio je kao posebno mjesto za frizure i uvijek je imao vjerne klijente i klijentice. No, tek su rijetki znali da se iza hrvatskog brenda Estetic Uvema, krije i franšiza luksuznog francuskog brenda Dessange.

Kako nam pojašnjava suvlasnica salona, Sanja Čabraja, nakon što je njen suprug Luka naslijedio dio tvrtke Estetic Uvema, prije pet godina odlučili su odvojiti se i u potpunosti posvetiti brandu Dessange. Suprug je zadužen za financije, a ona za marketing i komunikaciju na dnevnoj razini.

Odmaknuli se od prosječnosti

“Mi smo željeli Dessange predstaviti na isti način na koji se predstavlja svugdje u svijetu. Preuzeli smo prostor i djelatnike, neki su otišli jer im je bilo teško prihvatiti novi, brži način rada, novu organizaciju i stalne treninge. Odmaknuli smo se od prosječnosti i to je ono što nas vodi uspjehu”,

ističe Sanja te dodaje kako je u ovom poslu nužno svaki dan davati 100 posto od sebe.

“Ako nisi stalno prisutan na tržištu i u kontaktu s ljudima onda ispadaš iz igre. Onaj stari način dogovaranja poslova uz duge ručkove danas više ne funkcionira. I onda je nekome teško shvatiti i Facebook i nove kanale komunikacije”, pojašnjava Sanja Čabraja koja uz sve svoje obaveze u salonu vodi Facebook i Instagram profil.

Ističe kako joj je upravo Facebook bio glavni kanal komunikacije prema mladim ljudima jer im je cilj bio osvijestiti mlade da takav luksuzni svjetski brend postoji i u Hrvatskoj i da im je dostupan.

“Ulagala sam vrijeme i istraživala što i kako raditi na Facebooku. Kad raditi objave, koju sliku staviti. Tu sam dobila lijepu publiku, ali sam se morala povezati i sa modnim svijetom jer je on direktno povezan sa frizerstvom. I modni portali su mi mnogo pomogli”, pojašnjava Sanja te dodaje kako ju je ta suradnja naučila i kako se uopće pozicionirati na tržištu.

“Suradnja je pozitivno eksplodirala kada su partneri iz medija otkrili naše kolekcije Dessange za svako proljeće-ljeto i jesen-zimu. Moramo se pohvaliti da Dessange radi kolekcije prema knjizi modnih smjernica koja je dostupna ograničenom broju brendova u svijetu mode.”

Dessange

Konkurencija nisu drugi frizerski saloni

Iako bi se moglo pomisliti da su im konkurencija brojni mali frizerski saloni koje je moguće pronaći na svakom koraku, Sanja tvrdi da nije tako.

“Nama su konkurencija trgovine sa skupom odjećom i obućom. Jer svatko od nas ima određeni budžet koji može potrošiti na sebe. Pa onda ako se netko odluči za cipele , taj novac neće potrošiti kod mene u salonu”.
Za razliku od drugih salona, u Dessange-u su zaposlenici specijalizirani za svoj dio posla. Od recepcionerke, preko stilista koji su zaduženi za šišanje i frizure pa do kolorista koji su se specijalizirali za bojenje kose. Zbog toga je Dessange vjerojatno jedan od najvećih salona u Hrvatskoj sa 30 zaposlenih djelatnika.

“Sav uspjeh leži u timu i timskom radu. Jako puno ulažemo u ljude. Dobru atmosferu upotpunjavamo proslavama godišnjica rada u salonu pa se tako možemo pohvaliti da smo u proteklom vremenu sa pojedinim djelatnicama proslavili njihove 10-te, 15-te pa i 30-te godišnjice rada u salonu.”

U središnjici, u Francuskoj, vrlo je bitno da se poštuje zadani visoki standard i jedinstvenost marke Dessannge u cijelom svijetu, pa Sanja i njeni zaposlenici barem jednom godišnje odlaze u Francusku na edukaciju i upoznavanje s novim proizvodima. Nakon toga, stečeno znanje prenose na svoje zaposlenike kroz brojne radionice i usavršavanja.

Vode frizerski salon, a nisu frizeri!

Zanimljivo je kako ni Sanja ni njen suprug Luka nisu frizerske struke, ali, kako sama kaže, to nije problem.

“Ni vlasnik tvrtke Dessange u Francuskoj, Benjamin Dessange, nije frizer po struci, ali ga to nije spriječilo da podigne cijelu tvrtku na potpuno novi nivo”, dodaje Sanja.

“Meni je iskreno to plus jer nitko neće reći ‘Idem kod Sanje’, nego “Idem u Dessange”. To mi daje slobodu, jer mogu komunicirati s klijentima i medijima. Imam ljude iza sebe koji su tu zaduženi za uslugu, a ja se mogu posvetiti biznisu”, kaže Sanja.

Osim činjenice da vlasnici nisu frizerske struke, Dessange izdiže još jedna činjenica.

