Spavate li loše? Saznajte što učiniti da biste spavali kao beba

Bilo da imate problema s usnivanjem navečer ili se često budite noću, znamo kako to poboljšati. Isprobajte jedan od naših savjeta i vidjet ćete da ćete se buditi odlično naspavani. 

Priuštite si navečer toplu kupku 

Ništa nije toliko uspavljujuće kao kada puna vruće vode i para koja se iz nje diže. Uspavljujući učinak možete dodatno pojačati lavandom koja smiruje, izaziva osjećaj pospanosti, a navodno pomaže i boljem snu. Isprobajte sol ili ulje lavande. Uz kupku si možete puštati opuštajuću glazbu ili uzeti knjigu ili časopis. 


Pročitajte više: Kako se prirodnim putem riješiti nesanice?


Izostavite kofein nakon tri popodne 

Našem je tijelu potrebno nekoliko sati da eliminira kofein. To znači da čak i kava u tri popodne može prouzročiti da ne možete zaspati navečer. Naravno, netko može predveče popiti sok s kofeinom i zaspati bez problema. Međutim, ako imate poteškoća s usnivanjem i spavanjem, preporučujemo da takva pića popodne preskočite. Bilo da se radi o kavi, čaju ili energetskim pićima. Možda ćete otkriti, da ćete, ako ne popijete popodnevnu kavu, zaspati kao beba. 

Zamijenite televizor za knjigu 

Znanstveno je dokazano da takozvano plavo svjetlo uzrokuje da budemo budni. To je super ujutro, ali nikako ne i navečer, kada, naprotiv, želimo brzo zaspati i dobro se naspavati. Plavo svjetlo emitiraju televizori, mobiteli i tableti. Drugim riječima, ako ste navikli navečer gledati u ekran, tijelu signalizirate da bi trebalo biti budno. Idealno, navečer uopće ne bismo trebali gledati TV ili samo s posebnim crvenim naočalama. To je za većinu nas pomalo sci-fi. Za početak će biti dovoljno ako isključite televizor otprilike sat vremena prije spavanja i radije u krevetu čitati.  

savjeti za spavanje

Opustite se prije spavanja 

Ne morate odmah početi meditirati, ali zaspati je puno lakše kad se smirite. Jednostavno lezite u krevet, pokušajte ne razmišljati o brigama i odgovornostima, koje vas očekuju sljedeći dan te se samo usredotočite na dah. Također si možete pomoći relaksirajućom glazbom ili snimkom kontroliranog opuštanja. Vidjet ćete snimku možda nećete ni čuti do kraja, već će vas prije uspavati autorov umirujući glas. 


Pročitajte više: San kraći od šest sati može povećavati izglede za preranu smrt


Umorite se tijekom dana 

Tjelesna aktivnost jača zdravlje, čak i kad je san u pitanju. Ako  se tijekom dana prepustite sportskim aktivnostima, puno bolje ćete navečer zaspati. Ako dajete prednost eksplozivnijim aktivnostima (trčanje, HIIT, teretana, itd.), provodite ih tijekom dana. Ako više volite finije vježbe, poput joge, slobodno je vježbajte navečer – prava vrsta joge vas može krasno umiriti i olakšati vam da zaspete. 

Prozračite 

Da biste dobro spavali, ne zaboravljajte prozračiti. Pogotovo ljeti je spavanje s otvorenim prozorom posebno ugodno. Obratite pažnju i na ispravnu sobnu temperaturu – idealna temperatura u spavaćoj sobi je negdje između 16 i 18 stupnjeva. Općenito vrijedi da biste trebali spavati na najviše dvadeset stupnjeva.  

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -