Sedam vrsta lozinki koje mali poduzetnici ne bi nikad trebali koristiti

Možda dosad niste obraćali posebnu pažnju na to kako ćete kreirati vašu lozinku i razmišljali ste samo da vam ona bude što jednostavnija za  pamćenje.

Veliki problem je i u tome što su nam one potrebne za mnoge stvari, što privatno, a što poslovno, pa je i teško zapamtiti baš svaku.

Jednostavne lozinke koje trebate izbjeći

Ali ono što je vama najjednostavnije, bit će i hakerima, stoga pripazite na to. Nemojte da vam netko ukrade ideju, projekt ili vaše znanje. I dok za privatne stvari možete koristiti nešto jednostavnije lozinke, za poslovne ih nikako nemojte.

Portal Inc. donosi popis lozinki koje biste trebali izbjeći:

1. Lozinka

Bez puno razmišljanja, kad vam stoji da trebate napisati svoju lozinku, najlakše je samo napisati „lozinka“, „password“ ili „admin“. I to je upravo najčešći i najgori mogući oblik kako lozinka može izgledati. Bez obzira hoćete li umjesto nekog slova koristiti broj ili neki drugi znak (Pa5word, Lozink@), i dalje je nešto što će hakeri prvo pokušati otkriti.

2. Regularni slijed slova na tipkovnici

„ASDFGHJK“ i „QWERTZUI“ i mnoge druge kombinacije slova na tipkovnici svakako nisu preporučljive.

3. Regularni slijed brojeva

Nastavno na to, ni brojevi „12345678“, „567891011“ ili pak „98765432“, kao ni mnoge druge kombinacije brojeva po redu, bilo da se ide od najmanjeg do najvećeg ili obrnuto, se ne preporučuju. Uz to,nemojte ni ponavljati isti broj („11111111“).

4. Naziv biznisa i broj 1

Naziv vaše firme ili branda plus broj 1 je također loša ideja kako nazvati svoju lozinku.

Osim biznisa, nemojte navoditi ni vaše ime ili ime nekog iz vaše obitelji.

5. Adresa tvrtke

Također, ne preporučuje se ni da koristite vašu adresu. Poprilično je jasan razlog.

6. Datum rođenja

Danas se bez problema može otkriti nečiji datum rođenja. Često to javno objavljujemo na društvenim mrežama, ali i ako skrivamo, na internetu se lako dođe do tog podatka.

7. Jednostavne riječi

Osobito one koje mogu asocirati na vaš biznis. Bavite li se kozmetičkom industrijom, izbjegavajte jednostavne riječi koje svi povezujemo s kozmetikom – „šminka“, „ljepota“, „nokti“ i slično.

Što se preporučuje?

Preporučuje se, dakle, da uzmete neku lozinku za koju drugi ne mogu znati. Budući da lozinka mora imati najmanje 8 slova, pokušajte s nečim što je poznato samo vama. Primjerice, „moj prvi auto bila je Honda koju sam imala 1990.-ih“ i od nje uzmete prva slova „moj1@uto=H90“

Možete uzeti i neki stih ili frazu, pa zabilježiti samo prva slova. „Sve je dobro što se dobro svrši!“-  sjdssds. Umjesto slova, ponegdje ubacite i brojku i neki drugi znak –„1jd$sdS!“

Nakon što napravite dobru strategiju za vašu lozinku, ne morate živjetu u strahu da će je netko drugi otkriti.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više