Kako se osigurati i naplatiti svoj rad kada ste freelancer?

Bilo da je riječ o nemogućnosti pronalaska stalnog posla, dopuni kućnog budžeta ili svojevoljnom odustajanju od klasične karijere, danas popriličan broj Hrvata zarađuje raznim dodatnim poslovima. Drugim riječima, postali su tzv. freelanceri, a širenje ovog trenda potvrđuju i hrvatske internetske stranice namijenjene upravo tom segmentu tržišta.

Iako takav rad ima poneku prednost jer najčešće sami određujete svoje radno vrijeme, isto tako ima i bezbroj nedostataka, a jedan od najvećih svakako su poteškoće prilikom naplaćivanja odrađenih usluga. Zato smo vođeni vlastitim iskustvom, kao i iskustvom naših članica odlučili istražiti kako naplatiti svoj rad kada ste freelancer.

Poduzetnica s freelance iskustvom

Još kada je radila na sigurnim radnim mjestima koje je pak kasnije svojevoljno napustila, Andreja Rambrot, osnivačica obrta Moja Tvoja priča i brenda Pisalica, radila je freelance poslove sa strane. Upravo joj je to iskustvo pomoglo da se otisne u poduzetničke vode. Ne samo što je stekla relevantno iskustvo, nego je i naučila kako se nositi s klijentima koji ne plaćaju ili otežu s plaćanjem. Naučeno primjenjuje i danas kao poduzetnica.

“Već od prvog kontakta s klijentom želim graditi međusobno povjerenje pa je dosad češći slučaj bio da prvo napravim uslugu, a tek zatim tražim naplatu. Potaknuta lošim iskustvima i savjetima kolega, nedavno sam to izmijenila te sada za iznose do 1.000 kuna tražim naplatu cijelog iznosa unaprijed, dok za iznose veće od 1.000 kuna tražim pola avansno, a pola po izvršenju usluge. To je jedini način kojim se mogu koliko-toliko zaštititi, no to povlači za sobom i gubljenje određenih klijenata. Pa ipak, ozbiljnim klijentima koji žele i vole sa mnom raditi plaćanje cijelog ili dijela iznosa unaprijed nije nikakav problem”, pojašnjava Andreja.

Upravo zbog loših iskustava ne samo nje, nego i brojnih drugih freelancera upitali smo odvjetnicu Viktoriju Knežević, vlasnicu dubrovačkog odvjetničkog ureda s dugogodišnjim iskustvom, kako se što bolje zaštititi kako naš rad ne bi bio uzaludan.

Pazite s kime radite

Prije nego što se uopće upustimo u bilo kakav poslovni odnos s potencijalnim klijentom, neovisno o tome je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi, nužno je istražiti o kakvom se klijentu radi, što Viktorija Knežević smatra ključnim korakom.

“Raspitajte se na kakvom je glasu među dobavljačima, kakvi su mu financijski pokazatelji, plaća li svoje suradnike na vrijeme. Pronaći suradnike nekog poslodavca može biti teži zadatak ako ste freelancer, ali barem se raspitajte i saznajte kako se odnosi prema svojim radnicima. Ne mogu vam dovoljno naglasiti koliko je ovo pravilo bitno. Hrvatska je zemlja u kojoj prosječan sudski spor, sve i ako imate fino napisan ugovor i sve dokaze, traje od tri do pet godina. Dakle, ako ste sve napravili kako treba i imate sve dokaze, čekati ćete tri do pet godina svoj novac. Da bi stvar bila još i gora, može vam se dogoditi da uspijete u sporu i imate presudu,  ali ako je firma propala, nemate se od čega namiriti”, pojašnjava nam Viktorija.

Imajte sve napismeno

Freelanceri ponekad rade manje projekte pa je u tom slučaju dovoljno imati potvrdu e-mailom od ovlaštene osobe koji opisuju popis njegovih zaduženja, rokove izrade i rokove plaćanja, no kada je riječ o većim projektima, situacija je ipak složenija te je tada pravo vrijeme za posjet odvjetničkom uredu kako biste sve što radite imali napismeno u obliku ugovora.

“Odvjetnik vam može sastaviti obrazac ugovora koji je primjeren za vašu djelatnost i za vas osobno, koji ćete onda popuniti konkretnim detaljima i koristiti u svim slučajevima kada možete naručitelju nametnuti svoj obrazac ugovora. Ako ne možete naručitelju nametnuti svoj ugovor, a to se obično događa s većim firmama koje već imaju svoje obrasce za vanjske suradnike koje su izradili njihovi pravnici, možete se opet savjetovati sa odvjetnikom oko toga ugovora.”

Ono što Viktorija također ističe jest da i jedna drugačija riječ u ugovoru može imati ogromnu razliku pa je stručna pomoć itekako dobrodošla.

Smanjite rizik predujmom i računom

Kao što nam je ranije navela i Andreja Rambrot, loša iskustva s neplaćanjem navela su je na novi pristup koji uključuje uzimanje predujma ili akontacije. Viktorija to smatra jedinim od najboljih načina za zaštitu ne samo freelancera, nego i vlasnika tvrtki i obrta.

“Poznajem slučajeve koji su uzimali 100 % akontacije, no to nije uvijek nužno. Neki, recimo to tako, pristojni iznos koji većina može tražiti jest između 30 i 50 % ukupne cijene”, pojašnjava nam Viktorija.

Napominje da je osim akontacije važno sredstvo smanjvanja rizika izdavanje računa tijekom trajanja projekta.

“Nemojte pristati da vam sve plate tek nakon isporuke osim ako se ne radi o provjerenim klijentima s kojima imate dugogodišnju suradnju i koji imaju stabilne i dobre poslovne rezultate. Ako pristanete na takav dogovor s klijentom kojeg ne poznajete i koji nije etabliran kao korektan i uspješan, igrate ruski rulet.”

Osigurajte se zadužnicom

Želite li što jednostavniji i što efikasniji način osiguranja plaćanja posla koji ste odradili, posjetite papirnice ili knjižare i kupite zadužnicu. Cijena joj je svega nekoliko kuna, a jedino što trebate jest ovjeriti je kod javnog bilježnika.

“Kada imate zadužnicu u ruci, to je kao da imate pravomoćnu sudsku presudu u svoju korist za taj iznos. Predajom zadužnice FINI možete trenutno blokirati poslovni i/ili privatni račun. Ako poslujete s pravnom osobom koja nije etablirana, a radi se o većem poslu, odnosno značajnijoj svoti, možete tražiti da osim firme kao sudužnik u zadužnicu uđe i vlasnik firme. Efekt toga je da ćete se moći naplatiti od njega privatno ako mu tvrtka propadne”, govori Viktorija.

Posjetite odvjetnika

Možda nekima najmanje draga, ali itekako nužna opcija ako ništa od prethodnog ne upali, jest posjet odvjetniku. Osim što će vas konzultirati što napraviti, može i poslati opomenu klijentu koji ne plaća.

“Ako ni opomena ne upali, a jedino čime raspolažete jest račun, odvjetnik vam može sastaviti prijedlog za ovrhu koji se dostavlja bilježniku. Bilježnik ga šalje vašem dužniku, ako dužnik ne prigovori u roku, rješenje o ovrsi postaje pravomoćno i možete prvo blokirati, a onda i povući sredstva s njegovog računa ili se ovršiti na drugi način”, ističe Viktorija.

Kako nam pojašnjava ova vrsna odvjetnica, ako dužnik prigovori rješenju o ovrsi koje je dobio od bilježnika, cijeli spis se dostavlja nadležnom sudu i tamo nastavljate parnicu u kojoj vi kao freelancer imate poziciju tužitelja, a on tuženika.

“U parnici se mogu pregledati i svi drugi dokazi kojima raspolažete: ugovori, mailovi, svjedoci, vještaci i slično. Ako imate zadužnicu u ruci, tada je situacija puno lakša, možete ići direktno na FINU, a ako nema novaca na računu, možete sudu predložiti temeljem te iste zadužnice drugo sredstvo ovrhe te mu plijeniti pokretnine  i/ili nekretnine”, zaključuje Viktorija Knežević.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -