Sanja Pendeš: 5 stvari koje sam naučila u prvoj godini poduzetništva

Kroz brojne intervjue i konferencije s našim poduzetnicama, jedno je sigurno, poduzetnik ne može biti svatko. Osim same želje potrebno je puno rada, planova, ali i ponekih karakternih osobina. Upravo o tome smo razgovarali s poduzetnicom Sanjom Pendeš, vlasnicom agencije za promidžbu u zdravstvu i okulistici, koja je unatoč korona krizi imala uspješnu prvu godinu poduzetništva. Otkrila nam je što je bilo presudno za uspješan početak.  

Povezano:

Željela sam više od onoga što mi se nudilo

Prije ulaska u poduzetništvo radila je razne poslove, posebno u okulistici, ali shvatila je da želi više od onoga što joj se kao zaposlenici nudilo. „Počela sam ‘njuškati’ i tražiti za koga bih mogla biti predstavnik u Istri. Pronašla sam okulistički centar Hawlina & Schollmayer u Portorožu, to je međunarodno priznata klinika za operaciju sive mrene i skidanja dioptrije. Na razgovoru s njima došli smo do ideje da ih promoviram u Istri i Rijeci te da se educiram kod njih u centru. Što je ispala savršena prilika za mene da uđem u poduzetništvo.”

Imala sam puno hrabrosti i malo sreće

Agenciju za promidžbu otvorila je prije više od godinu dana, a najveći izazov joj je bio kako i gdje krenuti. “Zacrtala sam si ciljeve, proučila što je najbolje za mene te kako se da se najbrže probijem u svijet poduzetništva. Došla sam u Sloveniju, nisam znala jezik pa je bilo još teže. Radila sam bez znanja o tome što me čeka, ali sam hrabra osoba i nekako mi se sve posrećilo.” 

Iako radi u Sloveniji, otvorila je agenciju u Hrvatskoj te da je jedina zapreka bila nepoznavanje slovenskog jezika kojeg svakodnevno pokušava savladati.

Nisam se prestala educirati

Osim što ima svoju tvrtku radi i u okulističkom centru u Portorožu gdje prolazi edukacije, prisustvuje operacijama i pregledima kako bi imala što više znanja. „Kad imam stopostotan uvid u znanje i stanje onda lako pričam s liječnikom ili potencijalnim klijentima. Baš zbog toga sam uvijek dostupna za informacije i pitanja. Želim svojim klijentima objasniti sve što ih zanima kako ne bi bila nedoumice oko odlaska na operaciju.“

Kako bi mogla razvijati posao u smjeru zdravstva, ali imati što bolji odnos s klijentima, ove godine je završila i menadžment u zdravstvu na poslovnom učilištu Experta.

Agencija za promidžbu

Naučila sam prepoznati situacije i prilagoditi im se

Promidžbu odrađuje kroz liječničke ordinacije putem kojih predstavlja centar.  „Objasnim im da se bavimo operacijama sive mrene i skidanjem dioptrije. Upoznajem liječnike s našim poslom kako bi oni svojim pacijentima s područja Istre mogli prezentirati opciju odlaska na operaciju u Portorož.“

No to nije dovoljno kako bi napravila uspješnu promidžbu, neophodno je razviti sposobnost prepoznavanja situacije i prilagodbe istoj. „Nešto uspijem prezentirati iz prvog pokušaja, a nešto iz petog, istoj osobi. Ako dođem kod liječnika i vidim da je u gužvi, prepoznam situaciju i znam da trebam samo kratko reći ili se najaviti za neki drugi put. U drugim situacijama pak trebam sjesti s njima, popiti kavu i sve im detaljno objasniti. Važno je znati prilagoditi se, biti jako informiran, ali i uvijek biti nasmiješen i ljubazan.“ 

Uz znanje i rad važno je razviti i druge vještine, obično one koje se nazivaju meke. Predstavništvo zahtjeva rad s ljudima, stoga je važno znati kako raditi s ljudima te odraditi to na uspješan način. Sanja smatra da ljudi kod nje prepoznaju vedrinu i ljubaznost, a to ima efekt na uspješno odrađen posao. 

Kao i gotovo svako poslovanje, korona je zaustavila i njezino, no Sanja je to iskoristila za rad od kuće, a fokus poslovanja prebacila je na digitalni marketing i vlastito obrazovanje. 

Ne dijelim život na poslovno i privatno

Zbog toga što radi ono što voli, ne dijeli život na privatni i poslovni, nekad radi više od 8 sati, a nekad manje, no smatra posao svojom najvećom ljubavi. „Ne bih znala drugačije funkcionirati. Moj krevet je pun bilježnica i uvijek sam u radnom modalitetu. Meni iskreno nije teško uskladiti privatno i poslovno jer sam to jako željela. Posao i rad me ispunjavaju pa tako funkcioniram. Nekako što više radim i što više imam poslovnih obaveza ja sam sretnija. Ne mogu funkcionirati ako nisam poslovno uspješna. Svatko ima ono što mu je bitnije u životu, a meni je trenutno bitan samo posao. Život mi uvijek izgleda isto jer i kad nisam bila poduzetnica davala sam sve od sebe i uvijek sam posao nosila kući. Za mene se ništa puno nije promijenilo osim što sam sretnija i ispunjenija.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -