3 poslovne i životne lekcije Melite Mauer

Melita Mauer svoju dugogodišnju karijeru provela je u IBM-u unutar kojeg je promijenila velik broj radnih pozicija. Promijenila je i nekoliko adresa na svjetskoj karti, a trenutno radi u Zagrebu, dok su njezina djeca i suprug na različitim stranama svijeta. Na ovogodišnjoj Future leaders konferenciji podijelila je svoja iskustva i nekoliko vrijednih savjeta. Što možemo naučiti iz njene privatno-poslovne avanture?

Dopustite si promjenu

Svi mi ponekad pristanemo na rutinu svakodnevice zato jer je sigurna. Možemo raditi svaki dan u svom malom, zatvorenom krugu, ali što nam to na kraju donosi? Promjena je ponekad ne samo mogućnost, nego i potreba.

Melita je u jednom trenutku zbog pružene poslovne prilike preselila u Kinu sa svojom obitelji. Iako je takva promjena označila zahtjevnu prilagodbu za cijelu obitelj, rezultati su pozitivne prirode. Ona je slijedila svoje želje, a i okolina je posljedično na razne načine profitirala.

„Život u inozemstvu pomogao je u ostvarivanju brže samostalnosti i otvorenosti moje djece“, ističe.

Sve je ostvarivo ako postoji dovoljno želje za uspjehom. Šteta je propustiti dobru priliku pa probijte led i prepustite se.

„U životu ćete vjerojatno prvo raditi ono što morate, ali neka to bude samo smjer prema onome što želite. Nemojte dozvoliti da vam nešto stoji na putu“, poručuje Melita.

Uspjeh nije samo sreća

Što to čini uspješne ljude uspješnima? Zato jer je tako jednostavnije, volimo vjerovati da je sve (ili većina) stvar sreće. Melita vjeruje da je situacija ipak malo drugačija.

„Lideri znaju iskoristiti svoje vještine i znanja i svjesni su da je nepisanih pravila puno.“

Oni izazivaju sustav, natječu se sami sa sobom, vole pobjedu i, što je vrlo važno, brinu o drugima.

„Hard work works, ali rad nije jedini faktor uspjeha“, naglašava Melita.

Potrebno je biti svjestan važnosti međuljudskih odnosa, načina komunikacije, važnosti umrežavanja i pravilnog samoprezentiranja koji dovode do veće šanse za uspinjanje na poslovnoj, ali i privatnoj ljestvici.

Ne zaboravite brinuti o sebi

savjeti za uspjeh

Zahtjevi koje sustav danas stavlja pred čovjeka često rezultiraju možda i prevelikom posvećenošću poslu. Zbog toga je važno stati na loptu i napraviti vremena samo za sebe.

„Nemojte zanemariti svoje potrebe. Radite na sebi jer život postoji i izvan posla“, savjetuje iz iskustva.

Potrebno je brinuti o sebi te osvijestiti probleme i pokušati ih promijeniti. Na taj način možete se približiti potrebnom balansu i ostvariti zadovoljstvo u različitim područjima.

Foto: Martina Cvek, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -