Savjeti za poslovne probleme koje je tvrtki Proprium zadala 2020. godina!

Malo je reći da će 2020. godina ući u povijest kao jedna od najneizvjesnijih, ali i najstresnijih do sad. Mnogi su životi poljuljani i mnoga su poslovanja na rubu propasti. Ova nas je godina naučila mnogočemu. Između ostalog, važnosti pripreme poslovanja za neočekivana vremena. Ovi savjeti za poslovanje naučit će vas kako raditi u neizvjesnim i kriznim vremenima.

Kao i svi oko nas, tako i mi u tvrtki Proprium smo se susreli s kompletno novim okolnostima u 2020. godini. U 2020. smo ušli spremno, s novim planovima i suradnjama u želji da nam ovo bude najbolja godina do sada. Poučeni iskustvom i učenjem, isplanirali smo nove projekte. I onda je stigao ožujak.

Savjeti za poslovanje

Sve nakon toga je poznata priča svima oko nas koju još uvijek živimo. Nakon prvotnih reakcija i prilagodbi, shvatili smo ove lekcije i želimo ih podijeliti i s vama. Ovi savjeti za poslovanje pomoći će i vašim tvrtkama!


Pročitajte više: Osječanka Laura Plantak spojila desetogodišnje iskustvo i mladu struku u tvrtku koja pruža jedinstvene usluge menadžmenta u kulturi


Očekujte neočekivano

Prije smo planirali jednu, tri i pet godina unaprijed. Sad planiramo samo nekoliko dana unaprijed. Sve ostalo držimo kao smjernice i radujemo se povratku na ove mogućnosti kasnije u budućnosti, no u ovom trenutku, svaki dan očekujemo neočekivano.

Priviknuli smo se na princip “idemo napraviti najbolje od onoga što imamo” i na taj način nastavljamo. Sve ideje i želje koje smo imali prije, bilježimo i držimo ih kao kap nade koja nam pomaže pri motivaciji. Cilj je mirno sagledati situaciju i izvući najbolje iz nje.

Resursi koji su postojali i načini koji su nam bili na raspolaganju, u ne tako davnoj 2019. godini, u ovom trenutku nisu mogući na “stari način” i to je u redu. Zbog ove spoznaje smo naučili prilagoditi svoje usluge i nastaviti ispunjavati misiju i viziju tvrtke kroz izmjene u poslovanju.

Pristupite svakom izazovu iz različitog kuta gledišta

U trenutku kad su se otkazali i/ili odgodili svi događaji u kulturi i kreativnim industrijama, prvotni osjećaj je rezultirao pritiskom i šokom zbog nepoznate i nove  situacije u kojoj se nismo nikad našli. Svaki poduzetnik duboko u sebi biva svjestan da će se dogoditi krizno razdoblje, no ovo krizno razdoblje je bio kompletan prekid rada preko noći. Nije bilo moguće procijeniti koliko će takva situacija trajati.

Ako ste sigurni u to da vas definira jedan način rada i on nestane, gotovo preko noći, može se dogoditi da neko vrijeme nemate alternativu, no ako pristupimo svakom izazovu iz nekoliko kuteva gledišta, možemo doći do novih rješenja i fokusirati se na ono što je dozvoljeno.

U tom primjeru, projekti se mogu preoblikovati u online projekte, događaji u online događaje i edukacije u online edukacije. Isti primjer je velik broj poduzetnika primijenio i uspješno nastavio razvijati.

Vratite se temeljima poslovne ideje

Izazovi koji prodrmaju način na koji radimo nas mogu navesti da se brinemo i razmišljamo o tome što se događa, ali nam istovremeno mogu dati i odmak da procijenimo ponovno zašto radimo to što radimo. Vratite se temeljima svoje poslovne ideje i sagledajte svoju ideju.

  • Prate li vaši poslovni procesi poslovnu ideju ili ste se udaljili kroz rad od određenih dijelova ideje, misije i vizije koju ste postavili?
  • Kreirajte korake povratka temeljima poslovne ideje i razloga zašto ste krenuli u ovaj pothvat.
  • Razmislite što možete promijeniti u svom načinu rada, pristupu i poslovanju, a dosad to niste stigli učiniti.
  • Zabilježite svoja razmišljanja i kreirajte nove ciljeve od ovog pregleda poslovanja.

Pomirite se s onim što ne razumijete i prihvatite pomoć

Naučili smo da trebamo surađivati jedni s drugima i prihvatiti pomoć te ponuditi pomoć. Ova lekcija se ogleda i u brojnim organizacijama koje su aktivno pomogale jedne drugima, što smo mogli vidjeti u medijima tijekom prve polovice godine.

Uvijek postoji netko tko zna nešto što vi ne razumijete i u obliku suradnje, savjetovanja ili intervencije unutar vašeg poslovanja može pomoći i pridonijeti. Svježe razmišljanje može ponuditi izlaz iz puno naizgled bezizlaznih situacija.

Mi smo navikli pružati pomoć drugima, a u 2020. godini smo naučili kako možemo zatražiti savjet i kako možemo prihvatiti situacije u kojima ne razumijemo kako trebamo djelovati. Ako se pomirite s onim što ne razumijete i prihvatite pomoć, možete se fokusirati na ono u čemu ste dobri i utjecati na aspekte poslovanja koje možete poboljšati.


Pročitajte više: 7 lekcija mlade Slavonke Laure Plantak Pul koje će i vama pomoći održati biznis na životu


Važnost kreiranja zaliha

Ne mislimo na toaletni papir u ovom slučaju. Mislimo na zalihe koje jako malo mikro, malih i srednjih tvrtki imaju na računima zbog poteškoća s naplatama usluga i proizvoda i ciklusom poslovanja. Ova kriza nas uči da je potrebno osmisliti nove načine prihoda i nastojati imati financijske zalihe za minimalno šest mjeseci poslovanja koje uključuju hladni pogon i plaće zaposlenika.

Kreiranje zaliha je navika koja se tek može i treba steći i za koju će biti potrebna promjena u procesima poslovanja mikro, malih i srednjih tvrtki. U ovom razdoblju je bitno da se osvijesti ova navika i potreba u sklopu planiranja financija i polako gradi u budućnosti.

Rad od kuće može potaknuti inovativnost

Sam rad od kuće je izazov za sve nas i pruža proces prilagodbe osobi koja radi, poslodavcu i obitelji. Ako ste svoj poslodavac, tim više je izazov veći. Ključ prilagodbe pruža i nove mogućnosti, nakon što ste uspjeli organizirati vrijeme i naviknuti se na ovaj način rada, moguće je početi gledati i njegove prednosti.

Pri radu od kuće je bitno imati strukturu. Ako ne pratite određen raspored, kao što je to slučaj pri odlasku u ured, postoji velika mogućnost da ćete doći u situaciju u kojoj ne stignete popratiti sve zahtjeve klijenata i vašeg poslovanja.

Označite svoj radni prostor i iskomunicirajte jasna očekivanja s ostalim ukućanima kako biste mogli održavati planirani raspored aktivnosti. S viškom vremena koji se stvorio od svog vremena koje smo proveli putujući i u drugim aktivnostima, možete potaknuti inovativnost i imati više vremena za nove hobije, ideje i poboljšanje poslovanja.

Budite oprezni, pažljivi i prilagodite se novonastaloj situaciji

S obzirom na to da je u tijeku “novo normalno” i potrebno je prilagoditi se situaciji, predlažemo da smanjite stres vezan uz ove promjene kroz zadržavanje dijela starih navika. Ako organizirate događaj uživo, prilagodite ga broju ljudi i epidemiološkim mjerama i ostatku publike ga približite putem prijenosa uživo ili putem snimanja te kasnije dostupnosti. Time ćete dobiti najbolje iz oba svijeta i moći nastaviti s dosadašnjim aktivnostima. Ovo je samo jedan od primjera koji se može primijeniti na više različitih situacija.

Ova nas je godina naučila novim vještinama i idejama koje su poslužile u osmišljavanju novih usluga i pristupa klijentima. Savjeti za poslovanje koje je nametnula 2020. godina naučili su nas kako funkcionirati u kriznim vremenima.

Koje su vaše lekcije? Što ste naučili u 2020. godini dosad vezano za poslovanje?

Proprium je tvrtka koja usluge u području menadžmenta i marketinga prilagođava Vašim izazovima kroz primjenu stečenog iskustva i slušanje Vaših specifičnih potreba. Želimo Vam uštedjeti vrijeme koje provodite unutar ovih procesa kako biste se mogli fokusirati na ono što želite postići. Posjetite nas na www.proprium.hr.

Autorica: Laura Plantak Pul, tvrtka Proprium

Foto: Proprium

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -