Kako se točno muškarci i žene u biznisu nadopunjuju?

Uspješan tim čine ljudi koji su imaju neke slične osobine, ali i različite, jer heterogenost znanja ili vještina omogućava članovima tima poseban doprinos u rješavanju problema.

Career coach Kathy Caprino koja savjetuje žene kako razvijati karijeru, u članku za Forbes dotaknula se pitanja zašto je važno da i žene budu ravnopravni članovi uspješnog tima te da imaju mogućnost donošenja ključnih odluka, a o tome  je razgovarala s dr. Theresom Huston.

Therese Huston je pisala za New York Times NYT i Harvard Business Review, autorica je mnogih knjiga, a posljednjih petnaest godina pomaže ljudima u donošenju boljih odluka.

Tko bolje podnosi stres?

Uvjerenja smo kako su žene zbog stresa osjetljive i raspadaju se, a muškarci ostaju mirni i bistre glave, no neuroznanstvenici nam govore da to nije tako. Prema istraživanju Mare Mather, kognitivne neuroznanstvenice sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji te neurobiologa Ruuda van den Bosa sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj, muškarci nisu tako stabilni kako se čine. Oni zbog stresa postaju željni riskiranja. A žene pak imaju jedinstvenu snagu u donošenju odluka. One su oprezne i idu prema malim uspjesima koji su im zagarantirani.

Zbog toga su uspješnom timu potrebni i jedni i drugi. Muškarci koji se usude riskirati i žene koje su oprezne i „igraju“ na sigurno.

Žene mogu sastaviti tim, rješavati sva neslaganja među članovima tima, odlučiti kome treba dodatna edukacija, a tko može preuzeti veću ulogu, no one često ne žele biti vidljive, jer smatraju da se to očekuje od muškaraca.

Žene u srednjem managementu nisu dovoljne

Huston je to nazvala „problemom psećih zaprega“, jer žene smatraju da one ne mogu orkestrirati sve. Umjesto toga, treba ih promatrati kao liderice koje će moći voditi utrku.

Intuiciju koriste oba spola

Muškarci i žene se nadopunjuju i po pitanju intuicije. Žene se ipak toliko ne oslanjaju na intuiciju, kako mnogi misle, već jednako kao i muškarci na temelju podataka i analitičkog pristupa donose svoje odluke. No, Huston dodaje kako mnoge upravo zbog predosjećaja počinju pažljivo i istraživati.

Muškarci jednako kao i žene mogu naučiti čitati neverbalne znakove, no prema nekim istraživanjima, timovi s većim udjelom žena češće će donositi bolje odluke i generirati više novih rješenja, jer žene imaju veću socijalnu osjetljivost od muškaraca. No, samo ako se njihov doprinos uvažava, jer ako su ignorirane, neće imati nikakvog utjecaja.

Stoga, ako želite imati uspješan tim, u njega svakako dodajte žene i slušajte ih.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više