Kako reagirati na seksistički komentar na radnom mjestu?

Bez obzira na to što su se žene diljem zapadnog svijeta već prije gotovo pola stoljeća izborile za osnovna prava, današnje se žene stalno susreću s komentarima na temelju svog izgleda ili u obliku podcjenjivanja intelektualnih sposobnosti te mnogo puta ni ne znaju kako bi reagirale na upućeni seksistički komentar.

Svaka se žena u životu susrela barem s jednim seksističkim komentarom. U poslovnom svijetu, gdje bi trebao vladati profesionalizam i uzajamno poštovanje žene se i danas susreću s takvim komentarima. Mnoge žene to ne prihvaćaju i postave se za sebe, no ima i žena koje radije prešute i pretvaraju se kao da nije ništa loše rečeno jer iz različitih razloga možda moraju. U zapadnim je zemljama, gdje je pokret za prava žena nastao i gdje su ženska prava (barem na papiru) izjednačena s muškima, situacija po pitanju seksizma na poslu mnogo bolja od tradicionalnijih istočnjačkih zemalja.

Kako reagirati na seksistički komentar?

Nedavno je reakcija novinarke libanonske televizije na komentar gosta u programu, koji joj je uputio seksistički komentar, postao viralan i preplavio sve društvene mreže. TV voditeljica libanonske televizije Rima Karaki intervjuirala je islamskog učenjaka Hani Al-Seba’ia, koji se javio u emisiju iz Londona, o pitanju pridruživanja kršćana redovima ISIS-a (Islamske države). Nakon što je Al-Seba’i izbjegavao konkretne odgovore na postavljena pitanja pričajući o povijesti, voditeljica ga je zamolila da zbog kratkog vremena za razgovor odgovara samo na postavljena pitanja konkretnim odgovorima nakon čega se Al-Seba’i razljutio. Al-Seba’i je voditeljici između ostalog izrekao i da je “ispod njegovog nivoa da razgovara s njom jer je žena” i da “zašuti“. U tom ga je trenutku Karaki prekinula iz etera i rekla da “ili će postojati uzajamno poštovanje ili je razgovor gotov“. 

Na ovaj su slučaj stigle brojne pozitivne reakcije od žena diljem svijeta hvaleći kako se Karaki postavila s dostojanstvom i gracioznošću prema svom gostu.

 

S druge strane imamo slučaj seksističkog komentara upućenog Marissi Mayer, direktorici popularnog medija Yahoo od strane jednog investitora na godišnjem sastanku dioničara Yahoo – a. George Polis, spomenuti investitor, se prvo predstavio kao “dirty old man” (prljavi starac), uputio Mayer komentar da je zgodna i tek onda elaborirao o svom svojim problemima s kompanijom. Mayer nije na bilo koji način reagirala na ovu izjavu iako se osjećala određena neugodnost od strane moderatora rasprave. 

 

Prvi slučaj je obišao svijet i postao viralan i zbog razloga što žene u Libanonu nemaju velika prava i ovakva reakcija jedne TV voditeljice je iznenadila mnoge. S druge strane, možda je Mayer kao žena u korporacijskom svijetu naučena na komentare na svoj izgled i smatra da jednostavno ponekad nije vrijedno reagirati.

Na pitanje da li treba ponekad prešutjeti upućeni seksizam na radnom mjestu ili se treba uvijek postaviti daje svoje viđenje i Gordana Frgačić, menadžerica ljudskih resursa u Kauflandu i autorica knjige “Zašto smo manje plaćene?”:

Često govorim da šutnja nije uvijek zlato pa tako mislim da je upravo seksizam na radnom mjestu nešto što ne treba prešutjeti. Način na koji će se reagirati može biti različit, ali mislim da bi svakako trebalo reagirati odnosno na neki način poslati poruku da je to neprihvatljivo i da nije smiješno. Šutnjom možete ponekad poslati pogrešnu poruku. Mislim da žene često šute i stoga što im se onda predbacuje da nemaju smisla za humor i slično. Čak im ponekad i druge žene, umjesto da im daju podršku, predbacuju da uzimaju stvari previše ozbiljno. Moram priznati da mi je lakše razumjeti kad žene koje se boje za svoje radno mjesto često svašta prešute i otrpe, nego kad to čine žene koje imaju i poziciju i moć te si to ne moraju dozvoliti.

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. I pojeo vuk magare.
    Seksizam je i onda kad za sina želim kupiti donje rublje na rasprodaji u H&M-u i zateknem da je popust samo na žensko rublje.
    Yahoo odavno nije popularna stranica. Marissa nije baš ništa učinila da Yahoo ponovno oživi. Seksizam u njenom slučaju nije relevantan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više