Izbjegnite pogrešne odluke uz savjete naših poduzetnica koje otkrivaju što bi danas napravile drugačije

Pri ulasku u vlastiti biznis moguće je napraviti početničke pogreške čije se posljedice osjete tek nakon nekog vremena. Voditi se prema vlastitom instinktu nije pogrešno, ali u poslu je važno i poslušati iskustva drugih koja mogu pomoći u izbjegavanju upitnih odluka.

Upravo zato popričali smo s našim poduzetnicama, koje, iako danas vode uspješne vlastite poslove i projekte, otkrivaju što bi danas napravile drugačije da su na početku.

Nemojte biti „Katica za sve“

Da, kada krenete raditi vjerojatno ćete obavljati svakakve poslove, ali to znači da ne trebate tome jednom reći „dosta“.

„Sad kada razmišljam, puno bih ranije krenula delegirati tekući posao i tako sebi oslobađala vrijeme za upravljanje i nadzor. Naime, do prije nekoliko godina radila sam na projektima u HR-u, financijama i prodaji, ali i u kopiranju papira i punjenju suđerice. A sve to radila sam kao zaposlena majka do stanja totalne nesvijesti. Samim time zanemarila sam svoj osobni razvoj, a sad to s veseljem nadoknađujem“, priznaje Anita Cvetić-Oreščanin, osnivačica Poslovne inteligencije i dobitnica naše nagrade za inspirativnu poduzetnicu godine.

savjeti poduzetnica
Anita Cvetić Orešćanin

U pitanju boljeg raspoređivanja posla s Anitom se slaže i Kristina Ercegović, poduzetnica i osnivačica Business Cafea.

„Puno prije bih uzela tajnicu jer je desna ruka najvažnija kod rasterećivanja u svim poslovima osim u onome u kojemu smo najbolji.“

savjeti poduzetnica
Kristina Ercegović

Podijelila je i privatno iskustvo koje je utjecalo i na njen poslovni život.

„Ne bih uzela samo muževo prezime, ostavila bi i svoje. Ovako sam nakon razvoda i vraćanja svog prezimena morala graditi novu karijeru ispočetka.“

Učite iz iskustva

Vlasnica tvrtke Mikronis te finalistica u našem izboru Inspirativne poduzetnice godine Gordana Puhelek ističe kako bi promijenila područje svog poslovnog djelovanja.

„Da ponovno krećem u biznis, ne bih izabrala informatiku i računala. S iskustvom koje imam sada odabrala bih jednostavnije proizvode, kao i veleprodaju. Marketinške strategije bile bi tada potpuno drugačije jer bi i sam koncept biznisa bio drugačiji.“

savjeti poduzetnica
Gordana Puhelek

Ipak, kaže kako iz svega možemo izvući neku mudrost.

„Najvažnije od svega je reći da iskustvo doista zlata vrijedi. Kako nas svaka pročitana knjiga čini mudrijom osobom, tako me i svaka godina u biznisu naučila toliko toga. Naučila me o ljudima, međuljudskim odnosima, proizvodima, prodaji, marketingu, računovodstvu, financijama i mnogim drugim područjima. Naravno, bilo je tu i dobrih i loših odluka, ali i jedne i druge bile su moje najbolje učiteljice“, zaključila je Gordana.

Foto: privatne arhive

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...