Sedam najboljih alata za pronalaženje i kreiranje fotografija za vaš internetski sadržaj

Kada objavljujete sadržaj na bilo kojoj društvenoj mreži ili pak na vlastitoj internetskoj stranici, fotografija koju uz to prilažete od iznimne je važnosti. Ne samo da će sadržaj automatski izgledati estetski privlačnije, nego istraživanja pokazuju da se takav sadržaj pregledava 39% više u odnosu na onaj koji je objavljen bez ikakvih pripadajućih fotografija.

Google i Flickr nude već gotove fotografije

Dakako, većina se pritom okreće Googleu u nadi za pronalaskom što boljih fotografija, no pritom treba imati na umu da iza određenih fotografija stoje autorska prava pa njihovo korištenje nije legalno. Pažljivim podešavanjem opcija moguće je i na Googleu legalno doći do  besplatnih fotografija.

Primjerice, ako želite naći neku fotografiju ureda, upišite taj pojam u Google i tada među alatima u rubrici Prava korištenja odaberite stavku koja se odnosi na ponovnu upotrebu fotografija bez licence. I to je to.

Još jedan odličan izvor fotografija je svima poznati Flickr, koji omogućava pristup galeriji od čak 13 milijardi profesionalnih fotografija nakon što na njemu stvorite svoj korisnički račun. Prilikom pretraživanja Flickra treba posebno obratiti pozornost na uvjete pod kojima je moguće preuzeti neku fotografiju kako vam se ne bi dogodilo da ste uzeli nečiju privatnu fotografiju.

alati za obradu fotografija

Samostalno kreiranje fotografija za specifične potrebe

Postoje i drugi izvori besplatnih fotografija, no vaš će sadržaj koji dijelite na internetu biti daleko autentičniji ako fotografije možete napraviti sami pa ih uz pomoć grafičkih alata prilagoditi svojim potrebama. U tome vam mogu pomoći vrlo jednostavni alati za obradu fotografija koji zaista ne zahtijevaju posebna znanja. Neki od njih su Canva, Pablo, Over, PiktoChart i Snappa.

Canva je možda i najpoznatiji alat uz pomoć kojeg možete svoje fotografije uređivati kada ste priključeni na internet. Ne zahtijeva instaliranje posebnog softvera, a mogućnosti koje vam nudi zadovoljit će i one najzahtjevnije.

alati za obradu fotografija

Vrlo jednostavno se možete registrirati i putem svog Google računa jednim klikom i nakon toga sami kreirati sadržaj. Možete birati između različitih vrsta dizajna koji će svojim formatom biti prilagođeni društvenim mrežama, blogu, prezentaciji, posteru, časopisu ili pak pismu, a također možete birati i već kreirane besplatne fotografije.

Pablo je idealan alat ako želite pronaći fotografije koje će služiti kao motivirajuća podloga raznim citatima. Nudi se preko 600 tisuća potencijalnih podloga, a osim što ćete naći fotografiju za gotovo svaku temu koja vam padne na pamet, možete je formatom prilagoditi određenoj društvenoj mreži i automatski je podijeliti.  Jednako tako možete unijeti i svoju fotografiju i na njoj se pozabaviti raznim fontovima teksta.

alati za obradu fotografija

Over je aplikacija koju ćete moći koristiti i u hodu na svojim pametnim telefonima, a besplatno je možete preuzti u Appstoreu. Ono po čemi se ističe je veliki izbor grafika koje možete dodavati svojim fotografijama. Odaberete li određeni stil koji ćete uvijek koristiti, stvorit ćete svoj zaštitni znak po kojem će vas pratitelji ili korisnici vaših usluga pamtiti.

PiktoChart je idealan alat za stvaranje infografika koje možete koristiti ne samo na internetu, nego i u prezentacijama na poslovnim sastancima. Osnovna verzija je besplatna, no možete je nadograditi premijum opcijama. Ono što je ovdje velika prednost je to što postoji mogućnost direktnog ispisivanja stvorenih infografika.

alati za obradu fotografija

Snappa je alat namijenjen stvaranju vrlo privlačnih grafika u svega nekoliko sekundi, a mogu se prilagođavati formatima svih društvenih mreža. Da biste započeli svoj rad, morate se logirati, a dodatne opcije platiti. No, već su i one osnovne i više nego dovoljne za stvaranje jedinstvenog sadržaja. Možete koristiti neku od već predloženih fotografija pa joj dati svoj pečat ili koristiti i vlastitu fotografiju.

alati za obradu fotografija

Foto: Pixabay, Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -