Sanja Vale Čupić odgojila četvero djece i podignula vlastiti biznis brendiranja proizvoda

Sanja Vale Čupić diplomirana je ekonomistica s dodatnom edukacijom brand managera u Barceloni i Istanbulu. Iza sebe ima 15 godina radnog iskustva na tržištu i to u segmentima nabave, prodaje, marketinga, unapređenja poslovanja, informatizacije i strateškog managementa.

„Još kao studentica bila sam aktivna članica studentske organizacije AIESEC kroz koju sam djelovala u realizaciji brojnih projekata lokalnog, regionalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera. I tada su osnovni impulsi u meni bili da želim napraviti nešto svoje, drugačije, vođena razmišljanjima da mogu promijeniti svijet tako da mijenjam sebe – mislim globalno, a djelujem lokalno, budem društveno odgovorna i okružim se kvalitetnim ljudima. Radeći u drugim tvrtkama, satisfakciju bih imala na način tako da sudjelujem u vlasništvu. Vlasnici određuju viziju, politiku rada i razvoja. Uvijek sam imala svoju viziju i željela sam više, a poduzetništvo mi je predstavljalo izazov“, predstavila nam se tako ova istarska poduzetnica.

Sanja Vale Čupić – razvoj poslovnog koncepta i briga o djeci bili su pravi izazov

Ona i suprug pokrenuli su obrt, naziva ‘BIS consult‘ (Berni & Sanja savjetovanje), kao dodatnu djelatnost tako da mogu, uz tvrtke u kojima su radili, dodatno odraditi i neke druge poslove. Suprug je bio vlasnik, a ona se tada bavila djecom – prvo jednim, pa drugim , a potom i trećim – trebalo je organizirati brigu i aktivnosti oko njih te voditi kućanstvo.

Nakon trećeg djeteta Sanja se zaposlila u privatnom obiteljskom obrtu i planirala daljnji razvoj.

„Oformili smo obitelj i mislila sam da se sada mogu posvetiti ‘full time’ profesiji. Međutim, tada sam zatrudnjela sa Sarom, našim četvrtim djetetom. Oni postoci koji su u medicini gotovo nemogući nama su se dogodili. U mojoj glavi je vladao pravi košmar, rušile su se ambicije, nedostajao mi je profesionalni razvoj. Dok je Sara bila beba, a bila je to 2011., sjedila sam za kompjuterom i istraživala. Sada sam svakim danom zahvalna što je imam. Godinu dana sam razvijala svoj projekt i kada je Sara bila spremna za vrtić, poslovno sam se aktivirala. Koordinacija emocija s malom djecom i poslovni razvoj koncepta u jednom okruženju, predstavljalo je pravi izazov. To je bio najbolji trening u mom životu.

Nije slučajno da su brojne uspješne žene u svijetu i majke više djece“, poručila je Sanja.

Kad je usmjerila energiju i fokusirala se na posao, sve je krenulo naglo. Sama se odlučila na pokretanje vlastitog posla jer, kako joj se muž bavi programiranjem, brendiranje mu nije bilo ‘bliska tema’. Sanja napominje kako je u njihovoj obitelji uvijek svatko vodio svoj projekt i nadopunjavao se, te bio podrška onome drugome.

Iduće godine, 2012., mijenja ime obrta u Adrinaut te pokreće proizvodnju i plasman svog prvog proizvoda – ‘Osvoji Jadran‘.

sanja_vale_čupć_1

U biznis krenula bez prethodnog kapitala

S nula kuna na raspolaganju za biznis, Sanja je krenula u potragu za financijskim sredstvima – odradila je prezentacije i prikupila prva sredstva za grafičko oblikovanje. S obzirom na to da je riječ o turističkom projektu koji brendira Pulu i Hrvatsku na jedan inovativan način, Grad Pula i Turistička zajednica Pula odmah su vidjeli potencijal razvoja i podržali projekt. S početnih 10.000 kn, završni dizajn je bio gotov i proizvodi su bili spremni za proizvodnju.

Prva proizvodnja koja je pokrenuta iznosila je preko 250.000,00 kn i Sanja je sve odradila poslovnim modelom bez zaduživanja i kredita. Ministarstvo turizma je 2012. godine manjim dijelom podržalo projekt temeljem natječaja “Inovacija u turizmu”.

Kada su došli prvi proizvedeni proizvodi, kaže Sanja, nije joj bilo svejedno. Bližio se Božić, ciljano je baš tada proizvod ‘bacila’ na tržište, no nitko nije znao za njega. Novaca za reklamu nije imala, pa niti neke kanale distribucije. Potom je uzela prve uzorke i darovala ih na međunarodnoj jedriličarskoj regati. Zatim je nastavila s ‘vlastitim PR-om’ i pitala poznanika na lokalnom radiju da li žele napraviti intervju. I potom je krenulo sa svih strana u Hrvatskoj i interes je rastao, a Sanja je davala intervjue preko radija, novina, na TV-u – neke je kontaktirala sama, a neki su kontaktirali nju. Promidžba se odvijala i preko društvenih mreža, ali i usmenom preporukom.

Nakon 5 mjeseci, proizvod se prodavao po Hrvatskoj i Sloveniji, a glavna mu je prednost bila ta što je predstavljao odmak od svakodnevice. Vole ga djeca i turisti te je zbog svih svojih atributa izazvao pozornost medija i šire zajednice.

Godina dana joj je bila dovoljna da dobro posloži posao te se tada odlučuje na otvaranje vlastite djelatnosti, a taj pothvat ne smatra niti malo zastrašujućim jer je imala dobre poslovne temelje i kontakte.

Željela je biti vlasnica svoje tvrtke i žena poduzetnik

„To je bio normalan slijed. U obrtu je vlasnik bio moj suprug, a ja sam bila jedini zaposlenik. No, kako je sve, od ideje do gotovog proizvoda ‘Osvoji Jadran’, u potpunosti bilo moje stvaralaštvo, htjela sam i formalno biti 100% vlasnik i žena poduzetnik. S vlastitom tvrtkom razvila sam novi proizvod, krenula na inozemne sajmove, primila međunarodna priznanja za inovativnost i razvoj konstantno traje. Putem su se dogodili i neki problemi koji su usporili moj razvoj – poput ekonomske situacije na tržištu, a nekolicina tvrtki s kojima sam uspostavila suradnju otišle su u stečaj ili zatvorile poslovanje, nekolicina redovito ne izvršava obveze dugovanja, pa je to otežana okolnost. Puno je truda uloženo, međutim, voljela bih da se sve brže razvija“, priznala je Sanja.

Sa svojim je proizvodom u godini dana poslovanja obišla i brojne sajmove, za koje ističe da su u stvari najbolji marketing, pa je tako bila u Zagrebu, Londonu, Berlinu, Bruxellesu, Ženevi, Krfu, Nürnbergu i Düsseldorfu.

sanja_vale_čupić_2

Trenutno se u tvrtki bavi strateškim menadžmentom. Osnovni zadatak joj je organizacija poslovanja i razvoj Adrinauta. Za sada ima i dva proizvoda koji se prevode na strane jezike i stalno im se razvijaju nova izdanja. Osvoji Jadran je preveden na slovenskom, njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku, a MediterraNaut je novi proizvod na engleskom i hrvatskom jeziku. Okupirana je i plasmanom, distribucijama, modelima financiranja, pronalaskom novih tržišta i partnera za daljnji razvoj edicije na stranim jezicima ili razvojem novog koncepta. U planu su i dva nova projekta razvoja, od kojih je jedan razvoj mobilne aplikacije – ADRINAUT – “Jadran na dlanu”, te predstavljanje tehnološkog napretka i daljnji razvoj branda.

Osim ‘Osvoji Jadran’, Sanja je autorica i proizvoda ‘MediterraNaut’, pa nas je zanimalo otkuda je iscrpila inspiraciju za te dvije igre.

„Ideja se izrodila iz osobne potrebe. Pripremali smo se za jedno krstarenje i mislila sam kako bi bilo dobro imati neku igru na brodu koja je virtualna plovidba – da bude informacijskog i zabavnog karaktera. Obavila sam istraživanje tržišta i ništa slično nisam našla na svjetskom tržištu. Tako sam sjedila na podu, crtala Jadran, stvarala priče o lokacijama, poslije to pretočila u kompjuter i razvila cijeli koncept. Dok sam radila sa stranim partnerima uvijek je trebalo pronaći neki originalni poklon. Često se poklanjaju proizvodi koji nemaju dugoročnost – degustiraju se i više nema reklame. Tako je nastao koncept simulacije plovidbe Jadranom, pa potom Sredozemljem. Proizvodi predstavljaju zabavu za djecu od 6+, suvenir za turiste i nautičare (autorska priča simulacija plovidbe Jadranom ili Sredozemljem), originalan poslovni poklon za tvrtke. Proizvodi Osvoji Jadran i MediterraNaut su zabavne simulacije plovidbe Jadranom i Sredozemljem kroz društvene igre na ploči, nautički zabavni peljari u kojima se igrač uživljava u ulogu nautičara i jedrenjem plovnim područjem otkriva potonule brodove, susreće se s lokalnim vjetrovima, upoznaje zaštićene i ugrožene vrste, otkriva iznimnost lokacija“, objasnila nam je Sanja. Proizvodi se mogu naći na njezinoj web trgovini www.adrinaut.com.

U igri ‘Osvoji Jadran’ igrač se skroz uživljava u ulogu nautičara i jedrenjem otkriva hrvatski Jadran i priobalje. Kreće iz start grada (Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Šibenik ili Zadar), a kockica određuje sudbinu – koliko će se polja ići dalje, dok nautičar bira taktiku koje plovne putove će odabrati. Cilj je igre osvojiti što više bodova. Bodovi se osvajaju tako da se posjećuju lokacije koje ostvaruju bodove. Naglasak u igri je na upoznavanju prirodne ljepote i otkrivanju bogatstva raznolikosti hrvatskog Jadrana i priobalja. Kroz MediterraNaut igrač postaje skiper i svojom jedrilicom kreće u avanturu plovidbe Sredozemljem. Na spoju tri kontinenta oplovi 25 zemalja i istraži 223 lokacije. Susreće se i s brojim nautičkim izazovima – gustom maglom, lomom kormila, nasukavanjem, razbijenim jedrom, a u prilici je osvojiti i tri regate.

Treba imati viziju i otvoren um

Ono što smatra pak najvećom prednošću privatnog biznisa naspram rada za nekoga u tvrtki je strategija razvoja i inovativnost te fleksibilno radno vrijeme i općenito veća sloboda razvoja. Raditi pak može od svugdje, ako uza sebe ima kvalitetno računalo i telefon, pa čak i s broda. No, ipak radi iz ureda pokraj svoje obiteljske kuće, ako nije negdje na putovanjima.

„Fleksibilnost je neophodna kao modus operandi za opstanak na tržištu u svim tvrtkama. U poduzetništvu je to jako izraženo. Nekada se radi full time, a nekada ima praznog hoda. Na inozemnim sajmovima se radi po cijeli dan, prezentira, dogovara i pregovara. Kada su rokovi onda se radi i sve se mora ispoštivati. Po prirodi sam fleksibilna i spremna na izazove tržišta i brze promijene. Spremna sam na sve vidove suradnje. Razmišljam o novim projektima i po potrebi novim tvrtkama i s drugim partnerima“, kazala je.

Fleksibilnost joj je bila i potrebna tijekom odgoja četvero djece koja su svakim danom sve samostalnija, a kada Sanja ode negdje na put, brigu o njima preuzimaju djedovi i bake.

Za sada je jedini zaposlenik svoje tvrtke i osnovni model poslovanja je suradnja s brojnim partnerima i tvrtkama s kojima radi kao tim, od proizvodnje do distribucije i naplate. Jedan tim čine partneri, drugi tim su tvrtke zaslužne za plasman i treći tim je IT razvoj. S novim razvojem u planu je zapošljavanje i  novih osoba – brand managera i IT developera.

Svim poduzetnicama, budućima i sadašnjima, Sanja savjetuje:

„Treba imati viziju i ‘open mind’. Najvažniji je poslovni plan iz kojeg je vidljiva tržišna opravdanost i financijska isplativost projekta te jasna strategija nastupa na tržištu – djelatnosti ili proizvoda kojima se žele baviti. Internacionalnost, umrežavanje i konstantni razvoj su također neopisivo važni“.

sanja_vale_čupić_3

Foto: privatna arhiva Sanje Vale Čupić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...