“Ime Dessange je u svijetu vrlo poznato jer to je internacionalna marka koja posluje u 45 država sa preko 600 salona diljem svijeta. Kod nas 30 posto klijenata čine stranci koji dolaze jer znaju što Dessange nudi. Čak i naše žene koje žive vani jednom mjesečno dolaze na frizuru i usput obave što imaju”, prepričava Sanja i dodaje kako zbog toga svi njihovi frizeri moraju poznavati barem engleski jezik.

Upravo zbog toga što imaju visoke standarde prilikom zapošljavanja i od svojih zaposlenika očekuju potpunu predanost, ponekad je teško pronaći kvalitetnu radnu snagu.

Bez obzira koliko netko imao frizerskog iskustva u rukama, kad dođe u salon Dessange neće moći odmah raditi s klijentima. Minimalno mjesec dana prolazi edukaciju, usvaja sve strukovne vještine, protokol i posebne tehnike rada po marki Dessange.

“Uče od početka. Od poznavanja proizvoda do svakog detalja koji čini luksuz. Svake srijede imamo edukacije na kojima educiramo zaposlenike o tome kako pristupiti klijentu i kako šišati, kako prati kosu i slično. To je jedan visoki standard i to se osjeti. Kod nas sve mora biti drugačije. Dok oni ne dosegnu taj nivo, moraju učiti”, ističe Sanja.
Dessange

Savjeti za buduće frizere

Za sve one koji planiraju ili žele otvoriti svoj frizerski salon, Sanja ima i nekoliko savjeta.

“Lokacija je važna gotovo koliko i stručnost frizera. U startu je to veliko ulaganje, ali lokacija i stručnost osoblja su najvažnije. Moraju ići zajedno”, ističe.

Tehnologija je postala neizostavan dio svakodnevnog života, no u Dessangeu ne razmišljaju o zamjenjivanju svoje recepcionerke nekim softwareom za naručivanje klijenata.

“Aplikacija za naručivanje je, po mom mišljenju, apsolutan gubitak vremena i novaca. Jer onda bi se doveo u situaciju da ti klijenti diktiraju ritam salona. Ne može! Ti moraš znati što je optimalno, a da ne govorimo o izmjenama. Netko je otkazao, za dužu kosu ti treba dulji termin, za kraću kraći. Što se nas tiče, mi smo još uvijek za ‘ručni rad’. Naše je mišljenje da telefonskim kontaktom klijentici dajemo više pažnje i u startu bolje razumijemo njezina očekivanja.” smatra Sanja.

Za razliku od njenog supruga Luke koji veći dio vremena provodi u uredu , Sanja je “leteća”.

“U salonu sam u nekoj međusmjeni – otpratim jutarnju smjenu i dočekam poslijepodnevnu. Ali uvijek sam online i dostupna. Nemam ‘kućni ured’ – to je zapravo laptop na šanku, ali sam stalno u pokretu”, priča i dodaje kako “hendla”između posla i obitelji, brige za njihovo dvoje djece – 8-godišnjeg sina i 6-godišnju kćer.

Upravo zbog konstantnog truda i zalaganja, ali i zaokreta u odnosu prema klijentima, Dessange se može pohvaliti s konstantnim rastom iz godine u godinu. A što planiraju u budućnosti?

“Plan je biti i ostati pozitivan, poslovno i privatno! Želim osposobiti nove zaposlenike, konstantno educirati postojeće, predvidjeti što će klijenti željeti, ali stručnost prije svega”, kaže Sanja.

“VIP salon” u salonu

Jedna od takvih inovacija je i “VIP salon” koji je zapravo salon u salonu. Naime, odvojili su poseban dio salona koji je namijenjen posebnim klijentima i posebno se plaća. U tom dijelu provode “hair SPA” tretmane koji traju po sat-sat i pol i koji za cilj imaju da se klijentice u potpunosti opuste i prepuste njihovim stručnjacima. I klijenti su prepoznali tu dozu ekskluzivnosti.

“Nedavno smo imali mlado društvo grupe Nijemaca, nogometaša, koji su se uređivali u VIP prostoru i napravili pravi mali tulum. Imali su dvije frizerke koje su ih šišale, a oni su se zabavljali, naslikavali, objavljivali na Facebooku”, priča Sanja i pokazuje po salonu koliko se pozornosti pridodaje i izgledu samih zaposlenika, ali i čistoći, higijeni i cjelokupnom doživljaju.

Nagrade na svjetskoj razini

dessange_1

A da se sav trud i ulaganja isplate, najbolje govori velik broj novih klijenata, vjerni stari klijenti i međunarodne nagrade. Tako su 2013. nagrađeni trofejem izvrsnost za protokol Dessange, a 2015. dobili su trofej izvrsnosti za “know how” i bili istaknuti kao primjer ostalim zemljama kako se radi u sklopu Dessange franšize.

“Da se ne trudimo, ne radimo, ne bi bilo i tih nagrada”, ponosno ističe Sanja te na kraju dodaje kako im je unatoč nagradama, na prvom mjestu uvijek zadovoljstvo njihovih klijenata.

Foto: Dessange/Andrea Kumar

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -